dontpanic Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Witam,dziś aktualizowałem sobie sterowniki do mojej karty graficznej. dane sprzed aktualizacji:Moja karta: ATI Mobility Radeon HD 5730Data sterownika: 29-06-2010Wersja sterownika: 8.752.0.0 Postanowiłem zainstalować najnowsze sterowniki ze strony www.amd.comNAME: Catalyst Software SuiteREVISION NUMBER: Omega (14.12)RELEASE DATE: 12/9/2014 Pod koniec instalacji pojawił się jakiś błąd (że coś ze sterownikami jest nie tak) ale na stronie instalatora był komunikat, że wszystko jest w porządku. Po restarcie komputera odpalam sobie grę WOT i ilość fps z 40-60 spadła do 8-10. Gdy wchodzę w menadżer urządzeń to widzę, że sterowniki są zainstalowane te najnowsze. Oprócz tego przy starcie komputera uruchamia się kilka programów z serii AMD. Co robić? wrócić do poprzednich sterowników? ale one mają już 4 lata.Oprócz logów przesyłam również raport który pojawił się pod koniec instalacji sterowników (raport.txt). raport.txt Addition.txt Extras.Txt FRST.txt GMER.txt OTL.Txt Shortcut.txt Odnośnik do komentarza
dontpanic Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 nikt nie pomorze ? edit: wróciłem do poprzednich sterowników bo widze, że nie doczekam się odzewu. Gdzie szukać, jak przeprowadzić instalację sterowników do tej karty ? Odnośnik do komentarza
dontpanic Opublikowano 28 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 nikt nie potrafi doradzić jak bezproblemowo zaktualizować sterowniki do karty ??? Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Postanowiłem zainstalować najnowsze sterowniki ze strony www.amd.comNAME: Catalyst Software SuiteREVISION NUMBER: Omega (14.12)RELEASE DATE: 12/9/2014 Czy aby pobrałeś odpowiedni sterownik?http://support.amd.com/en-us/download/mobile?os=Windows%207%20-%2064Na mój gust powinien być:NAME: AMD Mobility Radeon™ Driver - http://250kb.de/BAlmrWF Odnośnik do komentarza
dontpanic Opublikowano 28 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 pobrałem, zainstalowałem. historia jest ta sama co w przypadku poprzedniego sterownika. instalacja kończy się pomyslnie a na końcu pojawia się komunikat: "Nie jest zainstalowany żaden sterownik graficzny AMD albo sterownik AMD nie działa prawidłowo. Zainstaluj sterownik AMD odpowiedni do danego sprzętu firmy AMD." i muszę przywracać poprzednie sterowniki ;/ p.s. na komputerze mam również kartę integrowaną (Intel ® HD Grapfics), przeczytałem w internecie, że to jest właśnie problemem. A dokładnie fakt, że w BIOS jest ustawione przełączanie grafiki i dlatego sterowniki (nowe) nie działają. Zalecane było w BIOS zmienić z SG (przełączana) na PEG (zewnętrzna). Problem w tym, że jak wszedłem do BIOS to mam tylko ustawienia: Graphic Device: Discrete graphics lub Switchable graphics. Czy to faktycznie może być źródłem problemu ? Odnośnik do komentarza
dontpanic Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 gdzie znajdę poradnik do aktualizowania sterowników dla laptopów z dwiema kartami graficznymi ? Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Nie wiem, czy jest oddzielny poradnik do aktualizacji sterowników graficznych na laptopach. Ja robiłem zawsze tak. - Odinstalowanie sterownika z panelu programów. - Driver Sweeper (ponoc juz nie rozwijany) zastepstwo Driver Cleaner. Wchodziłem w tryb awaryjny usuwałem pozostałosci po starym sterowniku. - Potem instalacja nowego w normalnym trybie. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Do usuwania sterowników Display Driver Uninstaller - KLIK. Wydaje mi się, że autor ma również problemy z systemem. Wyłączenie zintegrowanej grafiki powinno być w Manualu i radzę to zrobić przed instalacją nowych sterowników. Odnośnik do komentarza
dontpanic Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 wyłączenie karty integrowanej - wystarczy w ustawieniach ustawić wysoką wydajność? bo w BIOS nie znalazłem opcji p.s. dlaczego temat jest przeniesiony skoro problem jest z oprogramowaniem a nie sprzętem ? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Problem jest ze sprzętem bo sterowniki to integralna część hardware. Czytałeś Manuala? Niektóre BIOSY mają ukryte wersje rozszerzone. Minimum to w Menadżerze Urządzeń - PPM na integrę - Wyłącz. Tylko nie wiem czy to zadziała w 100 %. Powinna zniknąć z MU. Odnośnik do komentarza
dontpanic Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 załączam raport i 2 zrzuty bo mam dwie karty. pozdrawiam raport.txt Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zacznij od tego w BIOS: Graphic Device: Discrete graphics lub Switchable graphics. i wybierz Discrete. Startujesz system i piszesz czy w System Summary została tylko karta AMD. Zobacz również w Menadżerze Urządzeń czy w Karty graficzne jest tylko AMD. Start - Uruchom - devmgmt.msc - Enter. Jaki jest efekt? Instalacja sterownika po potwierdzeniu. Odnośnik do komentarza
dontpanic Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Pokazuje się tylko karta AMD. Czego nie instalować żeby sobie nie zaśmiecać komputera? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Już zainstalowane mają tylko ptaszka, ptaszek w ramce (do instalacji) , ptaszek w ramce wyszarzony (aktualizacja), pusta ramka do ewentualnego zainstalowania (po zaptaszkowaniu). Tu akurat widać pusty AMD Gaming .... . Jeżeli grasz to może Ci się przydać. Osobiście nie korzystam z żadnych gier. Dalej. I napisz czy wszystko OK. Odnośnik do komentarza
dontpanic Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 udało się. sterowniki zainstalowane, ich data to: 2014-11-20 i teraz pytanie, czy po poprawnej instalacji wróci do BIOS i ustawic ponwnie dynamiczną zmianę kart (tylko to bylo na przeszkodzie instalacji sterowników) czy zostawic tak jak jest (w sensie tylko jedna karta) ? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zdecydowanie zostawić. Myślę, że ta karta ma lepsze parametry niż integra. Nie bez powodu jest instalowana w lapku. Odnośnik do komentarza
dontpanic Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 mam pytanie. problem niby rozwiązany ale teraz podczas użytkowania laptopa (coś czytałem w internecie, praktycznie minimalne obciążenie dla karty) ekran nagle zgasł na chwilę, a gdy na nowo podświetlił kolory były zamienione. po restarcie wróciły do normy. to co mnie zastanawia to inne nazwy karty w menadżerze i HWiNFO64 (menadżer: AMD Mobility Radeon HD 5000, program ATI/AMD Mobility Radeon HD 5730/6570M) czy może to zwiastować jakieś techniczne problemy z kartą? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Przeczytaj post #11 i #12 . Przecież karta zintegrowana jest wyłączona świadomie gdyż powodowała problemy z instalacją sterowników AMD. To o czym piszesz to inny powód. W System Summary po lewej stronie najedź myszką na napis TM1 i TM2 i przeczytaj to co się wyświetla a sam zrozumiesz. Procesor się smaży z powodu problemów z chłodzeniem. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi