Fak3 Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 Witam, Dziś rano system normalnie działał, po powrocie do domu niestety już się nie uruchamia. Po włączeniu wyświetla się komunikat "odzyskiwanie po błędzie systemu windows" standardowa reguła i do wyboru mam dwie opcje "uruchom narzędzia do naprawy systemu podczas uruchamiania" i "uruchom system Windows normalnie". Jak uruchamiamy normalnie to system się zawiesza na logo Windows, przy pierwszej opcji wyświetla się błąd: Stan: 0xc000000f Informacje: nie można uruchomić pozycji rozruchu, ponieważ wymagane urządzenie nie jest dostępne. System awaryjny również się zawiesza, a przy próbie naprawy komputera wywala w/w błąd, przy próbie przywrócenia Windows się zawiesza. DDodatkowe informacje: System to Windows 7 Bios wwidzi dysk Rano jak komputer jeszcze działał nic nie było instalowane Za parę godzin będę miał płytę z Windowsem i sprawdzę czy da radę coś zrobic Odnośnik do komentarza
Fak3 Opublikowano 10 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 Przy próbie odpalenia płyty Windowsa i zbootowaniu pojawia się ten szary pasek ładowania i zawieszka Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 Objawy wskazują na uszkodzenie dysku. Na tym dysku tego nie sprawdzisz ale możesz przygotować bootowalną płytę MHDD i z niej odpalić skan dysku. KLIK Dysk SATA pewnie będzie pod pozycją np. 6. Jeżeli dysk ruszy to wykonaj skan (F4) oraz SMART (F8), zrób fotki i pokaż. Opis MHDD w Tutorialach. Jeżeli kontroler w BIOS był ustawiony w trybie AHCI to przed odpaleniem płyty z MHDD zmień tryb na IDE + boot z CD. Odnośnik do komentarza
Fak3 Opublikowano 11 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Ten dysk to 8 letni staruszek i jest pod ATA, zobaczę czy dam radę gdzieś nagrać tą płytę. Mam możliwość podłączenia dysku do innego komputera, warto się wysilać by sprawdzić czy to na pewno dysk, a nie coś innego? Odnośnik do komentarza
Fak3 Opublikowano 11 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Sprawdziłem w innym komputerze i dysk działa. Z tego co mi się przypomina to wczoraj jak go włączyłem, wtedy kiedy okazało się że się wiesza to się resetowal non stop, musiałem z nim walczyć by się włączył Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 skoro masz drugi komp to sprawdż dysk HDtune i przedstaw wyniki. Odnośnik do komentarza
Fak3 Opublikowano 11 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Nie mam, byłem u znajomego Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 (edytowane) Informacje: nie można uruchomić pozycji rozruchu, ponieważ wymagane urządzenie nie jest dostępne. A jak sądzisz? Czym może być to niedostępne urządzenie jeżeli nie dyskiem. warto się wysilać by sprawdzić czy to na pewno dysk, a nie coś innego? Przemyśl to. Jeżeli jakimś cudem uda Ci się uruchomić kompa to pokaż obrazki z HWInfo : System Summary oraz Sensors - KLIK. EDYTA Sprawdź czy bateria na płycie nie jest trupem. Powinna mieć około 3,3 V. Edytowane 11 Października 2014 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
Fak3 Opublikowano 12 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Nie mam miernika by sprawdzić baterie bezpośrednio, załączam pomiary z biosu. Czy jeżeli dysk działa na innym komputerze to czy jest możliwość by mimo wszystko to on powodował ten błąd? Dodam jeszcze że sprawdziłem komputer na innym zasilaczu i równiez bez skutkow http://static.pokazywarka.pl/i/4590723/115644/dsc-0025.jpg Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 To sprawdziłeś ten dysk czy nie? I w jaki sposób? Odnośnik do komentarza
Fak3 Opublikowano 12 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Dysk sprawdziłem w innym komputerze. Problem rozwiązany, wystarczyło wyjąć baterie biosu. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi