Kabouter Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 Witam. Jeszcze wczoraj komputer działał poprawnie, niestety - od rana system nie chce się włączyć. Na chwilę pojawia się "Uruchamianie systemu Windows", po czym miga jakiś bluescreen i komputer się resetuje. Narzędzie do naprawiania systemu nie działa, przywracanie systemu także (wystąpił nieokreślony błąd podczas przywracania systemu (0x8000ffff). Szczegóły problemu: Nazwa zdarzenia problemu: StartupRepairOffline Podpis problemu 01: 6.1.7600.16385 Podpis problemu 02: 6.1.7600.16385 Podpis problemu 03: unknown Podpis problemu 04: 21200480 Podpis problemu 05: AutoFailover Podpis problemu 06: 19 Podpis problemu 07: NoRootCause Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7601.2.1.0.256.1 Identyfikator ustawień regionalnych: 1045 Próbowałem komendy bootrec /fixboot w wierszu poleceń, nie przyniosło to rezultatu. Posiadam płytkę instalacyjną Windows 7. Jeśli trzeba coś zrobić w BIOS - proszę, piszcie co robić po kolei bo nie jestem w tym obeznany. Byłbym wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 Pokaż fotke biosu z sekcji Boot Odnośnik do komentarza
Kabouter Opublikowano 21 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 Proszę bardzo: http://i.imgur.com/OT5pjqS.jpg Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 Nie chodzi mi o opcje Boot menu tylko masz wejść do biosu i znaleźć sekcję BOOT. co to za komputer? jaka płyta głowna? Odnośnik do komentarza
Kabouter Opublikowano 21 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 Gigabyte Ultra Durable Motherboard P61-USB3-B3 Zaraz podrzucę fotkę. Jeszcze jedno pytanie - system mam zainstalowany na dysku D: a wszystko inne na dysku C:. Czy format dysku D i ponowne zainstalowanie systemu będzie rozwiązaniem? Wszystkie gry itd. będą działały normalnie? Odnośnik do komentarza
Kabouter Opublikowano 21 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 http://i.imgur.com/BrJRLmV.jpg http://i.imgur.com/VLokTLi.jpg Fotki z BIOSa. Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 Jeszcze jedno pytanie - system mam zainstalowany na dysku D: a wszystko inne na dysku C:. Czy format dysku D i ponowne zainstalowanie systemu będzie rozwiązaniem? Obawiam się że to jest głowny powód usterki. Windows nie lubi być instalowany na innej partycji niż C. W biosie jest wszystko OK. Skoro masz płytę z systemem mozesz spróbować zrobic logi z FRST wg tej metody https://www.fixitpc.pl/topic/4414-diagnostyka-infekcji-na-niestartujacych-windows/ Odnośnik do komentarza
Kabouter Opublikowano 21 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 Tutaj logi z FRST. Dzięki za świetną instrukcję korzystania z tego, szybko załapałem Rozumiem, że teraz ktoś podeśle mi odpowiedni skrypt, dzięki któremu będę mógł użyć opcji "Fix"? FRST.txt Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 Z logu wynika, że to infekcja powoduje usterkę. Otwórz notatnik i wklej HKU\Liszka\...\Winlogon: [shell] C:\Windows\explorer.exe [2871808 2011-02-25] (Microsoft Corporation) <==== ATTENTIONShellIconOverlayIdentifiers: GGDriveOverlay1 -> {E68D0A50-3C40-4712-B90D-DCFA93FF2534} => No FileShellIconOverlayIdentifiers: GGDriveOverlay2 -> {E68D0A51-3C40-4712-B90D-DCFA93FF2534} => No FileShellIconOverlayIdentifiers: GGDriveOverlay3 -> {E68D0A52-3C40-4712-B90D-DCFA93FF2534} => No FileShellIconOverlayIdentifiers: GGDriveOverlay4 -> {E68D0A53-3C40-4712-B90D-DCFA93FF2534} => No FileShellIconOverlayIdentifiers-x32: EnhancedStorageShell -> {D9144DCD-E998-4ECA-AB6A-DCD83CCBA16D} => No FileShellIconOverlayIdentifiers-x32: SharingPrivate -> {08244EE6-92F0-47f2-9FC9-929BAA2E7235} => No FileS3 gdrv; \??\C:\Windows\gdrv.sys [X]C:\Program Files (x86)\ConduitEngineC:\ProgramData\hash.datC:\Users\Liszka\AppData\Roaming\skype.iniC:\Windows\ShellNew plik zapisz jako fixlist.txt i umieść na pendraku. Ponownie wystartuj z płyty i uruchom FRST i Kliknij w Fix. Spróbuj uruchomić system normalnie. Jak sie uda zrób nowy skan FRST (zaznacz opcję Additions) Odnośnik do komentarza
Kabouter Opublikowano 21 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 (edytowane) Dalej to samo. Załączam log ze skanu z zaznaczoną opcją "Addition.txt" EDIT: ma znaczenie, czy skanuję z płytki, czy poprzez kliknięcie F8 przed startem systemu? FRST z Addition.txt.txt Edytowane 21 Lipca 2014 przez Kabouter Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 EDIT: ma znaczenie, czy skanuję z płytki, czy poprzez kliknięcie F8 przed startem systemu? A możesz wybrać F8 tryb awaryjny? Odnośnik do komentarza
Kabouter Opublikowano 21 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 Niestety nie. Ładują się pliki systemu Windows, po czym miga bluescreen i reset. Z logami już wszystko w porządku? Zauważyłem też, że przy włączaniu komputera jest takie dziwne piknięcie, którego wcześniej nie było. Wina uszkodzenia któregoś z podzespołów kompa? Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 Zauważyłem też, że przy włączaniu komputera jest takie dziwne piknięcie, którego wcześniej nie było. Wina uszkodzenia któregoś z podzespołów kompa? a spróbuj go odpalic na jednej kości ram Z logami już wszystko w porządku? Nie wiele z nich wynika. Odnośnik do komentarza
Kabouter Opublikowano 21 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 a spróbuj go odpalic na jednej kości ram Jak to zrobić? Trzeba fizycznie coś odczepić czy w komputerze coś ustawić? Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 Wyłacz komputer. Odepnij przewód od zasilania , rozkręć bude i wyjmij jedną kość ram. Ale skoro pytasz to nie masz o tym pojęcia więc postaw system od nowa. Odnośnik do komentarza
Kabouter Opublikowano 21 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 Otworzyłem obudowę, sprawdziłem i mam tylko jedną kość ram, miejsce na drugą jest puste, dlatego się pytałem. Czyli jak? Sformatować partycję D i zainstalować tam system? Nie utracę żadnych danych? Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 Czyli jak? Sformatować partycję D i zainstalować tam system? Nie utracę żadnych danych? Jak sformatujesz D to wszystko zniknie. Odnośnik do komentarza
Kabouter Opublikowano 22 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 Odczytałem, że to jedno piknięcie oznacza problem z odświeżaniem pamięci RAM. Zmieniłem jej slota, nie pomogło. Dodam jeszcze, że nigdy nie miałem z tym problemu, w niedzielę w nocy wróciłem po 15-dniowych wakacjach i komputer działał normalnie, ale w poniedziałek rano pojawił się ten problem. Ważne pytanie - myślisz, że to może być przyczyną tego, że nie mogę uruchomić systemu? Na nowej kości RAM powinno zadziałać? Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 myślisz, że to może być przyczyną tego, że nie mogę uruchomić systemu? Na nowej kości RAM powinno zadziałać? Nie sądzę aby to był problem z ram. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi