grablun Opublikowano 20 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Zacznę od tego że taka akcja już mi się przytrafiła, po sformatowaniu dysku C złom pociągnął nie cały tydzień i znów zaczą mulić jak szalony. Rozmawiałem z kuzynem, próbowaliśmy wszystkiego i nic, abso-totalnie nic więc polecił mi to forum, no i przychodzę do was z proźbą o pomoc (ale najpierw wytłumaczę jak to się zaczęło). Słuchałem sobie muzy na YT, wlazłem na "cda.pl" żeby pooglądać jakieś "śmieszne" filmiki, trochę poczekałem aż się muza na YT skończy i nagle zaczęło mulić cały komp, ale to tak mulić że zanim otwożyłem nową kartę w FF to ze spokojem mogłem sobie zrobić herbatę i ją wypić. Wsio, to wszystko co wiem, nic nie pobierałem, nic nie zrobiłem, nie wchodziłem na "niebezpieczne" strony, tak ot sobie muli, bo mu się zachciało. Daję logi z Farbara, tak jak mi znajomy polecił. FRST.txt Addition.txt Shortcut.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 21 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Brakuje raportu z GMER. Temat przenoszę na razie do działu Windows. Póki co, jawnych oznak czynnej infekcji nie widać, ale jest coś nie tak, gdyż multum sterowników Microsoftu jest oznaczona jako nie podpisane cyfrowo. To oznacza jedno z dwóch: niepożądaną modyfikację plików lub problemem z niedziałająca usługą Usługi Kryptograficzne. Dodatkowo, w Dzienniku zdarzeń jest poniższy błąd, który może sugerować problem z dyskiem twardym: System errors: ============= Error: (09/19/2014 10:49:36 PM) (Source: volsnap) (EventID: 14) (User: ) Description: Kopie w tle woluminu C: zostały przerwane z powodu usterki We/Wy w woluminie C:. Nie jest też wykluczone, iż Kaspersky Internet Security 15.0.0 (świeżo doinstalowany) tworzy problem zamulenia. Wstępnie: 1. Zweryfikuj stan plików systemowych. Uruchom cmd z prawokliku jako Administrator, wklej komendę i ENTER: sfc /scannow Gdy komenda ukończy działanie, w cmd wklej kolejną: findstr /c:"[sR]" %windir%\logs\cbs\cbs.log >sfc.txt & start notepad sfc.txt Wynikowy log dołącz tutaj. 2. W cmd wykonaj też sprawdzanie dysku komendą chkdsk /f /r. . Odnośnik do komentarza
gbibgim Opublikowano 21 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Witam Jestem kuzynem użytkownika grablun, posiadam w tej chwili jego laptop. Z Kasperskim sprawa naprawdę dziwna - w tle przed restartem działo 5 procesów avp.exe, każdy o jednakowej wielkości. Po restarcie wszystkie zniknęły (KIS nie jes ustawiony w autostarcie) Próbowałem usuwać Kasperskiego przez deinstalator - błąd instalatora windows - "Błąd otwierania pliku dziennika instalacji". Próbować w awaryjnym przez removera? Ze skanem sfc też się nie udało, wyskakuje: "Windows Resource Protection could not perform the requested operation" Obecnie próbuję z chkdsk EDIT: Wygląda na to, że chkdsk pomógł, komp od razu działa żwawiej. Odnośnik do komentarza
grablun Opublikowano 21 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Zgadza się. Problem uważam za rozwiązany, dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi