JacekA Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Witam, mam sterowanie komputerowe maszyny, w którym jest RAID 1. Działa to na Windows 2000. Ponieważ ma już ponad 10 lat to chciałbym się zabezpieczyć przed awarią. Komputer jest wbudowany w panel sterujący maszyny, nie ma podłączonej klawiatury i od razu instaluje się oprogramowanie sterujące maszyną. Nie wiem, czy RAID jest sprzętowy czy programowy. Chcę dokupić kolejne 2 takie same dyski i zrobić po prostu kopię tego co jest. Jest na to w miarę prosty sposób? pozdrawiam Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Raid 1 sam w sobie jest kopią a jeżeli martwisz się o wypadnięcie obu dysków na raz i koniecznie chcesz je podmienić to proponuję skorzystać właśnie z funkcjonalności raid1 i zasymulować awarię dysku (poprzez jego odłączenie). Raid powinien zgłosić degradację i po podłączeniu nowego dysku samoczynnie się odbudować, trochę to potrwa zależnie od pojemnośi i szybkości napędów oraz obciążenia systemu (odbudowa może przebiegać podczas normalnej pracy maszyny). pzdr Odnośnik do komentarza
JacekA Opublikowano 4 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 I nieważne, który dysk odłączę? Jak tylko przyjdą dyski to spróbuję. Dziękuję. Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 Jeżeli raid nie jest zdegradowany to nie ma znaczenia, wszystkie dyski są równe. pzdr Odnośnik do komentarza
JacekA Opublikowano 24 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 Dopiero niedawno miałem czas, żeby tego spróbować. Niestety Windows 2000 nie rozpoznaje nowego dysku (mimo, że taki sam). W Biosie widać, że go ładuje, ale nie mogę wejść i nic więcej zrobić sprawdzić bo jest z hasłem. Czyżbym musiał go sformatować wpierw? Tyle, że nie mam innego komputera ze SCSI. Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 24 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 Tak jak już kiedyś pisałem, RAID powinien się sam odbudować, ew. kontroler może wymagać logicznego podpięcia dysku ale to się powinno odbyć z biosu kontrolera raid a nie samego komputera. Zobacz czy komputer przy starcie nie podaje jak wejść do ustawień kontrolera, często są to kombinacje typu CTRL+I, CTRL+R. pzdr Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi