goldi91 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Witam serdecznie, założyłem konto na tej stronie bo już nie potrafię ogarnąć swojego laptopa. Mam problem z przeglądaniem stron internetowych. Problem polega na tym, że po kliknięciu na jakąś stronę internetową, zamiast tej strony pojawia się inna (pusta strona z paskiem na górze i opcjami do wyboru, których nie klikam) - która w adresie ma nazwę „offers.bycontest”, i dopiero po kliknięciu X na tej stronie, zostaję przekierowany na stronę właściwą. Sytuacja ta nie jest regularna, tzn problem ten występuje co jakiś czas, a nie przy każdym wpisywaniu adresu stron. Oprócz tego zauważyłem, że podczas przeglądania stron internetowych, na dole przeglądarki wyskakują oferty reklamowe z napisem „CommonShare Ads” oraz „Trust Rating”. Dodatkowo podczas przeglądania stron i najechaniu kursorem na obrazek (np. zdjęcie ubrania na stronie sklepu internetowego) pojawia się napis „COMPARE”, którego kliknięcie z pewnością nie jest dobrym pomysłem więc tego unikam. Jako, że nie znam się na tych rzeczach, proszę o pomoc i załączam potrzebne logi w celu poznania mojego laptopa i diagnostyki problemu. Z góry dziękuję za pomoc. Addition.txt Extras.Txt FRST.txt gmer.txt Shortcut.txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 W Google Chrome jest zainstalowane adware CommonShare. Przeprowadź następujące działania: 1. Na początek jednak odinstaluj stare dziurawe wersje: Adobe Flash Player 10 ActiveX, Adobe Flash Player 11 Plugin, Adobe Reader 9.1 - Polish. 2. Następnie otwórz Notatnik i wklej w nim: CloseProcesses: Startup: C:\Users\samsung\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup\lollipop.lnk GroupPolicy: Group Policy on Chrome detected CHR HKLM\SOFTWARE\Policies\Google: Policy restriction HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL = HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Search_URL = HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Local Page = SearchScopes: HKU\S-1-5-21-2092716530-3474641769-2676177707-1000 -> DefaultScope {67A2568C-7A0A-4EED-AECC-B5405DE63B64} URL = SearchScopes: HKU\S-1-5-21-2092716530-3474641769-2676177707-1000 -> {67A2568C-7A0A-4EED-AECC-B5405DE63B64} URL = SearchScopes: HKU\S-1-5-21-2092716530-3474641769-2676177707-1000 -> {6A1806CD-94D4-4689-BA73-E35EA1EA9990} URL = HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Minimal\mcmscsvc => ""="Service" HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Minimal\MCODS => ""="Service" HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Network\mcmscsvc => ""="Service" HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Network\MCODS => ""="Service" HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Network\MpfService => ""="Service" C:\Users\samsung\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Preferences C:\Users\samsung\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Local Storage\*localstorage* C:\Users\samsung\AppData\Roaming\Opera Software C:\Users\samsung\AppData\Roaming\systweak Reg: reg delete HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\mountpoints2 /f EmptyTemp: Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Czekaj cierpliwie, nie przerywaj działania. Gdy Fix ukończy pracę, system zostanie zresetowany. W tym samym katalogu skąd uruchamiano FRST powstanie plik fixlog.txt. 3. W Google Chrome: Ustawienia > karta Rozszerzenia > odinstaluj CommonShare Ustawienia > karta Ustawienia > Pokaż ustawienia zaawansowane > zjedź na sam spód i uruchom opcję Zresetuj ustawienia przeglądarki. Zakładki i hasła nie zostaną naruszone. Ustawienia > karta Ustawienia > sekcja Wyszukiwanie > klik w Zarządzanie wyszukiwarkami > skasuj z listy niedomyślne śmieci (o ile będą). Zresetuj cache wtyczek. W pasku adresów wpisz chrome://plugins i ENTER. Na liście wtyczek wybierz dowolną i kliknij Wyłącz. Następnie wtyczkę ponownie Włącz. 4. Zrób nowy log FRST z opcji Scan (bez Addition i Shortcut). Dołącz też plik fixlog.txt. Odnośnik do komentarza
goldi91 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Ok, zrobiłem wszystko według zaleceń, przesyłam logi. FRST.txt Fixlog.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 1. Była w skrypcie drobna literówka (poprawiłam za późno) i jedna rzecz się nie wykonała. Otwórz Notatnik i wklej w nim: C:\Users\samsung\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Local Storage\*localstorage* Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. 2. Usuń pobrany FRST. Następnie zastosuj DelFix oraz wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. 3. Używasz Google Chrome, więc Adobe Flash jest zintegrowany i nie potrzebujesz innych wersji. Jeśli chcesz uzupełnić Adobe Reader, to w powyżsym linku wszystko wyłożone. Ponadto, jest tu golusieński Windows 7 i do wykonania kompleksowa aktualizacja z Windows Update (SP1 + IE11 + reszta): Platform: Microsoft Windows 7 Home Premium (X86) OS Language: Polski (Polska) Internet Explorer Version 8 Odnośnik do komentarza
goldi91 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Wykonałem dalsze polecenia, wszystko wydaje się być w porządku, dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi