lmarrio Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Witam, proszę o pomoc w instalacji Sp1 na win 7 ultimate x86, windows update go nie widzi, próbowałem go zainstalować ręcznie ale pokazuje mi się komunikat: "Brakuje co najmniej jednego składnika systemu wymaganego przez dodatek Sp1" Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 "Brakuje co najmniej jednego składnika systemu wymaganego przez dodatek Sp1" Problem opisany w artykule Microsoftu: KB2498452. Konkretnie odpowiada temu przyczyna "Na komputerze brakuje plików systemowych wymaganych do zainstalowania dodatku SP1 dla systemu Windows 7" + "Metoda 5". Ten komunikat jest m.in. powodowany przez instalacje Windows 7 zrobione ręcznie, które modyfikowano jakimiś programami tego typu: KLIK. Podstawowe pytanie: jakie jest pochodzenie Twojego Windows, tzn. nośnik oryginalny i legalny, czy przeróbki pobrane pokątnie z torrent lub podobnych nielegalnych źródeł. Pytanie służy zdefiniowaniu o jakim Windows mowa, bo tu niestety klaruje się reinstalacja Windows przy udziale pełnej niemodyfikowanej płyty (z powietrza nie dorobisz wyciętych składników). Odnośnik do komentarza
lmarrio Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Czytałem ten artykuł. Windowsa mam z chomika, ale miał być czysty, bez żadnych przeróbek. Instalowałem go dwa lata temu i bardzo nie chciałbym go na nowo instalować(czysta instalacja). Po instalacji usuwałem składniki jakimś tweakerem, nie pamietam jakim. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Windowsa mam z chomika, ale miał być czysty, bez żadnych przeróbek. Skoro to system "z Chomika", mam silne wątpliwości. Podaj: 1. Dokładną nazwę ISO obrazu, z którego instalowałeś. Najlepiej by został tu przeklejony pełny opis tego dziwa, tylko bez linka (piractwo). 2. Ogólnikową identyfikację platformy (to tylko powierzchowny sprawdzian). Start > w polu szukania wklep regedit > z prawokliku wyeksportuj klucz: HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion Otwórz plik REG w Notatniku i przeklej do posta treść. 3. Orientacyjne dane ile jest naruszeń. Uruchom "Narzędzie analizy gotowości aktualizacji systemu": KLIK. Następnie skopiuj na Pulpit cały folder C:\Windows\Logs\CBS, zapakuj do ZIP, rzuć na jakiś hosting i podaj tu link do paczki. Po instalacji usuwałem składniki jakimś tweakerem, nie pamietam jakim. Zakładając, że płyta jest nieprzerabiana, ale nie mając żadnych danych co wycinałeś i przy udziale jakiego programu, nie jestem w stanie nawet stwierdzić co zrobiłeś. Czy próbowałeś "odchudzać" folder C:\Windows\winsxs? Czy posługiwałeś się może Sunrise Seven (zdradziecka opcja czyszczenia FileRepository)? Instalowałem go dwa lata temu i bardzo nie chciałbym go na nowo instalować(czysta instalacja). Niezależnie od tego co zostało usunięte i tak jest potrzebna czysta niemodyfikowana płyta i reinstalacja systemu. Oczywiście nie można użyć płyty, która zainstalowała defekt, bo uzyskany zostanie stan wyjściowy, więc musi być pewne, że posiadasz nieprzerabiany. Zostały z tego Windows usunięte jakieś kluczowe komponenty, komponenty te nie zostaną "doinstalowane" z niczego, bo nie ma skąd brać. Zauważ, że pełny pakiet SP1 pobrany wprost z Centrum i w teorii mający obejść określone naruszenia komponentów, nie podołał i staje okoniem, czyli naruszenia są znacznie większe niż radośnie przewiduje to artykuł Microsoftu. Takie tematy jak Twój już były na forum i wszystkie miały identyczny finał, tzn. reinstalacja systemu. Windows 7 to nie prymityw XP, układ komponentów jest bardzo rozbudowany, uzupełnianie wyciętych składników to nie jest kwestia "podstaw plik". . Odnośnik do komentarza
