furiatex Opublikowano 4 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Witam, mam taki problem:pojawił mi się bluescreen, po ponownym uruchomieniu wiele programów mi nie działa - teoretycznie nie powiązanych ze sobą: Chrome, pakiet adobe (illustrator, photoshop itd), outlook...I pewnie jeszcze inne, których nie sprawdziłęm jeszcze. Pojawia się komunikat np taki:"chrome.exe - Zły obraz Program C:\Windows\system32\credui.dll nie jest przeznaczony do uruchamiania w systemie Windows albo zawiera błąd. Zainstaluj program ponownie, używając oryginalnego nośnika instalacyjnego, albo skontaktuj się z administratorem systemu lub z dostawcą oprogramowania w celu uzyskania pomocy." Jaka może być przyczyna i jak to naprawić?Załączam raporty z FRST Addition.txt FRST.txt Shortcut.txt Odnośnik do komentarza
furiatex Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 PAnowie, proszę. nikt nie słyszał nic o takim błędzie? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 A Pań nie liczysz? I bez podbijań tematu, przypominanie się nie spowoduje, że ktoś odpowie, może być wręcz przeciwnie ("spam"). Dana osoba musi być obecna i mieć czas, by dać odpowiedź. Błędy "Zły obraz" oznaczają uszkodzenia plików wymienionych na komunikatach - w tym przypadku systemowego credui.dll. Czy wszystkie komunikaty wyliczają tę samą bibliotekę credui.dll? Podaj skan na poprawność plików: Start > w polu szukania wpisz cmd > z prawokliku Uruchom jako Administrator > wklej komendę i ENTER: sfc /scannow Gdy komenda ukończy działanie, w cmd wklej kolejną: findstr /c:"[sR]" %windir%\logs\cbs\cbs.log >sfc.txt & start notepad sfc.txt Wynikowy log dołącz tutaj. . Odnośnik do komentarza
furiatex Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Dziękuję za odpowiedź. Przepraszam za podbijanie no i dyskryminacje Załączam log wynikowy. sfc.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Wg SFC jest mnóstwo uszkodzonych plików nienaprawialnych przez system (brak zgodnych kopii zapasowych). Robota ręczna jest skomplikowana i pracochłonna: trzeba wyszukać wszystkie kopie plików zgłoszone przez SFC i podstawić ich idealnie zgodne odpowiedniki (identyczna suma kontrolna, to nie może być plik tylko o określonej nazwie) z innego niezdefektowanego komputera. Wypadałoby zrobić Przywracanie systemu, tylko że tu niestety brak jakichkolwiek punktów Przywracania (w FRST Addition pusty spis) .... Przykro mi, ale na razie tym nie jestem w stanie się zająć, tych plików jest ogromna ilość. Odnośnik do komentarza
furiatex Opublikowano 6 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Jeśli chodzi o programy to powoli odinstalowywuje każdy po kolei i instaluję spowrotem. Gorzej jeśli będzie to jakiś plik niezwiązany z programem. Jaka może być przyczyna wystąpienia takich błędów? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Jeśli chodzi o programy to powoli odinstalowywuje każdy po kolei i instaluję spowrotem. Gorzej jeśli będzie to jakiś plik niezwiązany z programem. Skan SFC służy tylko do sprawdzania plików systemowych i uszkodzone są pliki Windows - one się nie naprawią samodzielnie, jak mówiłam = brak kopii zapasowych. To nie są pliki wprowadzone przez i należące do tych określonych programów i ich reinstalacja nic nie da. Tym się nie zajmuj, bo tak problemu nie rozwiążesz. Problem występuje podczas uruchamiania różnych programów, gdyż one korzystają z bibliotek Windows. Jaka może być przyczyna wystąpienia takich błędów? Np. raptowne wyłączenie komputera w niepoprawny posób (tu był BSOD) skutkujące uszkodzeniem danych. . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi