Raphael Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 WitamW piątek przyszły części do kompa, i jak wiadomo instrukcja a potem montaż.. po zamontowaniu wszystkiego wygląda to tak (fotki ponieżej)https://drive.google.com/folderview?id=0B0Fv124U89QGYVlCU3o3MFg3WEE&usp=sharingPo podłączeniu kabli chodzą wszystkie wiatraki czyli 3 na obudowie, 2 na karcie graficznej i 1 na procesorze, niestety komputer nie startuje.. a na monitorze pokazuje się komunikat o braku sygnału.Na płycie głównej pali się kontrolka od zasilania.Podzespoły są takie:- Płyta główna Asus Z87-K- Procesor intel core i5-4460 3.2Ghz- Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 760 WindForce II- Ram HyperX DDR3 8GB- Zasilacz SilentiumPC Deus g1 80Plus Bronze 500wUdało mi się sprawdzić kartę graficzną, ram i zasilacz, więc te części są sprawne.I teraz moje pytanie czy coś jest źle podłączone czy nowa płyta główna która przyszła jest poprostu uszkodzona?Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 A jak grafika jest podłączona do monitora? Czy monitor nie ma przypadkiem wyboru wejścia (DVI, D-Sub, HDMI)? I chyba widzę nie wszystkie połączenia Front Panel. ASUS daje specjalne złącze do podłączenia kabli. Sprawdź to dokładnie. Dysk startuje ? Led dysku mruga? Odnośnik do komentarza
Raphael Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Grafika podłączona jest do monitora przez DVI-I, Na monitorze mam jeszcze wejście na D-Sub. Na karcie mam DVI-I, DVI-D, HDMI i chyba Mini HDMI.Z tego co patrzyłem to front panel jest w pełni podłączony, dysk wczoraj startował. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Czy w Menu monitora wybrałeś właściwe wejście? To jest Display Port a nie Mini HDMI. Odnośnik do komentarza
Raphael Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 W menu monitora jest DVIPS- zapomniałem dopisać, że przy starcie w ogóle nie odzywa się speaker Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Podłącz monitor do płyty głównej z tyłu. Chyba ten procek ma integrę. Nie sprawdzałem. Jeżeli zadziała to w BIOS powinieneś wyłączyć integrę i wskazać kartę w PCI-E. Lub coś podobnego. Odnośnik do komentarza
Raphael Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Już to sprawdzałem wcześniej.. na 2 kablach DVI i D-sub z płyty głównej też nie odpala Bios. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Przy starcie 1 pik powinien być. Gdzie kupiona płyta i czy nie miała objawów używania - np. odcisk na maskownicy tylnych złącz? Odnośnik do komentarza
Raphael Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Przy starcie nie ma żadnego piku, płyta główna była kupiona na agito.. nówka z każdej strony. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Odłącz SPDIF-Out, Oba kable USB (jakieś niekompletne) i również widzę dziwne kable do grafiki (przejściówki ?). Wyjmij proca i sprawdź czy nie jest jakaś nóżka zagięta (nadpalone gniazdo), sprawdź czy wszystkie wtyki kabli są dociśnięte i zapięte na zatrzaski. To samo z RAM i grafika - wyjmij i włóż. Generalnie ponowny demontaż i montaż włącznie ze sprawdzeniem złącza (białego) do Front Panel. Tam siedzi głośniczek. Jakoś nie wierzę w uszkodzenie nowej płyty a Agito jest dosyć solidne. Odnośnik do komentarza
Raphael Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Jestem po ponownym montażu i dalej nic.. wszystko wydaje się być zamontowane dobrze.. zgodnie z instrukcją. Te kable do grafiki są z zasilacza podpięte oddzielnie a teraz zobaczyłem jak będzie z jednej linii i nic. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Próbowałeś odpalić na zintegrowanej grafice przy wyjętej GeForce? Odnośnik do komentarza
Raphael Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Tak, to już wczoraj sprawdzałem.. nic to nie dało. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 A przywracanie biosu do ustawień fabrycznych? Odnośnik do komentarza
Raphael Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Bios też już resetowałem. Sam już nie wiem co z tym fantem zrobić.. jak rozwiązania nie znajdę to chyba w poniedziałek na reklamacje pójdzie.Na elektrodzie znalazłem taki temat: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2658179.htmlChłopak ma podobne podzespoły i tą samą płytę główną + ten sam problem.. tylko u niego nie było dociśnięte złączę ATX24 PIN. Co skierowało mnie raz jeszcze do tego złącza i spróbowałem docisnąć to złącze.. pomóc nie pomogło Chyba, że za mało siły włożyłem.. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zrób na stole pająka. Płyta + procek, RAM, zasilacz, monitor na integrze i zobacz czy ruszy. Musisz na krótko zewrzeć na złączu Front panel 6 i 7 pin (PWR + Ground). Odnośnik do komentarza
Raphael Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Jutro informatyk ma jeszcze do niego zajrzeć.. napisze co z tego wyjdzie. Możliwe, że płyta nie widzi procesora i BIOS trzeba będzie zaktualizować. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Próbuj ale wymagana wersja BIOS dla tego procka to 1103 ze stycznia 2014. Myślę, że obecnie jest nowsza. Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Płyta powinna sobie poradzić z haswell refresh ale możesz spróbować obsadzić wcześniejszą wersją. Dobry test, polecam wszystkim, jeżeli płyta wstaje a zawiesza się na post teście to mimo wszystko reaguje na przycisk power, powinna się wyłaczyć, jeżeli się nie wyłącza > prawdopodobnie nie startuje procesor. warto zajrzeć w podstawkę, może ma uszkodzony, wygięty pin, czasami procesor nie dostaje zasilanie (wtedy będzie zimny nawet po kilku minutach pracy), wtedy albo zasilacz albo wada płyty. Na początek warto też spróbować reset cmosu a najlepiej fizycznie usunąć baterię na parę minut przy wyłączonym zasilaniu. pzdr Odnośnik do komentarza
Raphael Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Podstawkę sprawdzałem.. wydaje się w porządku, do tego testowałem też na innym zasilaczu 600W. W każdym razie.. jutro ktoś mądrzejszy ode mnie tam zajrzy. Jak nie ruszy to najwyżej odeśle na serwis gwarancyjny.. i za +- 14 dni dowiem się co było nie tak Odnośnik do komentarza
Raphael Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Informatyk sprawdził to moje dzieło i stwierdził, że wszystko podłączone jest dobrze, odpalił bez karty, sprawdził podstawkę, resetował bios.. i dalej nie ruszył. Niestety telefon na Agito, tam przełączyli do asusa i pan podał mi 2 opcje, wymiana albo zwrot. Jako, że płyta mi pasuje to wymiana.. Myślę,że temat można zamknąć. I uznać, że płyta miała jakąś wadę fabryczną. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi