Dawid2033 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Witam, po wczorajszym formacie komputera i zainstalowaniu Windowsa 7, oczywistym z powodu mojej płyty głównej był brak dźwięku. Znałem ten proceder, gdyż wcześniej korzystałem z XP i wiedziałem co trzeba zrobić, ściągnąłem nakładkę chipsetu KB888111 oraz sterowniki ralateka. Niestety przy próbie zainstalowania nakładki, wyskakuje komunikat "w magazynie brak miejsca dla wykonania tego polecenia". Proszę więc o poradę, co mam zrobić w tej sytuacji, bo jestem zupełnym laikiem komputerowym. Płyta główna: GIGABYTE m56s-s3, system operacyjny: Windows 7 Professional. Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 wiedziałem co trzeba zrobić, ściągnąłem nakładkę chipsetu KB888111 No raczej nie wiedziałeś, bo to jest tylko do XP. Odnośnik do komentarza
Dawid2033 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 No raczej nie wiedziałeś, bo to jest tylko do XP. Tylko dlaczego nawet po zainstalowaniu sterowników realateka nie działa mi dźwięk w głośnikach? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Głośniczek w Tray`u (biały) - PPM - Urządzenia do odtwarzania - pokaż obrazek. Odnośnik do komentarza
Dawid2033 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zakładam, że linijka przy Głośniki zmienia się. Zainstalowałeś zapewne sterowniki HDAudio. Jak masz podłączone głośniki? Z tyłu pod zielone gniazdo (tak powinno być) czy z przodu? Jakie jest ustawienie w BIOS? Może AC97 zamiast HD. Ewentualnie zmień. Na obrazku powyżej klik - Głośniki - Konfiguruj - I wybierz co potrzeba - Dalej. Pokaż obrazek z Menadżera Urządzeń a dodatkowo System Summary z HWInfo. Odnośnik do komentarza
Dawid2033 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Z tyłu mam podłączone prawidłowo, zielony do zielonego, czarny do czarnego, pomarańczowy do pomarańczowego. W biosie szukałem owych ustawień, niestety nie mogłem nic takiego znaleźć. Próbowałem tego knifu z konfiguracją, odreagowuje on tylko na słuchawkach, tak samo gdy w słuchawkach leci dźwięk, tutaj jest pokazane, jakoby leciał on w głośnikach. Jak odłączam słuchawki od gniazda, ten głośnik z obrazka od razu się wyłącza. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Czy masz coś takiego? Jeżeli tak to PPM - Menadżer dźwięku. Klik tam gdzie strzałka i zobacz co masz + klik na klucz. Kombinuj z ustawieniami bo jak widać słuchawki z głośnikiem mogą być ściśle powiązane. Masz problem z dyskiem 500 GB. Pokaż SMART z Crystala - uwaga na bonus. Odnośnik do komentarza
Dawid2033 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Dysk 500GB jest wadliwy - wiem, nie ma sensu go pokazywać bo i tak z niego nie korzystam. Własnie, że nie mam takich ustawień, poszukam zaraz sterowników do płyty głównej i zobacze, bo tam powinien być taki pakiet. @Edit: Dobra, ściągnąłem menadżer dźwięku relateka i jest wszystko okej, dziękuje za pomoc, pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi