Skocz do zawartości

Brandowany Windows 7, Toshiba C660, uszkodzone sektory, przesuwanie partycji

ruiny

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór,

Dysk twardy w laptopie Toshiba Satellite C660-1LK ma sto kilkadziesiąt uszkodzonych sektorów. Wszystkie te sektory znajdują się w pierwszych 30GB dysku. Pojemność dysku: 500GB (informatycznie jakieś 465GB). Dysk fabrycznie podzielony na partycje: niewidoczna 400MB rozruchowa, 232GB - systemowa NTFS, 232GB - użytkownika NTFS. Na partycji użytkownika znajduje się ukryty folder Recovery. Można więc przywrócić system do świeżej wersji jak przy zakupie. Problem mój polega na tym, że chciałbym zainstalować system na partycji systemowej przesuniętej o te 30GB do przodu i o tyle też zmniejszonej (aby oczywiście nie zachodziła na partycję użytkownika).
Próbowałem użyć programu EasyUS Partition Master, ale z powodu błędów I/O nie był w stanie przesunąć partycji.

Zmniejszyłem więc rozmiar partycji systemowej z 232GB do 30GB, a z pozostałego miejsca utworzyłem nową partycję, na którą następnie programem WinHEX sklonowałem posektorowo partycję 30GB z systemem. Nie wiem jednak co dalej, czy kasować tę pierwotną? Mam wrażenie, że nie zrobiłem wszystkiego "zgodnie ze sztuką". Już po klonowaniu zreflektowałem się, że przecież cała struktura plików na partycji-klonie odwołuje się fizycznie do miejsc na dysku w których znajduje się klonowana partycja systemowa. Czyli domyślam się (nie wypróbowawszy tego w praktyce, w bojaźni przed utratą danych) że system nie ruszy, gdy usunę starą partycję w obrębie której są błędne sektory?

Czuję, że kombinuję jak koń pod górę, ale niestety nie mam dużego doświadczenia.
Chciałem prosić o pomoc. Czy powinienem skasować klona systemu, jako bezużytecznego? Czy trzeba modyfikować jakieś pliki ini, czy skrypty instalacyjne świeżej wersji systemu z folderu Recovery? Jeśli tak, to gdzie ich szukać? Gdzie mogą być zaszyte? Bo rozumuję tak: przy instalacji świeżego systemu z Recovery, instalator działa wg. skryptu, który nakazuje mu format partycji systemowej i instalację świeżego systemu. Co jednak się stanie (i czy da się to przewidzieć) gdy wingeruję w pierwotny podział dysku na partycje (tak jak to już własnie zrobiłem)? Czy instalator po prostu nadpisze moje partycje tworząc z powrotem 232GB-ową?
Jak ewentualnie wymusić, by instalator opuścił przy partycjonowaniu te 30GB z uszkodzonego obszaru dysku?

Pozdrawiam.

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Najpierw pokaż mi Smart dysku z GsmartControl. 

Zrób też zrzut pierwszych 2048 sektorów w programie DMDE: 

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2888678.html

Robota nie jest generalnie trudna, chociaż trzeba się za nią zabrać inaczej niż pisałem. Niemal każdy program do partycjonowania oferuje opcję przesuwania partycji. Ty juz ją sklonowałeś - tylko wszystko się teraz rozbija o to czym i jak ją klonowałeś. Zrobileś tylko posektorową swojej partycji, czyli skopiowałeś wszystkie sektory tej partycji w dalsze miejsce na dysku czy też wykorzystałeś taką opcję w programie, który automatycznie dodał odpowiedni wpis w GPT (lub w MBR jesli nie masz GPT) tak że,  że masz o jedną partycję więcej? 

Wystarczy, że pierwszą partycją będzie ta zaczynająca się od 30 GB. W DMDE  przeskanować wolumin opcją - skan NTFS, jak tylko znajdzie bootrecord - to w partycjach pojawi się pozycja do dodania. Wówczas usuwasz starą i dodajesz tę, która dojdzie. 

Metodę możesz sobie wybrać, możesz je po prostu przesunąć - pamiętaj jednak o tym, że jeśli przy przesuwaniu wystąpi błąd - to istnieje ryzyko utraty danych. Dlatego zabezpiecz się na wszelki wypadek.