Skocz do zawartości

Tryb pio

Vzz

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, otóż wczoraj komputer zaczął strasznie się ciąć i pojawił się blue screen, włączyłem go ponownie i okazało się, że podstawowy kanał ide przeszedl w tryb pio, odinstalowałem sterowniki i przywróciłem tryb dma na nowo. Następnie przeskanowałem komputer avastem i ten wykrył dwa wirusy w folderach System Volume Information. Podczas robienia skanu z GMER'em ponownie pojawił się blue screen i komputer nawet nie chciał się włączyc, start zatrzymywał się na detecting ide~. Dzisiaj włączył się normalnie. Podejrzewam, że mogą to być problemy z dyskiem, ale mam nadzieje, że ktoś może pomóc mi rozwiązać problem.

Nie dołączam pliku textowego z gmera, gdyż tak jak pisałem pojawił się blue screen i skanowanie zostało przerwane

OTL.Txt

Extras.Txt

Addition.txt

FRST.txt

Shortcut.txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Temat przenoszę do właściwego działu Hardware. Dostarcz dane wymagane do diagnostyki dysku: KLIK. I ktoś inny się zabierze za analizę materiałów.

PS. Jeśli się okaże, że nie jest źle z dyskiem, wtedy do uzupełnienia aktualizacje Windows np. IE8 (KLIK) oraz rozwiązanie poniższego błędu usługi Hewlett-Packard:

System errors:

=============

Error: (12/13/2014 07:50:22 PM) (Source: Service Control Manager) (EventID: 7022) (User: )

Description: Usługa Usługa HP CUE DeviceDiscovery zawiesiła się podczas uruchamiania.

Start > Uruchom > services.msc, dwuklik w wymienioną usługę i Typ uruchomienia ustaw na Wyłączony.

Dysk w bardzo złym stanie.

Przepracował prawie 29 tys godzin.

Ma już 375 sektorów realokowanych a następnych 160 oczekuje na realokowanie.

Nie wiadomo jak długo jeszcze będzie trwała agonia - tydzień, miesiąc, 2 lata ale z coraz większymi problemami.

Teoretycznie można próbować go naprawiać ale nie wiadomo czy w tym stanie nie skończy się w trakcie rezerwowa pula dodatkowych sektorów.

Przy takiej operacji istnieje ryzyko, że utracisz ważne dane a w najgorszym układzie dysk całkiem padnie.

Tym bardziej, że jak piszesz nie wiesz jak posługiwać się MHDD.

Zdecydowanie radzę szybko kopiować ważne dane na zewnętrzny nośnik i wymienić dysk stawiając system od nowa.

Klonowanie obecnego na nowy to ostateczność (problemy z instalacją XP) ale możesz próbować.