dramin204 Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Witam Posiadam laptopa ACER , podczas ładowania systemu (posiadam windows 8) wyświetla się ten kod błędu 0x000000ED. Przy starcie systemu kliknąłem klawisz F8 i pokazała mi się lista opcji . Wybrałem Tryb awaryjny z wierszem poleceń żeby użyc komendy /fixmbr niestety tryb się nie odpalił , zaczął się ładować ale po chwili zrestartował się. Jak mam uruchomić inaczej wiersz poleceń i czy ta komenda usunie mój problem? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Wymontuj dysk z lapka i podepnij do peceta. Sprawdź go programem HDTune. https://www.fixitpc.pl/topic/155-zak%C5%82adanie-tematu-jakie-informacje-podawa%C4%87/ Odnośnik do komentarza
dramin204 Opublikowano 23 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Jeżeli wyciągne dysk z laptopa to stracę gwarancję. Nie ma innej możliwości? Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Nie stracisz gwarancji. Dysk jest częścią wymienną. Tam nie ma plomb. Odnośnik do komentarza
dramin204 Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Zbootowałem pendrive i wgrałem Hiren's Boot Cd i sprawdziłem programem HD Tune. Wyniki poniżej: Sprawdziłem także dla pewności programem Victoria ,wyniki również poniżej: Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Error Scan w HDTune wykonany błędnie - zaznaczony Quick Scan. SMART - duże problemy z dyskiem. 1. Parametr 03 - problem z mechaniką 2. Parametr C5 (197) - 528 sektorów oczekujących na remapowanie 3. Dysk w czasie eksploatacji uzyskuje temperatury nawet 44 st. C - zbyt duża. Odnośnik do komentarza
dramin204 Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Zrobiłem skan powierzchni dysku oraz S.M.A.R.T. Wyniki poniżej: Skan powierzchni dysku: S.M.A.R.T: Da się coś jeszcze zrobić z tym dyskiem? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Nie sądzę. Zależy Ci na danych, które masz na nim zgromadzone? Jeśli tak to zanim przystąpisz do poniższej procedury zrób to: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1330869.html czyli kopię posektorową. Procedura jest prosta - wyzeruj cały dysk komendą erase w mhdd. Po zerowaniu ponowny skan powierzchni i odczyt Smartu. Wszystko wrzuć tutaj. Taka ilość niestabilnych sektorów niemal zawsze oznacza, że dysk jest na wykończeniu. Zerowanie może pomóc na... no właśnie... na kilka dni. Czasem dłużej, ale to naprawdę rzadkie przypadki. Niemniej zawsze zachęcam do spróbowania. Odnośnik do komentarza
dramin204 Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Zrobiłem zerowanie dysku wynik poniżej: Nowy skan powierzchni dysku: S.M.A.R.T : Początkowo po wciśnięciu przycisku F8 S.M.A.R.T mi się pojawił taki : W ogóle nie było widać dysku na liście: Uruchomiłem ponownie MHDD , widział dysk na liście i niżej daje S.M.A.R.T dysku: Co mam dalej zrobić? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Dysku już nie było na liście przed rozpoczeciem zerowania. Stad komunikat o PIO mode. Wyzerowało 500 sektorów, dalej wywaliło błąd. Z dyskiem jest źle... Możesz włączyć jeszcze skan z opcją ERASE DELAYS na ON i wrzucic wynik. No i o ile parametr 5 pokazuje 0 - o tyle wartość progowa wynosi tylko 54... to tez nie wrozy dobrze. Odnośnik do komentarza
dramin204 Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Zrobiłem skan z opcją ERASE DELAYS. Wynik poniżej: Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 no i Smart jeszcze raz pokaż, proszę. Odnośnik do komentarza
dramin204 Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Proszę , oto S.M.A.R.T : Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Napisałem na privie, więc tu się powtórzę: Skoro udało się przeprowadzić erase delays, to tez przeprowadź tylko Erase. Ten pierwszy nie poradził sobie ze wszystkimi problemami. Jeżeli Erase będzie przerywane przez błędy, trzeba procedurę ponawiać i obserwować czy następny błąd jest dokadnie w tym samym miejscu czy dalej. Po w pełni wykonanej procedurze zerowania - ponownie SMART z MHDD i GSmartControl (albo spod poziomu linuksa albo jakiegos windowsa, czy to z pena czy z innego dysku) Odnośnik do komentarza
dramin204 Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Odczytałem wiadomość na privie.Zbootowałem pendrive z Hiren's Boot CD , niestety nie było tam programu GSmartControl. Przeprowadziłem "ERASE" 2 razy i za każdym razem wyskakuje ten komunikat, w tym samym momencie: Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Pomimo, że dysk jest w kiepskim stanie to akurat ten błąd może być spowodowany zupełnie inną przyczyną. I zabrzmi to śmiesznie, ale na niektórych płytach głównych mhdd taki efekt powoduje, o czym pisał sam Nirvanowiec. Zaleciłem na privie kolejne działania, w tym użycie do zerowania Vivarda. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi