DawidS28 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Witajcie! No i się zaczęło... Podpinam podany w tytule dysk SATA 3,5'' na USB. Dysku nie widać. Ni przez Eksplorator Windows, ni CMD, ni Total Commander - nigdzie. W menedżerze urządzeń jest, w menedżerze dysków także, ale jako... pusty dysk z systemem plików RAW (0 wolne, 0 zajęte). Drżącymi rękami podpinam dysk do innego kompa czekając na najgorsze, a tu niespodzianka: bezproblemowe podłączenie przez Plug & Play, wszystko dostępne, dane są, szybkie skanowanie z HD Tune nie mówi o żadnych problemach. Wracam na pierwszy komputer. Podpinam - nic. Odinstalowałem sterownik, przeładowałem system, podpiąłem dysk (wszystko przez USB), zainstalowałem sterownik - dalej nic. Przez eSATA takie same efekty, przy czym sprawdzałem tylko na pierwszym kompie, jako że drugi eSATA nie ma. Możliwości podpięcia dysku bezpośrednio do płyty głównej nie mam z racji, że to są dwa lapki. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Dawid Nie sprawdzałem jeszcze jego parametrów. Ale co z zasilaniem i potrzebami związanymi z poborem prądu? Pojedyńcze gniazdo USB to max 500 mA. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Do kieszeni z dyskiem jest podpięty osobny zasilacz 5V/12V odpowiednio po 2000 mA. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 I to są dwa takie same lapki i dwa takie same systemy? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Nie... Pierwszy (ten, gdzie nie działa): Acer Aspire 5930G z Win. Vista Ultimate x86 SP2 PL Drugi: Asus K51AE z Win 7 HP x64 PL I tu, i tu dysk zawsze działał. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Czy możesz pokazać obrazki z zarządzania dyskami dla obu kompów z podpiętym tym dyskiem oraz MU w obu przypadkach z obu kompów? EDYTA Czy usuwałeś na tym co nie działa plik C:\Windows\Inf\infcache.1 (chyba tu bo nie pamiętam - na W7 x64 jest gdzie indziej) + restart? Odnośnik do komentarza
Tyrol Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 (edytowane) Późno już, to taka 'porada' na noc. Dawid wyciągnij baterie z tego problematycznego laptopa i odłącz go oczywiście od zasilania sieciowego. Rano zmontuj wszystko razem i sprawdź jeszcze raz. Btw. Jeżeli zarywasz dzisiaj nocke, to wystarczy (powiedzmy) godzina. Oczywiście to tak dodatkowo, do innych spraw. Edytowane 23 Grudnia 2010 przez Tyrol Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 Czy możesz pokazać obrazki z zarządzania dyskami dla obu kompów z podpiętym tym dyskiem oraz MU w obu przypadkach z obu kompów?EDYTACzy usuwałeś na tym co nie działa plik C:\Windows\Inf\infcache.1 (chyba tu bo nie pamiętam - na W7 x64 jest gdzie indziej) + restart? Plik usunąłem, nic... Rozgrzebałem rejestr i dodatkowo dorobiłem się BSOD-a, zaraz wrzucę backupa gałęzi HKLM, bo zwykła edycja z LiveCD nic nie daje. Późno już, to taka 'porada' na noc. Dawid wyciągnij baterie z tego problematycznego laptopa i odłącz go oczywiście od zasilania sieciowego.Rano zmontuj wszystko razem i sprawdź jeszcze raz.Btw. Jeżeli zarywasz dzisiaj nocke, to wystarczy (powiedzmy) godzina.Oczywiście to tak dodatkowo, do innych spraw. Zrobione. Bez efektów. Problem jest typowo systemowy, z każdego LiveCD, jakie odpalałem na Acerze dysk jest widoczny. Dołączam screeny z ASUS-a, jako że Visty z pierwszego lapka w ogóle nie odpalę... Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 Przepraszam za posta pod postem, potem to połączę... Wgrałem backupa rejestru, Vista zaczęła działać wraz z dyskiem. Nie jestem w stanie stwierdzić gdzie dokładnie był problem, prawie na pewno w gałęzi HKEY_LOCAL_MACHINE. Dziękuję wszystkim za pomoc i życzę wesołych Świąt! Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 Już kiedyś chyba było o tym HKLM w związku z znikającym dyskiem. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 Ja próbowałem wg tego: http://support.microsoft.com/kb/925196/pl (Wiem, wiem... to dla XP jest.) Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 Nie jestem w stanie stwierdzić gdzie dokładnie był problem, prawie na pewno w gałęzi HKEY_LOCAL_MACHINE. Wiem, że rozwiązałeś problem. Ale czy nie było to związane z np. wyłączeniem Autoodtwarzania dla urządzeń podłączanych do USB? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 Nie, autoodtwarzanie dla USB jest cały czas wyłączone... Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi