Skocz do zawartości

Problem z przegrzewającym się laptopem

klaudia7250

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z przegrzewającym się laptopem podczas gry. Głównie chodzi o Word Of Tank's, grafikę zmniejszyłam na minimum i nie wiem co jest. Gram sobie, gram i nagle laptop mi się wyłącza. Ściągnęłam program do sprawdzania temperatury i bywało, że temperatura wynosiła 106 stopni. Kupiłam podkładkę chłodzącą, która nic nie daje, dalej jest to samo. Robiłam cleanerem, kilka razy formata. Laptop stoi na biurku, próbowałam podkładać różne rzeczy pod laptopa, żeby miał trochę powietrza i nic. Wiele razy go czyściłam w środku i też nic ;/ . Nie dzieję się tak tylko przy Word Of Tank's, wyłączał mi się też przy Roller Coaster Tycoon 3 i farming simulator 3, te gry nie mają jakiś kosmicznych wymagań, wszystko jest zgodne, nie wiem o co chodzi. Tu są dane mojego laptopa. https://pl.hama.com/00845911/lenovo-b550

Proszę o pomoc.

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Pobierz HWinfo > uruchom > zakładka Sensors

potem odpal grę i patrz jak rośnie temperatura > daj screeny z Hwinfo

Współczesne lapki nie tak prosto wyczyścić. Trzeba się nieżle napocić aby dostać się do układu chłodzenia. Nie jest też wykluczone że należy zmienić termopad na procesorze i pastę. Czy lapek widział kiedyś serwis?

Opowiedz nam jak Ty go czyściłaś w środku? Rozkręcałaś całego i konserwowałaś układ chłodzenia (wymiana pasty i termopadów)? No i HWInfo nie pokazuje ilości obrotów wiatraka. Pokaż jak to wygląda w Speedfanie. W ogóle słychać wiatrak? I czy wiatrak też czyściłaś? Prymitywną metodą, ale dającą przy ostrożnym postępowaniu dobre rezultaty - jest przyłożenie odkurzacza do wylotu wiatraka, i tak operowanie dyszą, zeby wiatrak dobrze sie rozkrecil.... w wiekszosci przypadkow to wlasnie jego zasyfienie powoduje takie objawy.

Edit: 

Dostałem informację, że rada polecona przeze mnie nie jest najbezpieczniejsza. Skoro wcześniej rozrkęcałaś lapka to możesz odłączyć wiatrak przed operacją jego czyszczenia. Ewentualnie poczekać na inne rady ;-).

Można użyć odkurzacz w sytuacji kiedy na wiatraku są tzw. kłaki ale pod warunkiem ZABLOKOWANIA samego wiatraka np. wykałaczką aby się nie obracał.

Skutek raczej mizerny. To samo dotyczy zastosowania sprężonego powietrza wdmuchiwanego do wylotu wiatraka.

Obie te metody grożą uszkodzeniem lapka jeżeli wentylator osiągnie wysokie obroty i zacznie generować napięcie (silnik wentylatora).

Najlepiej po otwarciu obudowy dokładnie oczyścić wentylator pędzelkiem i lekko odkurzyć.

Jeżeli problemem jest element pośredniczący między procesorem a radiatorem to konieczna wymiana tego elementu.

Wykonaj log z HWInfo KLIK od tego miejsca : Szczególny przypadek gdy funkcjonowanie systemu kończy się BSOD lub restartem..

Przed logiem lapek powinien być wystudzony. Ważne jest abyś HWInfo i loga uruchomiła możliwie najszybciej po starcie systemu.

Interesuje mnie szybkość nagrzewania. Po rozpoczęciu loga możesz znacznie obciążyć lapka grą .

Spakuj plik, wstaw na zewnętrzny hosting i daj linka.

Jestem mocno zajęty i musisz poczekać na ocenę.

O kłaki właśnie chodzi. Nie wyobrażam sobie usuwania ich pędzlem czy wykałaczką. A jak wiatrak osiaga zbyt zawrotna predkosc to tez slychac po dzwiekach. Sprężone powietrze jest o tyle gorsze, ze zwyczajnie moze łopatki uszkodzic, blokowanie ich wykalaczka tez moze sprawic, ze łopatki zwyczajnie pękną. Trzeba to robić ostrożnie... przy rozkrecaniu lapka na pewno jest kilka pułapek, gdzie użytkownik-laik może narobić więcej szkód niż pożytku. 

No i ciągle nie mamy informacji ile obrotów osiąga ten wiatrak w działającym systemie. Możliwe, że w ogóle się nie kręci. 

Pokaż jak to wygląda w Speedfanie

Speedfan jest robiony z myślą o PC. Wyniki moga byc niemiarodajne. Stawiałbym na uszkodzenie wentyla. Takie temperatury są właściwe w tym przypadku.

No i ciągle nie mamy informacji ile obrotów osiąga ten wiatrak w działającym systemie. Możliwe, że w ogóle się nie kręci.

Chyba tak właśnie jest.