Mareckipl Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Witam. Czy zna ktoś jakiś program do wyłączenia dysku twardego w PC, ewentualnie jakiś inny sposób aby go wyłączać i włączać tylko w czasie potrzeby. Drugi dysk trochę głośno mi pracuje, a mam na nim tylko zdjęcia. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Może łaskawie napiszesz jaki dysk? Druga sprawa, że nowe dyski mają automatycznie ustawione APM na jakimś poziomie. Wystarczy, że w zarządzaniu dyskami odmontujesz partycje i to powinno załatwić sprawę. Można też ustawić AAM, ale w nowych dyskach pomimo oferowanej mozliwosci - nie bardzo da się... ale mozesz sprobowac. Jak się uda to powinno wyciszyć dysk. Odnośnik do komentarza
Mareckipl Opublikowano 1 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Dysk stary kupiony w 2007 czy 2008 roku: SAMSUNG HD321KJ SCSI 320 gb, on nie tyle hałasuje co przechodzi w wibracje i to idzie po obudowie. Odizolowałem go gąbką ale mimo wszystko go słychać i mnie to wkurza. Nie chcę go całkowicie wyłączyć, tylko chcę aby był odłączony kiedy go nie używam, ale żeby można go było włączyć jakimś skrótem ew. komendą. Nie jestem biegły w te klocki. Odnośnik do komentarza
Mareckipl Opublikowano 1 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Ustawiłem AAM na128 i bez zmian. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi