Skocz do zawartości

Windows Defender przestał działać

mwisiorek

Rekomendowane odpowiedzi

Windows Defender przestał działać

Cześć mam od rana problem ze swoim komputerem, otóż Windows Defender odmówił mi współpracy.
Mój system to Windos 7 64bit. Gdy chce ręcznie uruchomić defendera dostaje taki oto komunikat:

24wr37l.jpg

Podobnie jest gdy chce to zrobić przez opcję "Usługi"

29q01t0.jpg

Chciałbym prosić o pomoc, ale też zaznaczyć, ze jestem w tych tematach kompletnym laikiem więc gdyby znalazł się ktoś, kto krok po kroku wytłumaczy mi co mam zrobić aby rozwiązać ten problem, to byłbym niewymownie wdzięczny.

OTL.Txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Proszę obejrzyj zasady działu jakie logi są tu wymagane: KLIK. OTL (logi niepełne zresztą, brak Extras) - przestarzałe narzędzie sprawdzane tylko pobocznie. Obecnie obowiązkowe są raporty FRST - dostarcz.

Temat przesuwam do działu Windows. Od razu powiem, że objawy nie wyglądają na infekcję, tylko na uszkodzenie pliku związanego z usługą. "Nie można odczytać opisu", który jest pobierany z pliku: %ProgramFiles%\Windows Defender\MsMpRes.dll,-1176. Dodaj skan na weryfikację plików:

Start > w polu szukania wpisz cmd > z prawokliku Uruchom jako Administrator > wklej komendę i ENTER:

sfc /scannow

Gdy komenda ukończy działanie, w cmd wklej kolejną:

findstr /c:"[sR]" %windir%\logs\cbs\cbs.log >sfc.txt & start notepad sfc.txt

Wynikowy log dołącz tutaj.