lmarrio Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Taki ściągnąłem, bo miał dobre komentarze i chodzi ogólnie dobrze, ale przestał pobierać aktualizacje (skończyły się), nie mogę zainstalować np. explorera 9 i wyżej. ad1 nazwa obrazu to WINDOWS 7 PL Z SERVICE PACK 1 AKTYWOWANY - wiem, że w nazwie jest SP1, ale w informacjach o komputerze go nie ma i przy instalacji eksplorera 9 wyświetlany jest komunikat o braku SP1. Ad2 poniżej załączam link do pliku wyeksportowanego z rejestru (klucz.7z) - jest dośc duży http://przeklej.org/file/QvnXpw/klucz.7z Ad3 poniżej link do zawartości katalogu CBS http://przeklej.org/file/lsezQ0/CBS.7z Czy próbowałeś "odchudzać" folder C:\Windows\winsxs? Czy posługiwałeś się może Sunrise Seven (zdradziecka opcja czyszczenia FileRepository)? Nic nie kombinowałem z folderem winsxs, ale użyłem programu Sunrise Seven i tak - miałem problemy z FileRepository . Nie pamiętam dokładnie jak sobie z tym poradziłem, ale miałem chyba zrobiony obraz partycji C po instalacji systemu i kilku programów, i przywróciłem partycję. Zakładając, że mam "odchudzony" system, czy nie można go w jakiś sposób naprawić z dobrej / nie odchudzonej instalki? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 ad1 nazwa obrazu to WINDOWS 7 PL Z SERVICE PACK 1 AKTYWOWANY - wiem, że w nazwie jest SP1, ale w informacjach o komputerze go nie ma i przy instalacji eksplorera 9 wyświetlany jest komunikat o braku SP1. Wyciągi z rejestru demaskują z czym mam do czynienia. Tu się kwalifikuje reinstalacja systemu przy udziale całkiem innej poprawnej i nowszej płyty niż ta którą pobrałeś, bo to lewa produkcja. Wg klucza CurrentVersion to nawet nie jest stabilna finalna wersja Windows tylko edycja beta: Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion] "CurrentVersion"="6.1" "CurrentBuild"="7600" "EditionID"="Ultimate" "ProductName"="Windows 7 Ultimate" "CurrentBuildNumber"="7601" "BuildLab"="7601.win7sp1_beta.100603-1800" "BuildLabEx"="7601.16562.x86fre.win7sp1_beta.100603-1800" "BuildGUID"="00b932b9-3eac-46db-a9ae-1d2b28f69457" "CSDBuildNumber"="1" I wg tych ciągów owszem ta płyta ma zintegrowaną wersję testową SP1, ale nie jest to identyfikowane nawet w poprawny sposób (mieszane ciągi). Jest pozamiatane. Instalacja finalnego SP1 jest awykonalna, bo SP1 wymaga, by edycje typu "pre" nie były obecne w systemie, a tu jest trwale zintegrowany babol, którego nie da się "odinstalować". I to nie koniec usterek, otwórz sobie proszę wyniki "Narzędzie analizy gotowości aktualizacji systemu", czyli plik C:\Windows\Logs\CBS\Checksur.log. 1441 nienaprawialnych błędów, narzędzie nie było w stanie naprawić żadnego z nich. To są skutki manipulacji w płycie, to na pewno nie jest czysty niemodyfikowany Windows. Identyczny kastrat występował w tym temacie: KLIK. Jest to wersja testowa z brakami, dla której nie aplikują się dalsze instalacje z Windows Update. Nie ma już co więcej rozważać, to jest nienaprawialne ręcznie w inny sposób niż format + reinstalacja za pomocą całkiem innej płyty, bo trzeba podmienić wszystkie pliki Windows i uzupełnić braki. ale użyłem programu Sunrise Seven i tak - miałem problemy z FileRepository . Nie pamiętam dokładnie jak sobie z tym poradziłem, ale miałem chyba zrobiony obraz partycji C po instalacji systemu i kilku programów, i przywróciłem partycję. To dodatkowy aspekt nie powiązany z powyższym. Ta opcja w Sunrise Seven w ogóle nie powinna być, dużo poszkodowanych na forum tu było. Uruchomienie czyszczenia FileRepository powoduje problemy z Windows Update oraz sterownikami )typu podpinane urządzenia są nierozpoznawane, nawet instalacja emulatora Alcohol / DAEMON Tools operującego na sterowniku SPTD może być problemem). I jedyna droga rozwiązania tego to rekonstrukcja pierwotnej zawartości FileRepository. Niektórzy użytkownicy na forum nie byli w stanie przywrócić sprawnej wersji katalogu (podstawiali z płyty DVD) i skończyło się i tak na reinstalacji systemu. Odnośnik do komentarza
lmarrio Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Dziękuję za informację, jak zaczną się problemy ze stabilnoscią zainstaluję nowy system z innej instalki. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Na Twoim miejscu nie ociągałabym się z tym, system nie jest w 100% sprawny, ani zabezpieczony solidnie (testowy SP1, zablokowane dalsze aktualizacje). Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi