Skocz do zawartości

Firefox Nightly - nie zapisuje/pobiera plików

mappo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam w sumie dwa problemy:

1) Firefox Nightly ver 360a1 nie zapisuje/pobiera plików

w sekcji Downloads wszystkie próby pobrania plików mają status failed

przejrzałem sporo stron/porad oraz oczywiście support mozilli - niestety bez efektu

2) próba instalacji klienta Origin kończy się wyskakującym okienkiem zawierającym komunikat:

"Error! Can't initialize plug-ins directory. Please try again later."

info dodatkowe

system jest dość świeży, ma około miesiąca

zauważyłem też czasem jakieś dziwne pytania o uprawnienia administratora przy instalacji programów

mogę ostatecznie przeinstalować jeszcze raz, choć ściąganie potem tych wszystkich updat-ów troszkę mnie przeraża :)

poprzednia instalacja miała 5 lat, postanowiłem jednak coś odświeżyć i nie do końca jestem teraz zadowolony z tej decyzji

wrzucam skany z polecanych programów OTL, dds, FRST

Addition.txt

Extras.Txt

FRST.txt

OTL.Txt

Shortcut.txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Logi z DDS usuwam, nie są potrzebne (replika danych). Doczyść sobie szczątki adware z dysku oraz wyczyść lokalizacje tymczasowe:

Otwórz Notatnik i wklej w nim:

CloseProcesses:
CMD: type C:\Users\JA\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\7gbudt7v.default-1413737223570\user.js
FF user.js: detected! => C:\Users\JA\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\7gbudt7v.default-1413737223570\user.js
CHR StartupUrls: Default -> "hxxp://www.google.pl/", "hxxp://istart.webssearches.com/?type=hp&ts=1414347171&from=cvs&uid=SAMSUNGXHD103SJ_S246J1KS928456"
C:\Program Files (x86)\Temp
C:\Program Files (x86)\TermTutor
C:\Program Files (x86)\SupTab
C:\ProgramData\IePluginServices
C:\ProgramData\WindowsMangerProtect
C:\Users\JA\AppData\Roaming\Logs
C:\Users\JA\AppData\Roaming\Systweak
C:\Users\JA\AppData\Roaming\SupTab
C:\Users\JA\AppData\Roaming\webssearches
C:\Users\JA\temp.133750838
C:\*.tmp
EmptyTemp:

Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Czekaj cierpliwie, nie przerywaj działania. Gdy Fix ukończy pracę, system zostanie zresetowany. Dostarcz wynikowy plik fixlog.txt.

Mam w sumie dwa problemy:

1) Firefox Nightly ver 360a1 nie zapisuje/pobiera plików

w sekcji Downloads wszystkie próby pobrania plików mają status failed

przejrzałem sporo stron/porad oraz oczywiście support mozilli - niestety bez efektu

2) próba instalacji klienta Origin kończy się wyskakującym okienkiem zawierającym komunikat:

"Error! Can't initialize plug-ins directory. Please try again later."

W Dzienniku zdarzeń powtarzają się błędy Firefox:

Error: (11/07/2014 11:17:40 AM) (Source: Application Hang) (EventID: 1002) (User: )

Description: firefox.exe36.0.0.542185001cffa72fac43c0047C:\Program Files\Nightly\firefox.exe491aca1e-6667-11e4-9c37-406186026f83

Error: (11/07/2014 11:17:40 AM) (Source: Application Error) (EventID: 1000) (User: )

Description: plugin-container.exe36.0.0.54215458c51emozalloc.dll36.0.0.54215458beb580000003000000000000144fc8801cffa7319248b20C:\Program Files\Nightly\plugin-container.exeC:\Program Files\Nightly\mozalloc.dll4d7ed0f2-6667-11e4-9c37-406186026f83

Przychodzą mi na myśl:

1. Interferencja Kaspersky Anti-Virus, on zresztą zdaje się być niedawno instalowany bądź aktualizowany (crackowany też). Na próbę wyłącz w Firefox w rozszerzeniach i wtyczkach wszystkie obiekty Kasperskiego oraz ogólnie osłony Kasperskiego i sprawdź czy wnosi to coś co sprawy. Test jest jednak częściowy, całkowite wyłączenie Kasperskiego jest niemożliwe z poziomu opcji (nadal czynne sterowniki). Pewność ostateczna to całkowita tymczasowa deinstalacja.

2. Lokalizacja i uprawnienia katalogów Temp. Czy katalogi były przekierowywane na inną ścieżkę?

zauważyłem też czasem jakieś dziwne pytania o uprawnienia administratora przy instalacji programów

Co konkretnie masz na myśli? Jeśli jest włączony UAC, pytania o podnoszenie uprawnień są spodziewane.

.

zamieszczam fixlog po czyszczeniu

Kaspersky odinstalowany całościowo - faktycznie instalowałem go jakieś 2 tygodnie temu, miesięczna wersja bezpłatna/próbna

Lokalizacja Temp była zmieniana.

Zakupiłem miesiąc temu ssd, stąd reinstalka systemu. System zainstalowany na dysku C:. Lokalizacja Temp przeniesiona zaraz po instalacji na dysk hdd (E:).

Jednak jakieś dwa dni temu przywróciłem ją na C: ponieważ większość porad dotyczących instalacji klienta Origin, sugerowała konieczność posiadania Tempa na dysku systemowym.

Fixlog.txt

Fix wykonany.

Kaspersky odinstalowany całościowo - faktycznie instalowałem go jakieś 2 tygodnie temu, miesięczna wersja bezpłatna/próbna

Czy są zmiany w zachowaniu Firefox?

Lokalizacja Temp była zmieniana.

Zakupiłem miesiąc temu ssd, stąd reinstalka systemu. System zainstalowany na dysku C:. Lokalizacja Temp przeniesiona zaraz po instalacji na dysk hdd (E:).

Jednak jakieś dwa dni temu przywróciłem ją na C: ponieważ większość porad dotyczących instalacji klienta Origin, sugerowała konieczność posiadania Tempa na dysku systemowym.

Czy katalogi Temp wróciły w domyślne miejsce (C:\Users\JA\AppData\Local\Temp + C:\Windows\Temp), czy są może umieszczone na C w innym miejscu? Uruchom cmd jako Administrator, wklep komendę SET i ENTER, przeklej z okna spis Zmiennych środowiskowych.

.

niestety w Firefox bez zmian

mogę zapisać np. obrazek (klikając PPM i zapisz grafikę jako), mogę pobrać jakieś video poprzez DownloadHelper ale bezpośrednie kliknięcie w link daje wciąż ten sam efekt:

plik pojawia się w sekcji Downloads Files z opisem 'Failed'

Czy katalogi Temp wróciły w domyślne miejsce (C:\Users\JA\AppData\Local\Temp + C:\Windows\Temp), czy są może umieszczone na C w innym miejscu? Uruchom cmd jako Administrator, wklep komendę SET i ENTER, przeklej z okna spis Zmiennych środowiskowych.

Microsoft Windows [Wersja 6.1.7601]

Copyright © 2009 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.

C:\Windows\system32>set

ALLUSERSPROFILE=C:\ProgramData

AMDAPPSDKROOT=C:\Program Files (x86)\AMD APP\

APPDATA=C:\Users\JA\AppData\Roaming

CommonProgramFiles=C:\Program Files\Common Files

CommonProgramFiles(x86)=C:\Program Files (x86)\Common Files

CommonProgramW6432=C:\Program Files\Common Files

COMPUTERNAME=MINI

ComSpec=C:\Windows\system32\cmd.exe

FP_NO_HOST_CHECK=NO

HOMEDRIVE=C:

HOMEPATH=\Users\JA

LOCALAPPDATA=C:\Users\JA\AppData\Local

LOGONSERVER=\\MINI

NUMBER_OF_PROCESSORS=4

OS=Windows_NT

Path=C:\Program Files (x86)\AMD APP\bin\x86_64;C:\Program Files (x86)\AMD APP\bin\x86;C:\Windows\system32;C:\Windows;C:\Windows\System32\Wbem;C:\Windows\System32\WindowsPowerShell\v1.0\;C:\Program Files (x86)\ATI Technologies\ATI.ACE\Core-Static

PATHEXT=.COM;.EXE;.BAT;.CMD;.VBS;.VBE;.JS;.JSE;.WSF;.WSH;.MSC

PROCESSOR_ARCHITECTURE=AMD64

PROCESSOR_IDENTIFIER=AMD64 Family 16 Model 5 Stepping 2, AuthenticAMD

PROCESSOR_LEVEL=16

PROCESSOR_REVISION=0502

ProgramData=C:\ProgramData

ProgramFiles=C:\Program Files

ProgramFiles(x86)=C:\Program Files (x86)

ProgramW6432=C:\Program Files

PROMPT=$P$G

PSModulePath=C:\Windows\system32\WindowsPowerShell\v1.0\Modules\

PUBLIC=C:\Users\Public

SystemDrive=C:

SystemRoot=C:\Windows

TEMP=C:\

TMP=C:\

USERDOMAIN=mini

USERNAME=JA

USERPROFILE=C:\Users\JA

windir=C:\Windows

C:\Windows\system32>

===========================================

edit:

jak jakiś misiek, ustawiłem tempy w głównym C:

przywrócenie prawidłowej ścieżki rozwiązało problem i w Firefoxie i z instalacją Origin

dzięki bardzo za poświęcony czas i nakierowanie na właściwą drogę :)

pytanie dodatkowe, poza konkursem:

jak przenieść te tempy z ssd na hdd (E:), żeby nie było takich problemów ?

pytanie dodatkowe, poza konkursem:

jak przenieść te tempy z ssd na hdd (E:), żeby nie było takich problemów ?

Jeśli Tempy były uprzednio migrowane przy udziale dialogu Zmiennych środowiskowych, a skutkuje to brakiem akceptacji określonych programów, to nie widzę sposobu, by to wykonać. I nie kombinowałabym po prostu z tym, zwłaszcza jeśli dysk E jest wolniejszy niż dysk C.

Aczkolwiek mam pytanie: migracja na E była wykonana do podfolderu np. E:\Temp, czy wprost na root E:\? I jakie były uprawnienia owych przeniesionych katalogów Temp?

PS. Usuń M:\Internet\FRST i zastosuj DelFix.

.

Mógłbyś sprawdzić czy coś zmieni przypisanie grupie Użytkownicy Pełnej kontroli (oryginalna lokalizacja %localappdata%\Temp ma przypisane konto użytkownika z Pełną kontrolą). Jeśli to nie pomoże, to jak mówiłam:

Jeśli Tempy były uprzednio migrowane przy udziale dialogu Zmiennych środowiskowych, a skutkuje to brakiem akceptacji określonych programów, to nie widzę sposobu, by to wykonać.