Skocz do zawartości

Komputer w normalnym trybie resetuje się

MacieknS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,mam problem z laptopem , otóż mój syn kilka razy nacisnął przycisk włączania ,po czym laptop się wyłączył i chyba był rozładowany bo po ponownym uruchomieniu nie mógł załapać , po czym skanuje sobie błędy i uruchamia się na 3-4 min po czym znowu bluescreen odliczanie i reset ,działa tylko w trybie awaryjnym , przywracanie systemu do dnia przed awaria nie dało żadnego rezultatu ponieważ komputer nie mógł się uruchomić w normalnym trybie ,przesyłam potrzebne logi i proszę o pomoc .

Win 7 , 64 bit , SP 1

Pozdrawiam 

Maciek

Addition.txt

FRST.txt

Shortcut.txt

log11.txt

OTL.Txt

OTLlog1.Txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Temat przenoszę do działu Windows, gdyż nie jest to problem infekcji. Są wprawdzie odpadkowe usługi adware SunriseBrowse, ale to nic do rzeczy nie ma, gdyż usługi są wyłączone i wyszczerbione (= nie ładują się).

otóż mój syn kilka razy nacisnął przycisk włączania ,po czym laptop się wyłączył i chyba był rozładowany bo po ponownym uruchomieniu nie mógł załapać , po czym skanuje sobie błędy i uruchamia się na 3-4 min po czym znowu bluescreen odliczanie i reset ,działa tylko w trybie awaryjnym

1. Zacznij od sprawdzenia poprawności struktury systemu plików:

Start > w polu szukania wpisz cmd > w oknie wklej komendę i ENTER:

chkdsk /f /r

Zatwierdź uruchomienie przy następnym starcie i resetuj system, by checkdisk wykonał pracę. Wynik zostanie nagrany w Dzienniku zdarzeń w gałęzi Aplikacja w postaci rekordu z Wininit. Pobierz szczegóły tego rekordu, skopiuj i wklej do posta statystyki.

2. Następnie zweryfikuj poprawność plików:

Start > w polu szukania wpisz cmd > w oknie wklej komendę i ENTER:

sfc /scannow

Gdy komenda ukończy działanie, w cmd wklej kolejną:

findstr /c:"[sR]" %windir%\logs\cbs\cbs.log >sfc.txt & start notepad sfc.txt

Wynikowy log dołącz tutaj. Dodatkowo jeszcze dostarcz plik C:\Windows\PFRO.log.

3. Jeśli Checkdisk + SFC nic nie wniosą do sprawy, to bazując na największej widocznej różnicy między trybami (niedomyślne sterowniki):

- Wyłącz sterowniki emulatorów napędów wirtualnych. W Autoruns w karcie Drivers odfajkuj pozycje dtsoftbus01, sptd. Przy okazji, w karcie Services możesz usunąć te odpadki adware, czyli pozycje Update SunriseBrowse, Util SunriseBrowse.
- Odinstaluj Avast - jest to wykonalne w awaryjnym, gdyż Avast nie jest oparty na Instalatorze Windows.

avast usunięty, nie mogę sobie poradzić z:

Wyłącz sterowniki emulatorów napędów wirtualnych. W Autoruns w karcie Drivers odfajkuj pozycje dtsoftbus01, sptd. Przy okazji, w karcie Services możesz usunąć te odpadki adware, czyli pozycje Update SunriseBrowse, Util SunriseBrowse.

findstr /c:"[sR]" %windir%\logs\cbs\cbs.log >sfc.txt & start notepad sfc.txt - nie generuje loga chyba

przesyłam logi logi i prtsc bo chyba loga nie znajde, komp cały czas cos mieli i przetwarza, zamulony jakiś ale po usunięciu avasta już 7 min się nie resetuje więc chyba dobrze

PFRO1.txt

post-14515-0-81840000-1417125460_thumb.png

wininit.txt

findstr /c:"[sR]" %windir%\logs\cbs\cbs.log >sfc.txt & start notepad sfc.txt - nie generuje loga chyba

No tak, ale wg dołączonego zrzutu ekranu Ty wklejasz w oknie cmd ze schowka całkiem inne rzeczy, czyli treść przeklejonego rekordu Dziennika zdarzeń! W oknie masz wkleić tylko i wyłącznie tę linię i ENTER:

findstr /c:"[sR]" %windir%\logs\cbs\cbs.log >sfc.txt & start notepad sfc.txt

W moim poście z prawokliku skopiuj tę frazę, następnie w oknie cmd z prawowoklik opcja wklej (ma zostać wklejona powyższa fraza, jeśli wkleja się coś innego, schowek nie zapamiętał skopiowanych danych).

nie mogę sobie poradzić z

Z czym konkretnie jest problem w Autoruns?

komp cały czas cos mieli i przetwarza, zamulony jakiś ale po usunięciu avasta już 7 min się nie resetuje więc chyba dobrze

I zrób nowe logi z FRST mające obrazować zmiany.

.

wiec tak link "findstr /c:"[sR]" %windir%\logs\cbs\cbs.log >sfc.txt & start notepad sfc.txt" otwiera tylko notatnik i pisze ze nie moze otworzyć pliku CBS.log

Uruchomiłeś linię komend na zbyt niskich uprawnieniach, co widać po lokalizacji pliku C:\Users\Maciek\sfc.txt. Owszem, poprzednio nie podałam elewacji uprawnień, bo siedziałeś w Trybie awaryjnym (konto administratorskie nie idzie przez UAC). Ale już to samo z poziomu Trybu normalnego wymaga:

Start > w polu szukania wpisz cmd > z prawoliku Uruchom jako Administrator > w oknie wklej komendę i ENTER

nie wiem jak sie mam dostać do autorun,niemoge nigdzie znaleść

Czy Ty w ogóle pobrałeś program z linka? Masz pobrać program, rozpakować, uruchomić i wtedy wdrożyć podane instrukcje.

.