Kimi1908 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Witam ! Tytułowy błąd pojawił się po zainstalowaniu programu do przechwytywania obrazu. Chciałem nagrać krótki filmik z gry i testowałem najlepsze programy które nie obciążają procesora (mam 8 letniego laptopa z 502 MB RAM). Były one głównie z portalu dobreprogramy.pl. Przed instalacją sprawdzałem czy dany programik jest pod XP ale najwidoczniej coś poszło nie tak i jakimś cudem powstało zamieszanie w bibliotekach... Najpierw pojawił się problem z dxgi.dll. Ściągnąłem plik i umieściłem go w system32 ale za chwilę pojawił się problem z msvcrt.dll. Dependency Walker wyświetla błędy "jedynie" z dwmapi.dll oraz mobsync.dll. Miałem na uwadzę odinstalowanie DirectX 9.0c ale nie mogę tego dokonać w żaden sposób. Z góry dziękuje za pomoc, pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza
mgrzeg Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zdecydowanie odradzam ręczne manipulowanie bibliotekami - bez wiedzy o co w nich chodzi można łatwo doprowadzić do uszkodzenia systemu. Obawiam się, że w Twoim przypadku nie ma nadziei na uruchomienie tej gry - biblioteka dxgi.dll pochodzi z systemów zawierających DX10+, czyli wersji DirectX, które nie są i nie będą dostępne na Windows XP. Jakiekolwiek zabawy z bibliotekami nic tu nie pomogą, jedyna opcja to wymiana systemu na nowszy (Vista i nowsze) m.g. Odnośnik do komentarza
Kimi1908 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Kurczę ale ta gra chodziła bardzo dobrze do momentu instalacji jednego z programów który po testach został odinstalowany... Ta gra jest z 2002 roku więc nie ma mowy o DirectX10 + Widocznie Windows ładuje teraz te dodatkowe biblioteki dodane przez jednen z programów i stąd ten problem. Doprawdy nic nie można już zrobić ? Dodam, że wszystkie programy chodzą (Firefox, AQQ, emulator PSX czy też emulator konsoli NES). Odnośnik do komentarza
mgrzeg Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 OK, spróbujmy zatem standardowej procedury: [KLIK]. Pliki wrzuć raczej gdzieś indziej (onedrive, dropbox, etc.), nie na speedyshare, gdzie jest ostry limit transmisji. m.g. Odnośnik do komentarza
Kimi1908 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Problem w tym, że gdy pojawia się ten komunikat właściwie nic nie mogę zrobić i wywołanie cmd jest niemożliwe. Poza tym system mam na dysku D więc oczywiście folder Dumps powinien znajdować się na tym dysku ? EDIT: Spróbuję wpisać odpowiednią komendę w skórcie gry i uruchomić ją w trybie okienkowym. EDIT2: Dzięki sprytnej sztuczce z menedżerem zadań udało mi się w końcu uruchomić CMD i utworzyć plik. Tyle, że... ten plik jest dość spory (193 MB !). Wrzucam na zippyshare (w mojej ocenie absolutnie najlepsza strona tego typu) a kompresja możliwie jak najlepsza EDIT3: Po kompresji 14.1 MB Wszystko gotowe http://www40.zippyshare.com/v/56742531/file.html Odnośnik do komentarza
mgrzeg Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Wygląda na to, że faktycznie problemem jest program do nagrywania video z gry: d3dgear. Odinstaluj go czym prędzej. Ponadto przejdź do D:\WINDOWS\System32 i zmień nazwę pliku D:\WINDOWS\system32\dxgi.dll na dxgi.old, po czym uruchom ponownie grę. Daj znać o postępach. m.g. Odnośnik do komentarza
Kimi1908 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Na pierwszy rzut oka wszystko jest OK Zupełnie nie pomyślałem o tym aby odinstalować D3DGear a przecież sam napisałem, że jest to problem związany z programem do nagrywania filmów z gier, umysł po świętach jeszcze nie jest zbyt hmm... świeży Akurat D3DGear zapowiadał się doprawdy bardzo dobrze a tu taka klapa Cóż... dam sobie spokój z tymi programami i poczekam na zakup lepszego sprzętu. A Tymczasem dziękuje ci mgrzeg za szybkie odpowiedzi i poświęcony czas na rozwiązanie problemu Przy okazji mogłem odkryć i użytkować nowe ciekawe programy jak Dependency Walker czy też ProcDump, więc summa summarum wyszło jak najbardziej na plus. Oczywiście zastosuje się do Twojej porady i w przyszłości nie będę grzebał w bibliotekach na tak zwaną własną rękę. Jeszcze raz dziękuje i życzę Szczęśliwego oraz owocnego Nowego 2015 Roku !!! Odnośnik do komentarza
mgrzeg Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Dziękuję za życzenia i również życzę wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku, przede wszystkim brak problemów z komputerem m.g. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi