synal56 Opublikowano 2 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 Witam, Od paru dniu mój komputer strasznie się spowolnił np. Firefox włącza się 10 min (a wcześniej od razu się włączał). Poza tym potrafi się zaciąć przy najprostszych czynnościach takich jak otwieranie menu start i korzystanie z Panelu Sterowania,wtedy zazwyczaj wyświetla się komunikat że windows eksplorer przestał działać. Także włączanie i wyłączanie trwa dłużej. Chciałem go przeskanować avastem lecz osłony były wyłączone, a gdy klikało się uruchom to on nie reagował, skan też nie reagował. Odinstalowałem go przez tryb awaryjny (bo normalnie się nie dało tzn. po kliknięciu odnistaluj nic się nie działo) i zainstalowałem AVG, wykrył on kilka uszkodzonych plików. Czyściłem też go CCleanerem i nic. W grach normalnie działa. Dodam że jest to laptop HP Pavilion dv6-1100eo i strasznie się przegrzewa co zazwyczaj kończy się bluescreenami. Addition.txt Extras.Txt FRST.txt GMER.txt OTL.Txt Shortcut.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 7 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Dodam że jest to laptop HP Pavilion dv6-1100eo i strasznie się przegrzewa co zazwyczaj kończy się bluescreenami. Dodatkowo, w Dzienniku zdarzeń jest pula następujących błędów: System errors: ============= Error: (11/02/2014 01:20:03 PM) (Source: atapi) (EventID: 11) (User: ) Description: Sterownik wykrył błąd kontrolera na \Device\Ide\IdePort2. Error: (11/02/2014 01:20:03 PM) (Source: atapi) (EventID: 11) (User: ) Description: Sterownik wykrył błąd kontrolera na \Device\Ide\IdePort2. Error: (11/02/2014 01:20:03 PM) (Source: atapi) (EventID: 11) (User: ) Description: Sterownik wykrył błąd kontrolera na \Device\Ide\IdePort2. Error: (11/02/2014 01:20:03 PM) (Source: atapi) (EventID: 11) (User: ) Description: Sterownik wykrył błąd kontrolera na \Device\Ide\IdePort2. Error: (11/02/2014 01:20:03 PM) (Source: atapi) (EventID: 11) (User: ) Description: Sterownik wykrył błąd kontrolera na \Device\Ide\IdePort2. Error: (11/02/2014 01:20:03 PM) (Source: atapi) (EventID: 11) (User: ) Description: Sterownik wykrył błąd kontrolera na \Device\Ide\IdePort2. Error: (11/02/2014 01:08:06 PM) (Source: atapi) (EventID: 11) (User: ) Description: Sterownik wykrył błąd kontrolera na \Device\Ide\IdePort2. Error: (11/02/2014 01:08:06 PM) (Source: atapi) (EventID: 11) (User: ) Description: Sterownik wykrył błąd kontrolera na \Device\Ide\IdePort2. Error: (11/02/2014 01:08:06 PM) (Source: atapi) (EventID: 11) (User: ) Description: Sterownik wykrył błąd kontrolera na \Device\Ide\IdePort2. Temat przesuwam do działu Hardware. Proszę dostarcz dane orientowane w kierunku sprzętowym: KLIK. Odnośnik do komentarza
synal56 Opublikowano 20 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 Proszę, podaje wszystkie potrzebne informacje, przepraszam że długo nie odpowiadałem ale nie miałem dostępu do tego laptopa, a później nie miałem czasu. MiniDump: http://www46.zippyshare.com/v/47938807/file.html Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Nie podoba mi się na System Summary (okienko Memory) brak informacji o częstotliwości taktowania pamieci. Do sprawdzenia montaż modułów RAM. Dysk w złym stanie ale jeszcze poproszę o Error Scan z HDTune (nie Quick Scan). Odnośnik do komentarza
synal56 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Proszę, chodzi o sprawdzenie montażu samemu, nie programem? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Jest problem z dyskiem i z RAM. Zacznij od RAM. Pokaż na którym slocie siedzi drugi moduł - System Summary - Memory Modules - klik na listwę i pokaż na którym #? jest ten drugi. Musisz sprawdzić jego fizyczny montaż włącznie z przedmuchaniem slota. Chodzi o możliwe złe zatrzaśnięcie RAM w slocie. W SS powinieneś zobaczyć z prawej Memory dwie wartości Clock oraz Mode. Dopiero wówczas wykonasz test RAM memtestem. Działania na dysku z problematycznym RAM są ryzykowne. Jeżeli uporasz się z RAM to kolejne działanie - naprawa dysku. Kolejny etap to sprawdzenie integralności plików systemowych. Finalnie diagnoza powodów przegrzewania się lapka. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi