main Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 problem głównie przy starcie systemu, wyraźnie zwolnił; w Poglądzie zdarzeń nowe błędy; Malwarebytes nic nie znajduje, antywir Kaspersky nie uruchamia się (tzn nie mam dostępu do tego programu, same procesy avp.exe chodzą); poza tym wyraźnie zwolnienie i zamulenie komputera; nie wklejam loga z FRST, bo nie działa on na Windows 2003; z góry dziękuję za pomoc; OTL.Txt Extras.Txt gmer.txt Odnośnik do komentarza
main Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 sytuacja częściowo rozwiązana, nie wiedzieć czemu włączył się tryb PIO; do zamknięcia; Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 sytuacja częściowo rozwiązana, nie wiedzieć czemu włączył się tryb PIO Uruchamiałeś GMER, skanowanie mogło odpalić degradację transferu. Z drugiej strony, GMER uruchamiałeś, bo problem już był, czy tak? Potwierdzam brak oznak czynnej infekcji w raporcie. Jest tylko jeden podejrzany folder i sprawdź co w nim jest: C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\UcqeDipv Są do korekty też usługi oznaczone jako wybrakowane, ale przed zadaniem usuwania mam pytanie: nie wklejam loga z FRST, bo nie działa on na Windows 2003; Czy sprawdziłeś to namacalnie (błąd) czy założyłeś na wyrost na podstawie listy obsługiwanych platform? Owszem, FRST nie jest w teorii kompatybilny z Windows 2003 i platformami serwerowymi. Był na forum temat w którym FRST odmówił skanu na Windows 2003, ale mam także inny przykład z forum w którym FRST wyprodukował logi z Windows 2003: KLIK. Sprawdź czy się da zrobić logi z FRST. . Odnośnik do komentarza
main Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 dziękuję za odpowiedź; Uruchamiałeś GMER, skanowanie mogło odpalić degradację transferu. Z drugiej strony, GMER uruchamiałeś, bo problem już był, czy tak? tak; Potwierdzam brak oznak czynnej infekcji w raporcie. Jest tylko jeden podejrzany folder i sprawdź co w nim jest: folder był pusty; Czy sprawdziłeś to namacalnie (błąd) czy założyłeś na wyrost na podstawie listy obsługiwanych platform? miałem kiedyś wirusa i też korzystałem z Waszej pomocy, wtedy FRST odpalić się nie dał, więc teraz nawet nie próbowałem; Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Rozumiem, że najnowsza wersja FRST również nie uruchamia się? W takim razie za pomocą OTL wykonaj drobne końcowe korekty, głównie na te błędy w Dzienniku zdarzeń: Error - 2014-08-22 12:29:15 | Computer Name = MAIN-DELL | Source = Service Control Manager | ID = 7000 Description = Nie można uruchomić usługi avgntflt z powodu następującego błędu: %%2 Error - 2014-08-22 12:29:18 | Computer Name = MAIN-DELL | Source = Service Control Manager | ID = 7026 Description = Nie można załadować następujących sterowników startu rozruchowego lub systemowego: KLIF Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL DRV - File not found [Kernel | Disabled | Stopped] -- system32\DRIVERS\zgdcnmea.sys -- (zgdcnmea) DRV - File not found [Kernel | Disabled | Stopped] -- system32\DRIVERS\zgdcnet.sys -- (zgdcnet) DRV - File not found [Kernel | Disabled | Stopped] -- system32\DRIVERS\zgdcmdm.sys -- (zgdcmdm) DRV - File not found [Kernel | Disabled | Stopped] -- system32\DRIVERS\zgdcdiag.sys -- (zgdcdiag) DRV - File not found [Kernel | Disabled | Stopped] -- system32\DRIVERS\zgdcat.sys -- (zgdcat) DRV - File not found [Kernel | Disabled | Stopped] -- system32\DRIVERS\vnaap.sys -- (vna_ap) DRV - File not found [Kernel | Disabled | Stopped] -- C:\WINDOWS\system32\drivers\massfilter_lte.sys -- (massfilter_lte) DRV - File not found [File_System | System | Stopped] -- system32\DRIVERS\klif.sys -- (KLIF) DRV - File not found [File_System | Auto | Stopped] -- C:\WINDOWS\SYSTEM32\drivers\avgntflt.sys -- (avgntflt) DRV - File not found [Kernel | Disabled | Stopped] -- system32\drivers\aksup.sys -- (AKSUP) DRV - File not found [Kernel | Disabled | Stopped] -- system32\DRIVERS\aksifdh.sys -- (AKSIFDH) O1 - Hosts: 195.245.119.131 browser-security.microsoft.com [2014-08-21 16:49:51 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\UcqeDipv :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart systemu. W katalogu C:\_OTL powstanie log z wynikami usuwania. Przedstaw go. . Odnośnik do komentarza
main Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 ściągnąłem nową wersję FRST i poszło, także wklejam logi; dodatkowo, puściłem raz jeszcze OTL, bo robiłem zmiany w ramach Kasperskiego i Malwarebytes; w związku z tym nie wykonałem skryptów naprawczych; znowu przestał mi się uruchamiać Kaspersky; dodatkowo, w lokalizacji z dziwnym folderem pojawił się kolejny dziwny o wyglądającej na losową nazwie, miał dziwny plik *.dat, który uruchamiał się w autostarcie, ale teraz go już nie ma - nie wiem, czy mi go czasem Kaspersky nie usunął, ale nie mogę go odpalić, więc nie wiem; tak czy siak, nadal jest coś nie tak; oby logi pomogły; Extras.Txt OTL.Txt Addition.txt FRST.txt Shortcut.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Dobrze, że się udało uruchomić FRST (mimo że brak oficjalnej zgodności i trzeba nanieść liczne poprawki na filtrowanie wyników). On wykrył przyczynę blokady Kasperskiego, czyli restrykcję oprogramowania (OTL w ogóle tego nie skanuje): HKLM Group Policy restriction on software: C:\Program Files\Kaspersky Lab Ta polityka wygląda rzeczywiście na wstawioną przez infekcję, tylko ja nie widzę aktywnych śladów.... I mam pytanie, czy ten BAT jest pewny / utworzony przez Ciebie: Startup: C:\Documents and Settings\Administrator\Menu Start\Programy\Autostart\batch.lnk ShortcutTarget: batch.lnk -> G:\programy\safe\batch.bat () Wstępnie przeprowadź następujące działania: 1. Otwórz Notatnik i wklej w nim: HKLM Group Policy restriction on software: C:\Program Files\Kaspersky Lab S4 AKSIFDH; system32\DRIVERS\aksifdh.sys [X] S4 AKSUP; system32\drivers\aksup.sys [X] S4 avgntflt; \??\C:\WINDOWS\SYSTEM32\drivers\avgntflt.sys [X] S4 massfilter_lte; \??\C:\WINDOWS\system32\drivers\massfilter_lte.sys [X] S4 vna_ap; system32\DRIVERS\vnaap.sys [X] S4 zgdcat; system32\DRIVERS\zgdcat.sys [X] S4 zgdcdiag; system32\DRIVERS\zgdcdiag.sys [X] S4 zgdcmdm; system32\DRIVERS\zgdcmdm.sys [X] S4 zgdcnet; system32\DRIVERS\zgdcnet.sys [X] S4 zgdcnmea; system32\DRIVERS\zgdcnmea.sys [X] Hosts: EmptyTemp: Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. System zostanie zresetowany. W tym samym katalogu skąd uruchamiano FRST powstanie plik fixlog.txt. 2. Zresetuj cache wtyczek Google Chrome, by usunąć puste wpisy. W pasku adresów wpisz chrome://plugins i ENTER. Na liście wtyczek wybierz dowolną i kliknij Wyłącz. Następnie wtyczkę ponownie Włącz. 2. Zrób nowy log FRST z opcji Scan (bez Addition i Shortcut). Dołącz też plik fixlog.txt. Kaspersky powinien już działać - dostarcz raport co on wykrył. . Odnośnik do komentarza
main Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 I mam pytanie, czy ten BAT jest pewny / utworzony przez Ciebie tak, robi mi backupy; Kaspersky wykrył i usunął: Usunięto Koń trojański Trojan-PSW.Win32.Tepfer.uhak C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\IvdufCimde\IvdufCimde.dat Fixlog.txt FRST.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 1 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Zadane operacje wykonane, a w podanym raporcie nie widzę nic podejrzanego. Wygląda na to, że skończyliśmy. Usuń używane narzędzia z folderu G:\docs\download, popraw za pomocą DelFix. Odnośnik do komentarza
main Opublikowano 1 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 dziękuję Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi