dyndolek16 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 Witam,mam problem wczoraj wyczyściłem kompa ccleanerem i zainstalowałem antyvirusa i tune up 2015 od AVG zeskanowałem system wyszukał z 5 wirusów i z AVG tune up optymalizowałem system,wczoraj po zrestartowaniu lapka nie chciał mi się uruchomić explorer.exe (blokował go AVG tune up) -ten problem samemu udało się naprawić i troche pogrzebałem przy usługach (szukałem poradników jakie usługi mozna wyłączyć i te które w poradnikach napisali wyłączyłem) komputer dostał niezłego kopa bo działa 5x szybciej lecz gdy dzisiaj próbowałem włączyć modem (huawei e3372) wyskoczył błąd na którym pisze : "System windows nie może odnaleźć pliku (ścieżka) upewnij się że wpisana nazwa jest poprawna i spróbuj ponownie) ale ścieżka jast poprawna i plik o którego woła jest na miejscu robiłem reinstalki i nic nie pomagało. Z góry dziękuje za pomoc Odnośnik do komentarza
darkarchon Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Witam, mam podobny problem wiec się podłącze - Problem zauważyłem dzisiaj rano, poznikały ikonki programów systemowych typu kalkulator, paint, narzędzie wycinania, itp... zamiast ikony windowsowej była zwykla ikona pliku, restart nie pomógł. - po kliknięciu na ikonę głośnika (tą przy zegarku) od razu pojawia kreator rozwiązywania problemów który na od razu sygnalizuje błąd. - nie moge otworzyć zarządzania systemem (Moj komp -> LPM -> zarządzaj) - System windows nie może odnaleźć pliku (ścieżka) upewnij się że wpisana nazwa jest poprawna i spróbuj ponownie) - próba instalacji jakiegokolwiek programu kończy się niepowodzeniem, komunikat po kliknięciu jw. niżej raporty OTL zrobione w trybie awaryjnym Z góry dziękuje za pomoc. Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
tasmanz Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 @dyndolek16 : Utwórz skrót od nowa. Te wszystkie programy pewnie wykryły infekcje i dodały pliki *.exe do kwarantanny bądź je usunęły. Użyj poradnika: https://www.fixitpc.pl/topic/1236-weryfikacja-integralnosci-plikow-via-narzedzie-sfc/ @darkarchon Użyj poradnika: https://www.fixitpc.pl/topic/1236-weryfikacja-integralnosci-plikow-via-narzedzie-sfc/ Posiadasz punkty przywracania systemu? Odnośnik do komentarza
darkarchon Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Dzięki za odpowiedz. (...) @darkarchon Użyj poradnika: https://www.fixitpc.pl/topic/1236-weryfikacja-integralnosci-plikow-via-narzedzie-sfc/ Posiadasz punkty przywracania systemu? C:\Users\XXX>sfc /VERIFYONLY Rozpoczynanie skanowania systemu. Ten proces zajmie trochę czasu. Rozpoczynanie fazy weryfikacji w skanowaniu systemu. Weryfikowanie ukończone w 100%. Funkcja Ochrona zasobów systemu Windows nie znalazła naruszeń integralności. C:\Users\XXX>sfc /scannow Rozpoczynanie skanowania systemu. Ten proces zajmie trochę czasu. Rozpoczynanie fazy weryfikacji w skanowaniu systemu. Weryfikowanie ukończone w 100%. Funkcja Ochrona zasobów systemu Windows nie znalazła naruszeń integralności. jeśli chodzi o ten poradnik: https://www.fixitpc.pl/topic/1400-blad-uslugi-instalator-modulow-systemu-windows-nr-126/ to wszystko jest ok, obie wersje są identyczne, Mam jakieś punkty przywracania, nie chce tego robić.. jednak jesli bede musiał... jest punkt z 9 stycznia i 1 stycznia, no i są jeszcze wcześniejsze jakieś Jak zrobić przywracanie tylko na dysku systemowym? Dysk D nie może zostać zmieniony w trakcie przywracania.? Odnośnik do komentarza
tasmanz Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Troszkę jest namieszane w systemie, widać wiele niedogodnień typu, np, wyłączony Firewall czy błąd 0x80070490 przy automatycznych aktualizacjach systemu. Wykonaj wymagane logi do działu infekcji (obecnie jest to FRST): http://www.fixitpc.pl/topic/61-diagnostyka-og%C3%B3lne-raporty-systemowe/ Czy skanowałeś system jakimś antywirusem? Odnośnik do komentarza
darkarchon Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Troszkę jest namieszane w systemie, widać wiele niedogodnień typu, np, wyłączony Firewall czy błąd 0x80070490 przy automatycznych aktualizacjach systemu. Wykonaj wymagane logi do działu infekcji (obecnie jest to FRST): http://www.fixitpc.pl/topic/61-diagnostyka-og%C3%B3lne-raporty-systemowe/ Czy skanowałeś system jakimś antywirusem? Automatyczne aktualizacje są wyłączone umyślnie, jest to niby wymagane dla prawidłowego działania oprogramowania S|I|P|L|A|C|E|P|R|O (czytaj bez znaku "|"), Wg mnie to dziwne, jednak się podporządkowałem... Antywirem nie skanowałem, próbowałem jeden zainstalować, jednak w przypadku avg to niemożliwe w trybie awaryjnym, poszukam jeszcze czegoś. W załączniku logi FRST Addition.txt Extras.Txt FRST.txt Odnośnik do komentarza
darkarchon Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 (edytowane) *** BUMP *** Raport ze skanu antywirusem ESET Online Scanner (tylko to dało sie uruchomić), walczę dalej C:\Users\XXX\Narz?dzie_naprawy_programu_B??d_0x8000FFFF__WinThruster.exe Win32/Systweak potencjalnie niepo??dana aplikacja usuni?ty - poddany kwarantannieC:\Users\XXX\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\efaafmmmpabgogfimjhfakfcemahdbaf\151\content.js JS/Chromex.Agent.L ko? troja?ski wyleczony przez usuni?cie - poddany kwarantannieC:\Users\XXX\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\efaafmmmpabgogfimjhfakfcemahdbaf\151\CQ.js JS/Kryptik.ATB ko? troja?ski wyleczony przez usuni?cie - poddany kwarantannieC:\Users\XXX\AppData\Roaming\OpenCandy\08A5C018A4644EAE8B012BDDA5C7D542\OptimizerPro.exe odmiana zagro?enia Win32/AdWare.SpeedingUpMyPC.N aplikacja wyleczony przez usuni?cie - poddany kwarantannieC:\Users\XXX\Downloads\Mozilla-Thunderbird(13298).exe odmiana zagro?enia Win32/InstallCore.PR potencjalnie niepo??dana aplikacja usuni?ty - poddany kwarantannie Błędy opisane w 1 poście nie ustąpiły Edit1: Widzę jakiś problem z katalogiem %windir%, gdy zaglądam do skrótu w menu start,np "Paint" jest ścieżka dojścia "%windir%\system32\mspaint.exe", po kliknięciu głucha cisza, jednak jak fizycznie odnajdę ten plik w systemie32 i uruchomię to plik działa. Skrót który tworze np na pulpicie też działa, nowo utworzony skrót ma ścieżkę dostępu "C:\Windows\System32\mspaint.exe" Edit2: na podstawie tego ---> http://pl.wikipedia.org/wiki/Zmienna_%C5%9Brodowiskowa wykminiłem ze w gałęzi „HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Environment” w kluczu "windir" było wpisane %systemroot% czy jakoś podobnie, zmieniłem na statyczną wartość C:\Windows. Po restarcie wszystko funkcjonuje poprawnie. Zastanawia mnie jak i skąd takie coś się zrobiło... poobserwuje jeszcze i dam odpowiedz za kilka dni czy wszystko ok. Mam coś jeszcze do naprawy w systemie czy już wszystko ok? Proszę o info jak ktoś przejrzy logi. Edytowane 14 Stycznia 2015 przez darkarchon Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi