kubi Opublikowano 28 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Witam, Proszę o pomoc w możliwości uruchomienia mojego komputera i postawienia go na nogi. Otóż od dnia wczorajszego nie mogę go uruchomić w normalnym trybie, w trybie awaryjnym wykonałem kopię zapasową ważnych plików oraz wykonałem wymagane logi łącznie z logiem GMER, poniżej przedstawiam wszystkie. Bardzo proszę o pomoc, gdyż zależy mi na normalnym używaniu komputera a nie kolejnym przeinstalowywaniu lub formatowaniu całości. Pozdrawiam OTL.TxtPobieranie informacji ... Extras.TxtPobieranie informacji ... gmer.txtPobieranie informacji ... Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Wykonaj skan przez Kaspersky TDSSKiller i jeśli coś znajdzie ustaw na Skip. Zaprezentuj raport. Odnośnik do komentarza
kubi Opublikowano 29 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Wykonałem skan i niestety nic nie wykrył dla pewności pokazuje również logi. TDSSKiller.2.4.12.0_29.12.2010_09.15.05_log.txtPobieranie informacji ... Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Ja nie do końca wierzę temu wynikowi bo log z Gmer jest podejrzany. Sugeruje, że tu może być infekcja w MBR a obecne infekcje mogą oszukiwać narzędzia. Nadpisz MBR z poziomu izolowanego środowiska. Zastartuj z płyty do Konsoli Odzyskiwania i wklep komendę FIXMBR O efektach poinformuj. Odnośnik do komentarza
kubi Opublikowano 29 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Po uruchomieniu konsoli odzyskiwania dość długo stał na komunikacie Badanie konfiguracji dysku... W końcu znalazł dysk, wydałem polecenie fixmbr, pokazało się, że sektor jest niepoprawny i czy zapisać nowy, wydałem takie polecenie ale po ponownym uruchomieniu systemu nadal to samo stoi na pasku, który przechodzi w nieskończonej pętli. Obecnie skanuje narzędziem MHDD jednak już widzę, że na początkowych 10GB, nic nie znalazł więc przypuszczam, że winę ponosi MBR lub wirus a dysk jest sprawny. Proszę o dalsze wskazówki oraz dziękuje za pomoc. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 (edytowane) Póki co, nie widzę dowodu na czynną infekcję w MBR. Log z GMER nie potwierdza jej, gdyż widziany jest sektor 61 a nie krytyczny zero. Takie ślady z formułą "malicious code" pozostają nawet po pomyślnym leczeniu i nie podejmuje się na nich żadnej akcji. Cytat W końcu znalazł dysk, wydałem polecenie fixmbr, pokazało się, że sektor jest niepoprawny i czy zapisać nowy, wydałem takie polecenie ale po ponownym uruchomieniu systemu nadal to samo stoi na pasku To standardowy tekst przy FIXMBR. Cytat Otóż od dnia wczorajszego nie mogę go uruchomić w normalnym trybie, w trybie awaryjnym wykonałem kopię zapasową ważnych plików oraz wykonałem wymagane logi łącznie z logiem GMER, poniżej przedstawiam wszystkie. Możesz uruchomić Tryb awaryjny, a to sugeruje, że problem stanowi któryś sterownik ładowany w Trybie normalnym. W prezentowanym OTL nie widać nic definitywnego, aczkolwiek jest zastanawiający status oprogramowania Avast: na dysku widać pliki Avast, ale nie widać ani wejścia programu w Dodaj / Usuń programy, ani w liście sterowników nie widać usług Avast. Co tu się więc dzieje z Avastem? Czy były jakieś siłowe "deinstalacje"? Czy nie było tu może i nakładki reperacyjnej XP? Log wygląda nieco jakby nadpisano system. 1. Skorzystaj z Avast Uninstall Utility, by się pozbyć tego co widać. 2. Jeśli to w niczym nie pomoże, wygeneruj nowy log z OTL, ale Usługi i Sterowniki ustaw na Wszystko a nie na Użyj filtrowania. OTL standardowo ukrywa pewne usługi, jeśli są wpisane na białą listę. . Edytowane 31 Stycznia 2011 przez picasso 31.01.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi