Rofi Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Od kilku dni obserwuję "mulenie" jednego z dysków. Nie wiem jaka może być przyczyna - ot po prostu stało to się nagle i dotyczy tego jednego dysku. Zrobiłem scan i niby programy wskazują, że wszystko jest ok, ale jednak nie jest. Na tym dysku są tylko pliki video w różnych formatach. Mulenie objawia się tym, że po uruchomieniu danego pliku chodzi on normalnie, ale przewinięcie (w jakimkolwiek programie) skutkuje zawieszeniem się tego dysku - nie odpowiada od kilku sekund do kilku minut. A czasem wystarczy próba otwarcia jakiegokolwiek z folderu na tym dysku. I nie ma znaczenia czy komputer wystartował minutę temu czy chodzi od kilku godzin. Nie wiem ocb. W załącznikach zamieszczam dane z programów CrystalDiskInfo i HD Tune oraz system summary z HWiNFO. Odnośnik do komentarza
Majaque Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 A zrobiłeś prosty checkdisk? Odnośnik do komentarza
Rofi Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Jak mam rozumieć narzędziem windowsa - tak, sekund kilka i zero błędów. Odnośnik do komentarza
Majaque Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Umieść jeszcze benchmark z HD Tune. Zastanawiam się jakiej natury to problem - pliki multimedialne z innych dysków uruchamiają się normalnie? /jeśli możesz - przenieś dane na inne dyski i przeskanuj jego powierzchnię MHDD, da bardziej szczegółowe wyniki. Odnośnik do komentarza
Rofi Opublikowano 23 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Tak, bez problemu. Co więcej, plik przeniesiony z tego dysku na inny śmiga normalnie.Niestety obecnie to nie jest wykonalne - po prostu nie mam tyle wolnego miejsca. Odnośnik do komentarza
Majaque Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Spojrzałem na temperaturę i zastanawiam się czy nie jest ona za niska - optymalna temperatura pracy dysku to ok. 30-35 °C. Przetestuj jak zachowuje się w innych warunkach. Odnośnik do komentarza
Rofi Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Ale u mnie dyski zawsze mają taką temperaturę Obudowa, którą posiadam, ma 120mm wiatraki, które ładnie sobie wieją na dyski, stąd taka a nie inna temperatura. Taki stan rzeczy jest od ponad pięciu lat i nigdy nie było z tego powodu jakichkolwiek problemów. Więc chyba to nie to. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Pokaż pełny obrazek z Zarządzania dyskami. Odnośnik do komentarza
Rofi Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Proszę: Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Dysk z partycjami E: i F: to jedyny dysk fizyczny tylko z partycjami logicznymi bez partycji podstawowej (rozszerzonej). Popatrz również na ilość wolnego miejsca na tych i innych partycjach (dyskach). Zawsze będą problemy. Amen. Odnośnik do komentarza
Rofi Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Czyli coś źle zrobiłem jak dzieliłem dysk jak rozumiem. Bo reszta dysków jest w podstawowej. W sumie do tej pory nie było z nim problemu zaczął on występować nagle stąd ten temat. Z żadnym innym dyskiem nie mam żadnych problemów oprócz tego, w którego skład wchodzi E i F. Czy to wina tego, że te partycje nie są podstawowe? Czy problem leży gdzie indziej? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Problem dotyczy (jak w temacie) tylko tego jednego dysku a nie wiem czy jest różnica w zachowaniu każdej partycji na tym dysku. Tylko ten jeden jest inaczej skonfigurowany. Nie wiem czy gdybyś wcześniej na nim umieścił jedną partycję rozszerzoną i w ramach niej utworzył dwie partycje logiczne byłoby lepiej. Nie widzę żadnego sensu w takiej konfiguracji tego całego dysku. Spokojnie mogłeś utworzyć na nim dwie partycje podstawowe zamiast dysków logicznych. Jestem prawie pewien, że problem leży w stopniu defragmentacji partycji i przy obecnym stanie wolnego miejsca nie próbuj tego robić. Możesz pobrać Puran Defrag (TYLKO a nie cały kombajn), zainstalować na partycji systemowej, uruchomić go, wybrać kolejno partycję E: (a później F:) i zaznaczyć TYLKO opcję Analyze. Nie wykonuj defragmentacji. Zobaczysz jaki jest stan plików na dysku(ach). KLIK Odnośnik do komentarza
Rofi Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Pewnie, że mógłbym i tak zawsze robiłem, bo inne dyski są dobrze ustawione. Nie wiem czemu ten jest inaczej.Na E tragedii nie ma, gorzej trochę jest na F. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Z dyskiem wszystko jest w porządku. Jak mam rozumieć narzędziem windowsa - tak, sekund kilka i zero błędów. Napisałeś, że chkdsk sprawdzał dysk kilka sekund. To niemożliwe. Albo użyłeś innego narzędzia albo Ci się coś pomyliło. Odnośnik do komentarza
Rofi Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 @ up a jednak. Dyska ma swoje humory raz muli a raz nie. Zwolniłem ponad 70 GB na jednej z jego partycji i dysk przestał mulić. Nie wiem ocb, ale mam zamiar jedną partycję zwolnić całkowicie, zmienić na podstawową a potem drugą Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi