lukasz77 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 Pytanie jest moze banalne, ale szukalem długo odp. i nie znalazlem. Chodzi o to - mam w swoim stacjonarnym dysk (80GB) i partycja podstawowa systemowa 14GB i reszta to rozszerzona ktorą wypelnia w calosci dysk logiczny D( jak na załaczonym screenie a F to dysk pod usb). Nie potrzebuje dwoch systemow ani wiecej niz 2 partycje- stad moje pytanie czy nie lepiej zeby dysk D to byla poprostu druga podstawowa nie rozszerzona? Jaka jest roznica miedzy tylko podstawową D a dyskiem logicznym D wypelniajacym cala rozszerzoną? to co wiem to ze traci sie troche miejsca na tablice partycji, ale czy sa jeszcze jakies inne wady takiego ukladu ? I jezeli sa to ktorym programem do partycjonowania mozna by to zmienic bez utraty/przenoszenia danych jesli w ogole sie da. Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 W krótkich żołnierskich słowach: http://pl.wikipedia.org/wiki/Partycja_podstawowa z odesłaniem co to jest partycja rozszerzona i logiczna. Nie zgłaszasz żadnych szczególnych wymagań odnośnie instalacji innych systemów na partycjach.Dla przechowywania danych jako takich jest to bez znaczenia, więc zostaw układ taki jaki masz, bo jest poprawny = dostosowany do twoich aktualnych oczekiwań. Nie kombinuj - jest OK. Darmowe programy do operacji na partycjach, np.: http://www.softpedia.com/get/System/Hard-Disk-Utils/EASEUS-Partition-Manager.shtml http://www.softpedia.com/get/System/Hard-Disk-Utils/Paragon-Partition-Manager-Express.shtml Odnośnik do komentarza
lukasz77 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Te linki to ja czytalem bez przesady i co to jest podstawowa i rozszerzona ogolnie to ja wiem. Jedynie wlasnie chodzilo o wspomniana roznice bo kiedy na rozszerzonej mamy miec tylko 1 dysk logiczny to nie ma sensu zakladac rozszerzonej, takie cos robi windows jak dzielimy przy instalacji, z drugiej strony jesli poza utrata niewielkiego miejsca nie ma innych roznic to nie ma co tego ruszac Odnośnik do komentarza
izaw Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Praktycznie dla Ciebie nie ma różnicy. Strata wielkości niezauważalna. Nie warte ryzyko zmiany w układzie partycji. Nie wiem czy jakiś program Ci przekształci, ja o takim nie wiem, ale zawsze jest ryzyko utraty danych i powinieneś zrobić kopię. Jak podał @up zostaw jak masz i nie zawracaj sobie tym głowy. Bo jest takie powiedzenie. "Lepsze jest wrogiem dobrego". Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Nie wiem czy jakiś program Ci przekształci, ja o takim nie wiem Konwertowanie typu partycji, zmianę rozmiarów pomiędzy typami partycji umożliwia Acronis Disk Director, ale tylko w pełnej wersji. Demo ma ograniczenie do 100 MB. Odnośnik do komentarza
izaw Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Szkoda, że komercyjny. Ale i tak zawsze przy zmianie partycji wszyscy zalecają zrobienie backupu. Dla tego niewielkiego zysku pojemności uważam, że nie warto ryzykować. Odnośnik do komentarza
lukasz77 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Ok dzieki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi