Maksio Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Witam, Posiadam w komputerze 3 dyski HDD 1. 320Gb Sata, na którym jest zainstalowany windows 7 2. 160Gb ATA, na którym kiedyś był zainstalowany windows xp (wyjąłem ten dysk ze starego komputera i włożyłem do obecnego) 3. 2TB niedawno kupiony - magazyn danych Chcę sformatować dysk 160Gb, ale opcja format jest albo na szaro, albo zwraca błąd, że tego dysku nie można sformatować. Doczytałem, że jest to wynikiem istnienia systemu na tym dysku (w wielkim skrócie). Wkładając płytę z Win 7 można będzie sformatować ten hdd, ale podobno wtedy windows 7 się nie uruchomi (coś z kwestią bootloadera) i trzeba będzie go naprawiać. Czy to prawda ? ewentualnie jest jakiś opis jak naprawić uruchamianie systemu ? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 (edytowane) Ten dysk ma flagę - Aktywna i musisz to zrobić z zewnątrz. Na przykład przy pomocy GParted. A co tam jest bo dysk pełny. I ważne pytanie kiedy ten dysk podłączałeś - przed czy po instalacji W7? Edytowane 20 Grudnia 2014 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
Maksio Opublikowano 20 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Dysk od czasu posiadania nowego kompa służy jako magazyn danych - zdjęcia, filmy, muzyka. Odnośnie podłączenia - nie jestem w stanie odpowiedzieć ze 100% pewnością, ponieważ system stoi bardzo długo, nie mam problemów z utratą danych itd., więc nie robię co x czasu format. czyli pozostaje wypalenie GParted na dvd i zrobienie tego z zewnątrz? Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Na pena można wgrać ;-) nie trzeba od razu płyty. Tak zostaje Gparted albo coś podobnego (najprościej). Przy okazji zdejmij flagę (A-Active) bo to nie jest dysk systemowy. Można też próbować z poziomu windowsa diskpartem zdjąć flagę z W: i wtedy da się sformatować. Odnośnik do komentarza
Maksio Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Witam, Dzięki za podpowiedzi. Nie bardzo wiedziałem jak "zdjąć flagę" więc wykonałem czynności które udało mi się wygooglać: 1. Open Command Prompt. 2. Type: diskpart 3. At the DISKPART prompt, type: list disk (This command will list all the disks that you have) 4. In the next prompt, type: select disk # ( # means the number of the disk which contain the wrong active partition ) 5. At the DISKPART prompt, type: list partition 6. Use the command: select partition # (# means the number of the partition that you want to mark as active) 7. Inactive the active partition with command: inactive o to chodziło ? Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Tak dokladnie :-) i co idzie teraz sformatować z poziomu windowsa? Odnośnik do komentarza
Maksio Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Teraz działa z poziomu systemu dzięki, do zamknięcia Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi