dragolice Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Witam. Jakiś czas temu zainstalowałem Doctorka, ale gdy trochę poczytałem w necie skusiłem się na Avirę. Żeby go nie odinstalowywać po prostu wyłączyłem procesy w ms config i zainstalowałem Avirę. Przyzwyczaiłem się do niej i odinstalowałem Doktorka. Jakiś czas po tym musiałem przywrócić system do wcześniejszego stanu. Zauważyłem że w "dodaj usuń" stoi twardo Spyware Doctor, więc chciałem go wywalić, i tu mam kłopot, mianowicie przy próbie odinstalowania wyskakuje błąd: W ms config nie zauważyłem pozycji od niego. Czy wystarczy zwykłe shift + del na jego katalogu ? Dostarczam logi z OTL Dzięki za pomoc. Pzdr. OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Czy wystarczy zwykłe shift + del na jego katalogu ? Nie wystarczy. Prócz tego, że jest wejście w Dodaj / Usuń, w tle są uruchomione usługi i sterownik Spyware Doctor: SRV - [2009-07-22 21:44:48 | 001,097,096 | ---- | M] (PC Tools) [On_Demand | Stopped] -- E:\Programy\Spyware Doctor\pctsSvc.exe -- (sdCoreService)SRV - [2009-01-07 11:40:56 | 000,348,752 | ---- | M] (PC Tools) [On_Demand | Stopped] -- E:\Programy\Spyware Doctor\pctsAuxs.exe -- (sdAuxService)DRV - [2009-08-24 01:31:33 | 000,206,256 | ---- | M] (PC Tools) [File_System | Boot | Running] -- C:\WINNT\system32\drivers\PCTCore.sys -- (PCTCore) Moja propozycja jest taka: ściągnąć raz jeszcze instalator SpywareDoctor i nadinstalować go do tego samego katalogu gdzie był wcześniej (by uzupełnić normalny deinstalator), a następnie przeprowadzić zwyczajną deinstalację. Dlaczego tak a nie proste usunięcie sterowników np. via Autoruns: w dziale Malware był przypadek, że po odptaszkowaniu z boota sterownika PC Tools system nie wstał, poza tym log z OTL pokazuje tylko wycinek z systemu (w rejestrze może być więcej danych o PC Tools - Przywracanie systemu przecież cały rejestr podstawia). PS. Do deinstalacji Thoosje Toolbar, oparty na Conduit. . Odnośnik do komentarza
dragolice Opublikowano 25 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Ok tylko co z Avirą zrobić ? Spyware Doctor się normalnie zainstaluje nic nie będzie blokować ? Wystarczy w ms config wyłączyć procesy Aviry czy też odinstalować? Ten toolbar nie wiem jak sie tu włamał. Odznaczałem to Już odinstalowany. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Ok tylko co z Avirą zrobić ? Nie widzę problemu, przecież to tylko chwilowa operacja, a nie wydaje mi się też, by Avira i Spyware Doctor weszły z sobą w kolizję (inny typ zadania). Ten toolbar nie wiem jak sie tu włamał. Odznaczałem to Już odinstalowany. Cóż, niektórzy idą na całość i odznaczanie i tak prowadzi do instalacji sponsora, były takie przypadki np. z Ask Toolbar. Nie wiem czy tak jest z produktami Thoosje, sprawdzę to potem. . Odnośnik do komentarza
dragolice Opublikowano 25 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Aj ale ja baran... Nie napisałem. Spyware doctor był z modułem antyvirus. Tyle czasu minęło że zapomniałem. Jeszcze zapytam, czy pobrana wersja może się różnić to tej co mam na dysku? Nie jestem w stanie powiedzieć jaką mam ;/ Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Jeszce zapytam, czy pobrana wersja może się różnić to tej co mam na dysku ? Z tego co pamiętam, może się różnić, usługi nadal mają takie same nazwy. Po przeprowadzeniu operacji z nadinstalowaniem - odinstalowaniem zaprezentuj OTL do weryfikacji. Odnośnik do komentarza
dragolice Opublikowano 25 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Ok zrobione. Program poprawnie się usunął. Zgodnie z zaleceniem dostarczam nowe logi. Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 Spyware Doctora już tu nie widzę, czyli poszło sprawnie. Są jeszcze odpadki po paskach narzędziowych oraz można usunąć z konfiguracji zapory wpisy oznaczone jako "not found". To ujmie ten skrypt do OTL: :OTL IE - HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = "http://search.conduit.com?SearchSource=10&ctid=CT2434356" O3 - HKCU\..\Toolbar\WebBrowser: (no name) - {00000000-0000-0000-0000-000000000000} - No CLSID value found. O3 - HKCU\..\Toolbar\WebBrowser: (no name) - {D4027C7F-154A-4066-A1AD-4243D8127440} - No CLSID value found. O16 - DPF: {CAFEEFAC-0016-0000-0007-ABCDEFFEDCBA} "http://java.sun.com/update/1.6.0/jinstall-1_6_0_07-windows-i586.cab" (Reg Error: Key error.) [2010-12-25 12:38:34 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Program Files\Conduit :Reg [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\StandardProfile\AuthorizedApplications\List] "C:\Program Files\NVIDIA Corporation\NetworkAccessManager\Apache Group\Apache2\bin\Apache.exe"=- "D:\EasySetupAssistant\EasySetupAssistant.exe"=- "E:\Programy\Wolfenstein\ET.exe"=- "E:\Programy\BitTorrent\bittorrent.exe"=- "E:\Programy\Miranda IM\miranda32.exe"=- Są jeszcze usługi o statusie "not found" od Punkbuster, Nero, Bluetooth. Nie załączam ich na usuwanie, a - o ile mnie pamięć nie myli - Nero tworzy takie puste usługi "InCD" i to jest w porządku. . Odnośnik do komentarza
dragolice Opublikowano 27 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 Skrypt wykonany. Punkbuster kojarzę. Weszło mi to z instalacją wolwensteina z jakimś dodatkiem żeby grac w necie... Zainstalowałem to i po 10 minutach wywaliłem ;] Zauważyłem że to zostało i usunąłem pliki z dysku.Od bluetooth to mój młodszy brat coś tam namącił nie wiem dokładnie co w każdym bądź razie żadnego urządzenia bluetoth nie ma podłączonego do kompa. Dzięki za pomoc Pzdr. Po skrypcie.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 Punkbuster kojarzę. Weszło mi to z instalacją wolwensteina z jakimś dodatkiem żeby grac w necie... Zainstalowałem to i po 10 minutach wywaliłem ;] Zauważyłem że to zostało i usunąłem pliki z dysku. Od bluetooth to mój młodszy brat coś tam namącił nie wiem dokładnie co w każdym bądź razie żadnego urządzenia bluetoth nie ma podłączonego do kompa. Skoro na pewno są zbędne, to przetwórz kolejny skrypt do OTL o zawartości: :OTL SRV - File not found [Disabled | Stopped] -- C:\WINNT\System32\PnkBstrB.exe -- (PnkBstrB) SRV - File not found [Disabled | Stopped] -- C:\WINNT\System32\PnkBstrA.exe -- (PnkBstrA) DRV - [2010-08-05 11:46:23 | 000,138,328 | ---- | M] () [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\WINNT\system32\drivers\PnkBstrK.sys -- (PnkBstrK) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\WINNT\System32\Drivers\VcommMgr.sys -- (VcommMgr) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\WINNT\System32\DRIVERS\VComm.sys -- (VComm) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\WINNT\System32\DRIVERS\btnetdrv.sys -- (BT) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\WINNT\System32\DRIVERS\BlueletSCOAudio.sys -- (BlueletSCOAudio) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\WINNT\System32\DRIVERS\blueletaudio.sys -- (BlueletAudio) . Odnośnik do komentarza
dragolice Opublikowano 27 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 Zrobione Dla pewności zamieszczam jeszcze log po wykonaniu skryptu. Jeszcze raz dzięki za pomoc. Pozdrawiam. Można zamknąć. 12272010_145104.txt Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi