Radzio Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Witam wszystkich. Mam problem, od 5 dni jestem posiadaczem dysku twardego marki Hitachi, model 7K1000 1 TB (7200, 32MB, SATA/600) i zauwazyłem niepokojące objawy. Po zainstalowaniu Windowsa 7, 64 bit i utworzeniu dwoch partycji zauważyłem że strasznie wolno wszystko chodzi. Na czystym windowsie bardzo wolno reaguje, czy to wchodzę w Mój Komputer, czy w dyski, w dane na drugiej partycji, to wszystkie operacje są wykonywane bardzo wolno. Jestem laikiem jesli chodzi o te kwestie, dlatego proszę o wyrozumiałość i z gory przepraszam że zawracam głowę. Transfer obrazu iso między partycjami wachał się w przedziale 1-2 MB/S. Myślałem że to wina windowsa, lecz po usunięciu obecnego systemu i zainstalowaniu Windows XP również widzę dziwne spowolnienia. Dodam, że dysk się strasznie grzeje, osiąga temp. 56-57 st gdy pracuje (podczas skanowania HD tune wyskakiwała mi co chwilę taka informacja o zbyt wysokim stanie temperatury. Model mojego laptopa to HP Pavilion dv6700. Gdyby nie fakt, że windows jest świeżo po zainstalowaniu, myślałbym że to może wina jakiś programów. Oto screeny z programu HD tune i CrystalDiskInfo (o dziwo nie wiedziałem że ma przepracowane tyle godzin, włączyłem go ze 20 razy od kąd go mam). Bardzo prosiłbym o jakieś wskazówki, bo sam nie wiem czy to normalne, chociaż kiedyś, na innym dysku wszystko chodziło bardzo szybko. pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Generalnie transfer danych z partycji na partycję w ramach tego samego dysku zawsze będzie wolniejszy niż między dwoma dyskami. Benchmark - jeżeli w trakcie testu NIE wykonywałeś ŻADNYCH działań włącznie z wyłączoną przeglądarką to ten wynik jest nieładny. Może być problem z mechaniką dysku. Zobacz na datę produkcji dysku - mógł długo leżeć w magazynie. Transfer do sprawdzenia w MHDD (skan F4+F4 oraz SMART F8). Pokaż fotki. Czy zainstalowałeś sterowniki sprzętowe a szczególnie do Chipsetu? Pokaż obrazek z Menadżera Urządzeń (devmgmt.msc) - Widok wg. połączeń i poszukaj gdzie jest podpięty Twój dysk tak jak u mnie trzy: Temperatura zbyt wysoka ale taka może być również ogólną temperaturą lapka. Do wykonania log z Sensors HWInfo wg. opisu w Hardware od miejsca "Szczególny przypadek ....". Log powinien być uruchomiony na wystudzonym lapku. Zaznacz w Sensors - Configure Sensors - Log all values for Report. Log około 30 min. Plik z logiem spakuj i shostuj na zewnętrzny hosting a tu daj linka. Odnośnik do komentarza
Radzio Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Przepraszam, że nie odpisywałem ale nie miałem dysku. Oddałem go na gwarancję do sklepu i czekałem ponad 3 miesiące na nowy.Nowy działa bardzo dobrze, już nie widzę problemów, wszystko działa płynnie, równie szybko ładuje się system i kopiują pliki, więc problem został rozwiązany.Myslę że poprzedni dysk doznał jakiegoś upadku w sklepie w którym go kupiłem, stąd problem. Obecny jest cichy i w ogóle się nie grzeje.Bardzo serdecznie dziękuję Tobie Wiesław531 za pomoc i zwrócenie uwagi na mój problem.Pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi