gajowy Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Na ekranie logowania oprócz znanych użytkowników wyświetla się opcja "Other User". Wcześniej włączone było autologowanie na jedno z kont, więc nie mogę stwierdzić kiedy problem się pojawił. Dodatkowo stwierdziłem dość długi czas uruchamiania się systemu, a dokładniej wyświetlania ekranu z napisem Czekaj przed pojawieniem się ekranu logowania. Dzieje się tak zarówno podczas startu komputera, jak i po wylogowaniu użytkownika. Podejrzewam związek obu problemów z deinstalacją programu Windows Steady State. W załączeniu logi: Process Monitor bootlog SID.txt Shortcut.txt FRST.txt Addition.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Na ekranie logowania oprócz znanych użytkowników wyświetla się opcja "Other User". Wcześniej włączone było autologowanie na jedno z kont, więc nie mogę stwierdzić kiedy problem się pojawił. "Other user" oznacza problem uszkodzeń w kluczu ProfileList (jakieś odpadkowe SID kont-fantomów lub zdekompletowane klucze kont serwisowych). Podobne tematy z forum: KLIK / KLIK. Poproszę o ten sam wyciąg. Uruchom następujący skrypt w FRST: Reg: reg query "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\ProfileList" /s Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 24 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Oto log z FRST "Other user" oznacza problem uszkodzeń w kluczu ProfileList (jakieś odpadkowe SID kont-fantomów lub zdekompletowane klucze kont serwisowych). Jak na moje oko tu wszystko wygląda normalnie. Fixlog.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Ja również nie widzę żadnych dziwnych rzeczy w kluczu ProfileList. Ale może być jeszcze inna przyczyna, czyli problem z hasłem. Mamy tu następujące konta: ========================= Accounts: ========================== admin (S-1-5-21-3702316430-553723284-2002759146-1000 - Administrator - Enabled) => C:\Users\admin Administrator (S-1-5-21-3702316430-553723284-2002759146-500 - Administrator - Disabled) => C:\Users\Administrator Gość (S-1-5-21-3702316430-553723284-2002759146-501 - Limited - Disabled) nauczyciel (S-1-5-21-3702316430-553723284-2002759146-1002 - Limited - Enabled) => C:\Users\nauczyciel vice (S-1-5-21-3702316430-553723284-2002759146-1004 - Limited - Enabled) => C:\Users\vice Po kolei dla wszystkich kont (w tym dla wyłączonego wbudowanego Administratora, który był aktywny wcześniej, gdyż na dysku występuje powiązany folder) wprowadź ponownie hasło i zapisz zmiany. Podaj czy "Other user" zniknął po tej operacji. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 29 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 (edytowane) Zrobię to dziś po 16 i dam znać. Wciąż mam podejrzenie, że może to mieć związek z usuniętym programem Windows SteadyState, który ingeruje m.in. w sposób logowania i uprawnienie kont użytkowników. A ponieważ program nie ma deinstalatora, więc za poradami z sieci deinstalacje przeprowadziłem w następujący sposób: wyłączenie ochrony dysku restart zatrzymanie powiązanych usług usunięcie folderu C:\ProgramFiles\WindowsSteadyState usunięcie powiązanych wpisów w rejestrze restart Być może jednak pozostały jakieś szczątki, które powodują w/w efekt. Niestety zmiana haseł nie rozwiązała problemu. Czekam na dalsze wskazówki. Edytowane 29 Października 2014 przez gajowy Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Nie mam instalacji SteadyState, więc będę musiała to zainstalować w którejś maszynie, by namacalnie sprawdzić co tworzy "Other User". Na razie wyszukałam materiał tyczący ogólnych restrykcji dostępnych w SteadyState: KLIK. Podejrzenia budzi pierwsza pozycja "Do not display user names in the 'Log On to Windows' dialog box". Podaj mi skan dodatkowy. Skrypt do FRST: Reg: reg query "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System" /s Reg: reg query "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon" Reg: reg query "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\SpecialAccounts" /s Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 3 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Dopiero dziś mam dostęp do tego komputera. Oto nowy log: Fixlog.txt Tu małe wyjaśnienie: "Other user" w kluczu \HKLM\(...)\SpecialAccounts\UserList to pozostałość po moich próbach ręcznego ukrycia tej opcji w oknie logowania. Liczyłem, że jeśli nadam jej wartość "0", to zostanie przynajmniej ukryte. EDYTA Zauważyłem coś jeszcze. DefaultUserName REG_SZ student Konto student było założone na tym komputrze wcześniej i na to konto było ustawione autologowanie. Usunąłem je, a następnie stworzyłem dodatkowe konta. Jak widać jednak wpis w rejestrze pozostał i to on jest prawdopodobną przyczyną. EDYTA2 Spróbowałem samodzielnie rozwiązać problem. Ustawiłem, a potem wyłączyłem autologowanie na konto admin (przy okazji usunąłem wcześniej dodany wpis "Other User" z klucza UserList). Efekt - bez zmian. Poniżej nowy log po tych operacjach. Fixlog2.txt Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 7 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 (edytowane) Ponieważ minęło już parę dni od mojego ostatniego wpisu i zaszły nowe okoliczności piszę nowy post, a nie edytuję poprzedni żeby było wiadomo, że wątek żyje Mam dostęp do identycznego zarówno sprzętowo, jak i softwarowo (system postawiony z tego samego obrazu) komputera. Po wyłączeniu ochrony dysku i wszystkich restrykcji w Windows SteadyState, a także autologowania na konto student, jednak bez deinstalacji samego programu i bez manipulacji na istniejących kontach na ekranie logowania mam pozycję "Other user". Jedyną różnicą jest to, że sam ekran wyboru użytkownika pojawia się dużo szybciej niż w pierwszej maszynie. Po uruchomieniu systemu nie mam ekranu z napisem "czekaj..." ale od razu ekran wyboru użytkowników. Powyższe wskazuje na to, że Windows SteadyState nie ma wpływu na pojawianie się "Other user", a przynajmniej nie deinstalacja tego programu, co podejrzewałem. W załączeniu log z drugiego komputera. Być może porównanie z poprzednimi pomoże odkryć przyczynę. EDYTA No jednak okazuje się, że prawidłowa deinstalacja za pomocą Dodaj/usuń programy rozwiązuje problem "Other user". Nie wiem tylko czemu w pierwszym komputerze nie zauważyłem tej możliwości i "na piechotę" usunąłem cały folder. Zastanawiam się czy teraz ponowna instalacja, a później deinstalacja nie rozwiąże problemu na pierwszym komputerze. Fixlog.txt Edytowane 7 Listopada 2014 przez gajowy Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Przepraszam gajowy, że to tak długo trwało, ale miałam limitowany czas i tylko instalację Vista x64, a SteadyState na tym nawet się nie zainstaluje. Musiałam skołować instalację 32-bit, zamontować wszystko i przeanalizować instalację SteadyState. Rozpracowałam bestię. SteadyState wprowadza nowego dostawcę i filtr poświadczeń: Windows Registry Editor Version 5.00[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Authentication\Credential Provider Filters\{4C871ECB-8F3E-44b8-89F4-91AD74590F67}]@="WSS CP Filter"[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Authentication\Credential Providers\{E45D4335-8E88-42de-BA59-653840B6CB08}]@="WSS Credential Provider" Po skasowaniu tych dwóch kluczy od ręki znika "Other user" / "Inny użytkownik" z ekranu logowania i to nawet bez kłopotania się z usunięciem dalszych powiązań i przy w pełni działającym SteadyState. Czyli:1. Zaimportuj taki oto REG:Windows Registry Editor Version 5.00[-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{4C871ECB-8F3E-44b8-89F4-91AD74590F67}][-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{E45D4335-8E88-42de-BA59-653840B6CB08}][-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Authentication\Credential Provider Filters\{4C871ECB-8F3E-44b8-89F4-91AD74590F67}][-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Authentication\Credential Providers\{E45D4335-8E88-42de-BA59-653840B6CB08}][-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\SpecialAccounts\UserList][HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\SharedDLLs]"C:\\Windows\\system32\\WSSCredentialProvider.dll"=-"C:\\Windows\\system32\\WSSCPFilter.dll"=-2. Skasuj z dysku poniższe pliki. Pliki te nie reagują na polecenie derejestracji regsvr32 /u.C:\Windows\system32\WSSCredentialProvider.dllC:\Windows\system32\WSSCPFilter.dll Aczkolwiek: A ponieważ program nie ma deinstalatora, więc za poradami z sieci deinstalacje przeprowadziłem w następujący sposób: wyłączenie ochrony dysku restart zatrzymanie powiązanych usług usunięcie folderu C:\ProgramFiles\WindowsSteadyState usunięcie powiązanych wpisów w rejestrze restart No jednak okazuje się, że prawidłowa deinstalacja za pomocą Dodaj/usuń programy rozwiązuje problem "Other user". Nie wiem tylko czemu w pierwszym komputerze nie zauważyłem tej możliwości i "na piechotę" usunąłem cały folder. Zastanawiam się czy teraz ponowna instalacja, a później deinstalacja nie rozwiąże problemu na pierwszym komputerze. Zrozumiałam, że była to uszkodzona instalacja, a nie że deinstalatora nie zauważyłeś... Zakreślony fragment: nie wiem co usuwałeś z rejestru, a nasz "Other user" sugeruje, że mogło zostać więcej niż się zdaje. W związku z tym jedno z dwóch:- Brniemy dalej w ręczne czyszczenie. Mam konkretny materiał porównawczy i spisałam już modyfikacje zrobione przez program, więc mógłbyś mi przesłać na PW do analizy folder C:\FRST\Hives.- Instalujesz > deinstalujesz program, co powinno lepiej odkręcić modyfikacje programu, niż zrobiłeś to ręcznie na początku.Nawiasem mówiąc: Podejrzenia budzi pierwsza pozycja "Do not display user names in the 'Log On to Windows' dialog box". Owszem, zmiana statusu tej opcji w SteadyState powoduje znikanie / pojawianie się pozycji "Other user". Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Fix rejestru rozwiązał sprawę. Skrócił się też czas startu systemu. Na koniec skasowałem biblioteki WSSCredentialProvider.dll i WSSCPFilter.dll Bardzo dziękuję za pomoc. Temat do zamknięcia. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi