Rado77 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Witam. Dzisiaj rano, tuż po uruchomieniu komputera, Avast zaskoczył mnie informacją o zalecanym skanowaniu przy rozruchu systemu, podczas którego wykryto łącznie 5 infekcji, z czego 3 oznaczone jako 'Win32:Malware-gen'. Wszyskite zarażone pliki przeniosłem do kwarantanny. Jako że jeden z plików znajdował się w folderze C:\\Windows\Installer, po uruchomieniu systemu na pulpicie ujrzałem następujące komunikaty (załącznik 'komunikat Windows'), które ostatecznie anulowałem. Po kolejnym przeskanowaniu zarażonych plików z kwarantanny, jeden z nich zmienił status na 'bez wirusów'. Inny z plików (znajdujący się w folderu mojego użytkownika) zmienił status na 'infekcja PUP'. Stwierdziłem, że plik ten nie jest ważny, więc go usunąlem bez większego namysłu. Pozostałe zarażone 3 pliki po drugim skanowaniu bez najmniejszych zman- dalej wyświetlają się jako 'Win32:Malware-gen'. Ostatecznie zarażone pliki wyglądają teraz dokładnie tak jak na załączniku 'Avast kwarantanna'. System na chwilę obecną działa niby normalnie, z wyjątkiem wyświetlania po każdym uruchomieniu wspomnianych komunikatów. Mimo to chciabym wiedzieć, co mogę zrobić, by usunąć całkowicie Malware-gen ze swojego komputera. Stwierdziłem, że nie będę nic już samemu grzebał, by czegoś nie pogorszyć, dlatego też bardzo proszę o pomoc i poradę. Jestem w trakcie pisania ważnej pracy i laptop jest mi niezbędny, dlatego też bardzo zależy mi na całkowitym usunięciu wszelkich infekcji. W załącznikach umieszczam logi. Mam nadzieję, że zrobiłem wszystko jak trzeba, bo jest to mój pierwszy post na tym forum. Pozdrawiam serdecznie, Radek. Addition.txt FRST.txt Shortcut.txt OTL.Txt Extras.Txt GMER.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Dzisiaj rano, tuż po uruchomieniu komputera, Avast zaskoczył mnie informacją o zalecanym skanowaniu przy rozruchu systemu, podczas którego wykryto łącznie 5 infekcji, z czego 3 oznaczone jako 'Win32:Malware-gen'. Wszyskite zarażone pliki przeniosłem do kwarantanny. Jako że jeden z plików znajdował się w folderze C:\\Windows\Installer, po uruchomieniu systemu na pulpicie ujrzałem następujące komunikaty (załącznik 'komunikat Windows'), które ostatecznie anulowałem. Fałszywe alarmy, a usunięcie z katalogu Installer uszkodziło poniższą instalację, stąd błędy "Instalatora Windows". ==================== Installed Programs ====================== ASUS FancyStart (HKLM-x32\...\{2B81872B-A054-48DA-BE3B-FA5C164C303A}) (Version: 1.0.8 - ASUSTeK Computer Inc.) Startup: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup\FancyStart daemon.lnk ShortcutTarget: FancyStart daemon.lnk -> C:\Windows\Installer\{2B81872B-A054-48DA-BE3B-FA5C164C303A}\_C4A2FC3E3722966204FDD8.exe () Przywróć wszystko z kwarantanny Avast na miejsce. W raportach brak oznak infekcji. Wykonaj tylko drobne działania pod kątem zbędnych instalacji i wpisów pustych: 1. Przez Panel sterowania odinstaluj zbędniki i stare wersje: AsusVibe2.0, Bing Bar, Google Toolbar for Internet Explorer, McAfee Security Scan Plus, Java 7 Update 25. Ten McAfee na bank się wślizgnął z instalacjami Adobe: KLIK. 2. Otwórz Notatnik i wklej w nim: CloseProcesses: HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = www.wp.pl/?src01=dp120141015 HKLM\Software\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = www.wp.pl/?src01=dp120141015 HKU\S-1-5-21-365570279-1974800031-830595484-1001\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = www.wp.pl/?src01=dp120141015 SearchScopes: HKLM-x32 -> {0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A} URL = SearchScopes: HKU\S-1-5-21-365570279-1974800031-830595484-1001 -> DefaultScope {0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A} URL = SearchScopes: HKU\S-1-5-21-365570279-1974800031-830595484-1001 -> {6A1806CD-94D4-4689-BA73-E35EA1EA9990} URL = Toolbar: HKLM - avast! Online Security - {318A227B-5E9F-45bd-8999-7F8F10CA4CF5} - No File S4 sptd; \SystemRoot\System32\Drivers\sptd.sys [X] C:\Program Files (x86)\mozilla firefox\plugins C:\ProgramData\Temp C:\Users\Radek\AppData\Roaming\ASUS WebStorage CMD: for /d %f in (C:\Users\Radek\AppData\Local\{*}) do rd /s /q "%f" Reg: reg add "HKLM\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /v DefaultScope /t REG_SZ /d {B24BA351-20F9-492E-99FE-56E3EF5B7EDC} /f EmptyTemp: Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Czekaj cierpliwie, nie przerywaj działania. Gdy Fix ukończy pracę, system zostanie zresetowany. W tym samym katalogu skąd uruchamiano FRST powstanie plik fixlog.txt. 3. Zrób nowy log FRST z opcji Scan (bez Addition i Shortcut). Dołącz też plik fixlog.txt. Odnośnik do komentarza
Rado77 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Przywróciłem pliki z kwarantanny, lecz Avast dalej rozpoznaje je (przynajmniej jeden z nich, który umieścił automatycznie z powrotem w kwarantannie) jako wirusy i wymaga skanowania przy rozruchu systemu. Czy te pliki są jakoś szczególnie ważne ? Bo może po prostu dla świętego spokoju zostawić je w tej kwarantannie ? W załącznikach zamieszczam oba pliki. FRST.txt Fixlog.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Przywróciłem pliki z kwarantanny, lecz Avast dalej rozpoznaje je (przynajmniej jeden z nich, który umieścił automatycznie z powrotem w kwarantannie) jako wirusy i wymaga skanowania przy rozruchu systemu. Czy te pliki są jakoś szczególnie ważne ? Bo może po prostu dla świętego spokoju zostawić je w tej kwarantannie ? Jak mówię, to fałszywe alarmy i należy pliki wykluczyć z detekcji. Jeśli chodzi o ich "usuwanie": ASUS FancyStart to aplikacja do modyfikowania ekranu startowego ASUS. To jest owszem firmowy zbędnik i jeśli z tego nie korzystasz, możesz się całkowicie tego pozbyć po prostu poprawnie deinstalując cały program (do deinstalacji wymagane obiekty z Installer które dręczy Avast). Poboczne akcje czyszczące pomyślnie wykonane i w tym zakresie kończymy. Zastosuj DelFix, wyczyść folder Przywracania systemu oraz zainstaluj najnowszą wersję Java (o ile potrzebna): KLIK. Odnośnik do komentarza
Rado77 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Ok, wielkie dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi