cr1mson Opublikowano 18 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Witam, Geneza problemu: coś mi się pokiełbasiło z drukarką i muszę usunąć wszystkie wpisy w rejestrze dotyczące sterownika a także samego urządzenia. Znalazłem jeden wpis w rejestrze Printer Bus enumerator dalej jeden z kluczy w tym wpisie to Properties, którego nie mogę usunąć. Dowiedziałem się z poradnika na tej stronie, że trzeba ustawić właściciela, a tego nie mogę zrobić bo wyskakuje mi "Nie można ustawić nowego właściciela Properties. Odmowa dostępu". To samo się tyczy wpisu LogConf. Nie wiem jak takie denerwujące wpisy kasować, Proszę o pomoc Z góry dziękuję. ///Edit - system operacyjny Win7 home premium 64 bit Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 18 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Temat przenoszę do działu Windows 7. Geneza problemu: coś mi się pokiełbasiło z drukarką i muszę usunąć wszystkie wpisy w rejestrze dotyczące sterownika a także samego urządzenia. Rozwiń ten temat. Dokładnie opisz co się dzieje i jakie są błędy. Znalazłem jeden wpis w rejestrze Printer Bus enumerator dalej jeden z kluczy w tym wpisie to Properties, którego nie mogę usunąć. Po pierwsze: widzę że próbujesz edytować w gałęzi HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet002. Jedyna jaką należy edytować to HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet, czyli bieżąca używana przez system, która linkuje do stosownego klucza ControlSet00x, w tym przypadku prawdopodobnie ControlSet001. Edycja w CurrentControlSet automatycznie aktualizuje ControlSet001. Pozostałe kopie konfiguracyjne to Ostatnia poprawna konfiguracja (tu prawdopodobnie ControlSet002) oraz kopie typu Failed. Nie ma sensu edytować innych kopii konfiguacyjnych niż bieżąca CurrentControlSet.Po drugie: blokada Properties to normalny stan w kluczach Enum, ale w związku z powyższym (lokalizacja w alternatywnej kopii ControlSet002) nie ma sensu tego edytować, jest to nieużywana kopia nie mająca wpływu na zachowanie systemu, gdyż egzekwowana tylko w przypadku F8 > Ostatnia poprawna konfiguracja.Jeśli trzeba będzie usunąć jakieś zablokowane wpisy z gałęzi CurrentControlSet, wtedy podam jak. Na razie problem jest w ogóle niejasny i nie wiadomo co się dzieje z drukarką i czy obrana metoda naprawy jest właściwą. Odnośnik do komentarza
cr1mson Opublikowano 18 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Problem z drukarką(dr. sieciowa - epson stylus office bx600fw) był taki, że parę dni temu chciałem coś wydrukować, ale okazało się, że drukarka jest "nieaktywna" (w trybie offline) u mnie nic nie wskazywało, że drukarce padło połączenie z siecią (już działa). Zrobiłem to co zwykle usunąłem w "Urządzenia i drukarki" po czym chciałem ją na powrót zainstalować, ale ani system ani sterowniki nie mogły wykryć drukarki bo nie działała. Teraz gdy już jest ok, cały czas to samo występuje, system i stery nie widzą drukarki. (w innych komputerach działa) stąd chciałem usunąć z rejestru wszystko co ma związek z "epson". Zajrzałem pod wskazany adres > HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet < , ale nie mogę się dobrać do "Printer Bus enumerator" gdyż nie mam uprawnień(?). Dodać czy zmienić ich też nie mogę gdy wyskakuje wiadomość "edytor rejestru nie może ustawić właściciela dla wybranego klucza lub niektórych jego podkluczy". Myślę, że właśnie ten wpis powoduje problemy. Mam nadzieję, że w miarę jasno wyjaśniłem Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 18 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Mam wątpliwości czy usunięcie tego wpisu pomoże, no ale skoro chcesz to zrobić, to jedziemy. Jak mówiłam, Properties z "Odmową dostępu" jest normalne w kluczu Enum, bardzo wiele elementów posiada ten rodzaj uprawnień. Po prostu Twoje konto nie ma żadnego dostępu, ale Windows owszem ma, gdyż Pełną kontrolę ma konto SYSTEM.Usunięcie tego klucza jest banalnie proste. Wystarczy zmienić kontekst konta dla regedit. Uruchom regedit na uprawnieniu konta SYSTEM za pomocą Process Hacker: KLIK. W tak uruchomionym regedit klucz nie będzie w ogóle zablokowany, możliwy do skasowania od ręki. Odnośnik do komentarza
cr1mson Opublikowano 18 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Okej, faktycznie nic to nie dało drukarka nadal jest niewidoczna dla mojego systemu.... Pozwolę sobie tutaj zadać pytanie by robić dodatkowego tematu. Problem z drukarką(dr. sieciowa - epson stylus office bx600fw) był taki, że parę dni temu chciałem coś wydrukować, ale okazało się, że drukarka jest "nieaktywna" (w trybie offline) u mnie nic nie wskazywało, że drukarce padło połączenie z siecią (już działa). Zrobiłem to co zwykle usunąłem w "Urządzenia i drukarki" po czym chciałem ją na powrót zainstalować, ale ani system ani sterowniki nie mogły wykryć drukarki bo nie działała. Teraz gdy już jest ok z drukarką, cały czas to samo występuje, system i stery nie widzą drukarki. (w innych komputerach działa) stąd chciałem usunąć z rejestru wszystko co ma związek z "epson". J/w czy może ma ktoś pomysł jak to rozwiązać? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Problem z drukarką(dr. sieciowa - epson stylus office bx600fw) Może to problem routera, tak jak tu w komentarzach: KLIK. "what I had done was to change my router from B/G network (54mbps) to N network (either up to 145mbps or the full N standard of 300mbps) but by doing that the printer stopped working, but the printer was always connected with good signal but the printer driver (IJ network tool) would'nt find it, after I changed my router back to B/G network (54mbps) it all started working again." "This worked for me too - had to downgrade wireless back to B/G from N and bam! - printer detected and online. No other network or driver changes. Really seems like a bug." Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi