mercuryob Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Witam Mam problem ze zdiagnozowaniem czy funkcja RAID działa na moim komputerze. Zakupiłem nowy dysk SSD/SATA3 i zainstalowałem na nim system Windows 7 x64. Jako drugi dysk z danymi mam zwykłego talerzowca SATA2. Przed postawieniem nowego systemu w BIOSIE ustawiłem złącza SATA 1-4 na AHCI do których podpiąłem kolejno oba dyski. Takie zalecenie wyczytałem kiedyś w jakimś "poradniku". Przeprowadziłem też szereg optymalizacji zalecanych przy dyskach SSD. Zainstalowałem najnowsze sterowniki amd-catalyst-omega-14.12-sb-sata-ahci-win8.1-win7. Narzędzie raidxpert_3.3.1540.19.exe przy normalnej próbie uruchomienia mówi że "Dostęp zabroniony". Uruchamiając jako Administrator pojawia się błąd (zrzut poniżej) Zastanawiam się teraz co z RAIDem w tej konfiguracji? Sprzęt (najważniejsze): Asus M4A87TD/USB3 (AMD870) AMD Athlon II X2 250 3000Mhz SSD Samsung 840 EVO 120GB HDD Samsung HD154UI 1,5TB Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Jak nie ustawiałeś RAID-a w BIOS-sie (a potem inicjalizacja,dołączenie dysków etc.. za pomocą RAID Utility) to nie masz RAID-a. IMO stawianie jakiegokolwiek RAID na dysku SSD i HDD uważam za bardzo kiepski pomysł. Przykład jak to się robi masz TUTAJ(RAID 0) Odnośnik do komentarza
mercuryob Opublikowano 7 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 @piotreek Dzięki za odpowiedź. Przypomniałem sobie pewne wiadomości i mnie olśniło. Jakby się udało spowolnił bym dysk SSD i ograniczył sobie pojemność. Głupota! Zamykam temat. Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 @mercuryob dwa dobre SSD w RAID 0 to dopiero jest ogień Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi