vonka Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 Witajcie, Potrzebuję pomocy, proszę o wyrozumiałość i łopatologiczność, bo żaden ze mnie spec komputerowy... Problem jest nastepujący: Poczas słuchania muzyki (nieważne czy online czy z kompa) lub oglądania filmów (i online i z kompa) laptop nagle się zawiesza, a z głośników wydobywa się dziwny dźwięk, najlepsze jego określenie to chyba "buczenie". Próbowałam przeczekać ale po kilkudziesięciu sekundach było to samo, pomaga tylko wyłączenie z palca. Po jakimś czasie (różnie, czasem po 10 min, czasem po godzinie, czasem wcale) znów zwis. Laptop czasem zawiesza się też podczas normalnej pracy bez odtwarzania muzyki/filmu, czasem wyłączam go z palca, czasem sam po paru minutach wraca do życia. W czym może być problem, co powinnam zrobić, sprawdzić, jakie dodatkowe informacje podać by ktoś mógł mi pomóc? Laptop Acer Aspire 5737Z-423G32Mn System Summary: SMART: Manadżer Urządzeń: Zarządzanie dyskami: Będę superwdzięczna za wskazówki! Odnośnik do komentarza
vonka Opublikowano 30 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Czy nikt nie jest w stanie mi pomóc? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Pierwszy raz spotykam się z ostrzeżeniem w Menadżerze Urządzeń dotyczącym KOPROCESORA. To nie te czasy (SX/DX). Proponuję zacząć od przeinstalowania sterowników do lapka ze strony producenta (chipset, lan, audio, grafika i to co jest dostępne) oczywiście stosownie do swojej wersji systemu czyli W7 x64. Nie wykluczam infekcji lub ulepszania lapka przy pomocy softu zewnętrznego np. SunriseSeven (oby nie). Odnośnik do komentarza
SoundWave Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Tak z ciekawości dopytam - w System Summary dla RAM mamy przy częstotliwości 533,3 opóźnienia: 7 - 7 - 7 - 20 -27 a na dole w Timing jest 2 - 7 - 7 - 20 -27 Skąd ta dwójka się wzięła? Wynika też, że w sumie RAMu jest 3 GB w konfiguracji 2 + 1. Taka para będzie dobrze działać w Dual-Channel? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 (edytowane) Tu są w ogóle cyrki. Góra to dane aktualnego modułu (7 -7 ..) a dół to dane całości RAM (2-7...). Zwróć uwagę, że na górze pokazywany jest numer wybranego modułu #8 co sugeruje, że w systemie jest ich w sumie DZIEWIĘĆ!!!! A dokładniej dostępnych slotów. To jest lapek. Edytowane 30 Września 2014 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Koprocesor od zawsze wspomaga procesor, kiedys byly to zewnetrzne uklady, a od i487SX są połączone w jednym układzie (wyjatek i486SX gdzie koprocesor jest zablokowany) I też nie spotkałem takiego błędu, ale można na próbę przeinstalować sterowniki od chipsetu. Swoją drogą - opis problemu może się łączyć właśnie z koprocesorem, bo to przecież na nim spoczywa wspomaganie procka w obliczeniach numerycznych - co ma wlasnie ogromne znaczenie przy multimediach. Może warto by było rozważyć odpalenie HWinfo w Dos i zobaczyć czy wskazania będą inne. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi