specyfik Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Witajcie, mam spory problem ze swoim trzyletnim laptopem (acer aspire 5750g). Mianowicie, lapek zawiesza się w losowych momentach (podczas zwykłego użytkowania tj. firefox, chrome), a w zasadzie najpierw pada oprogramowanie, czasem myszka przestaje działać, a mogę przełączać się między folderami, muzyka dalej gra, ale po krótkim czasie też się wyłącza. Do tego towarzyszy często chwilowe pierdzenie z głośników oraz zacinanie się dźwięku. Właśnie trzasnąłem formata i wgrałem system na nowo. Nie wgrałem jeszcze dobrze sterowników, a problem znów się pojawił. Szukałem podobno problemu w Internecie i zauważyłem, że pierwszą diagnozą jest przegrzewanie procesora. Ściągnąłem programiki pokazujące temperatury i nie ma tragedii. Zwykłe użytkowanie około 50 stopni ( dokładnie 46 - 52 ). Podczas instalacji sterów do karty temperatura skoczyła do 58-62 stopni. Temperatury uzyskałem w okresie użytkowania gdy się nie zawiesił (od kilkudziesięciu minut komputer działa bez zarzutów). Na koniec dodam fakt, iż kilka razy laptop spadł na podłogę z niewielkiej wysokości, więc myślałem, że może coś się w środku uszkodziło, ale rozebrałem gościa i w środku nic nie latało, wszystko było połączone i wyglądało sensownie. Teraz czas na moje pytanie, czy opisane przeze mnie nieprawidłowości w działaniu laptopa mogą być spowodowane czymś innym niż przegrzewaniem się procesora ? Jeżeli nie, to czy wymiana pasty wystarczy ? (nie była zmieniana od tych 3 lat, a kompa wyczyściłem od środka z kurzu, wiatrak tak samo). Dzięki za jakikolwiek odzew, pozdrawiam, Specyfik @UPDATE to jednak procesor się grzeje, jakie mogą byc tego przyczyny? Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zwykłe użytkowanie około 50 stopni ( dokładnie 46 - 52 ). Podczas instalacji sterów do karty temperatura skoczyła do 58-62 stopni. To nie są kosmiczne temperatury. Przetestuj dysk HDTune i CrystalDiskInfo. Przedstaw obrazki smart dysku. Odnośnik do komentarza
specyfik Opublikowano 1 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Chyba o to chodzi, proszę. Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 1 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Nie wszystkie dane widać, ale wstępnie można powiedzieć, że dysk jest OK. Sprawdź system na czystym rozruchu http://support.microsoft.com/kb/331796/pl Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi