Tomektr Opublikowano 16 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Witam forumowiczów,to mój pierwszy temat więc proszę o wyrozumiałość, jeżeli coś będzie nie tak...Kilka dni temu mój dysk przestał być widziany przez komputer. Próbowałem z 2 laptopami i TV, wszędzie to samo. Po podłączeniu niebieska dioda zaczyna migać. Słychać, że dysk pracuje. Dysk jest widoczny w menedżerze urządzeń, stan: "To urządzenie działa poprawnie", ale w Mój Komputer go nie widać. Przy próbie odczytania SMART za pomocą CrystalDiskInfo program się zawiesza, nie można nic zrobić. HDDScan przy próbie odczytania wyświetla komunikat "Przekroczono limit czasu semafora", po kilku próbach się udało, załączam zrzut ekranu. Macie jakieś pomysły co można zrobić w tej sytuacji? Zależy mi na danych ale też nie chciałbym żeby dysk poszedł w kosz... Dodam, że dotychczas z dyskiem obchodziłem się niemal jak z jajkiem, uszkodzenie z powodu upadku/uderzenia nie wchodzi w grę. Odnośnik do komentarza
slawek481 Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Daj screena z apletu "Zarządzanie dyskami" (podłącz wcześniej ten zewnętrzny): Win Vista/7: Start, w pasku wyszukiwania wpisz diskmgmt.msc i wciśnij enter Win XP: naciśnij klawisz win (logo windows) + r >> wpisz diskmgmt.msc i wciśnij enter. Ze SMART wynika że są sektory oczekujące na relokowanie Odnośnik do komentarza
Tomektr Opublikowano 17 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Na Win7 przy podłączonym dysku "zawiesza" się, w tytule okna "brak odpowiedzi"... Bez dysku jest ok. Na XP się udało: Odnośnik do komentarza
slawek481 Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 No niestety z tego co widać na załączonym obrazku uszkodzeniu uległa tablica partycji. Nie wiem dlaczego, być może od nagłej utraty zasilania, albo te sektory oczekujące na relokowanie mają coś z tym wspólnego, albo po prostu dysk już pada. Jeśli bardzo zależy Ci na danych, możesz w pierwszej kolejności spróbować je skopiować gdzieś indziej przy pomocy TEGO poradnika. Jeśli zawiedzie, musisz niestety liczyć się z możliwością utraty danych jeśli coś pójdzie nie tak, bo kolejnym krokiem jest odbudowa tablicy partycji przy pomocy TEGO. Powodzenia PS. Ludzie dzielą się na tych którzy już robią backupy i na tych którzy dopiero zaczną. EDIT: Zapomniałem, że to dysk zewnętrzny. Może być tak, że te programy nie będą go wykrywały, a wtedy najlepszym wyjściem jest wyjęcie go z obudowy i podpięcie bezpośrednio do płyty głównej (no, chyba że ma gwarancję, to wtedy nie). Odnośnik do komentarza
Tomektr Opublikowano 17 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Dzięki! Mam akurat Ubuntu na boot CD więc później spróbuje. A coś takiego jak kopia posektorowa? Nie wiem dokładnie o co chodzi i w jakich przypadkach się stosuje ale gdzieś o tym czytałem na forum. Odnośnik do komentarza
slawek481 Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Tak, jest coś takiego, ale nie jestem pewien czy to zadziała z dyskiem z uszkodzoną tablicą partycji. Mimo wszystko, zajrzyj TU. Pzdro. Odnośnik do komentarza
Tomektr Opublikowano 17 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Ok, dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Tablica partycji jest sprawna. Przynajmniej z punktu widzenia systemu. Pobierz DMDE, wybierz ten dysk w nim, pojawi się okno "partycje". Zrób screena i wrzuć tutaj. Spróbuj tez wejść na swoją partycję - myślę, że pojawią się błędy - zrób też screeny tych błędów, Będzie prawdopodobnie Error 23, robisz screena, zebym widzial LBA, potem ignoruj i powtarzasz procedure. I zobacz czy w folderze root beda Twoje dane. Jeżeli nie - to opcja "wszystkie znalezione + rekonstrukcja". I wtedy zobacz czy cos sie zmieniło. Odnośnik do komentarza
slawek481 Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Okej, być może pomyliłem pojęcia, ale bootowalny TestDisk z mojego linka powinien pomóc i przywrócić dostęp do partycji. Mnie jednak bardziej martwi co innego, mianowicie co w pierwszej kolejności spowodowało uszkodzenie, te sektory oznaczone jako oczekujące na relokację czy może to coś innego. Odnośnik do komentarza
Tomektr Opublikowano 17 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 W DMDE było tak jak podejrzewałeś, Error 23, powtarzał się kilka razy. Po zakończeniu w katalogu root widzę strukturę folderów na dysku. I teraz w Mój komputer widać partycję samsunga jako "Dysk lokalny (G:)", ale nie jest dostępna. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Uszkodzeniu uległy trzy sektory - odpowiednio 6291519, 6291520 i 6291521. Nie wiem czy boot sector jest w 64 sektorze (domyslnie jest w 63) na wskutek jakiegos bledu czy przez translacje kontrolera w obudowie - w kazdym razie - domyslnie MFT jest w 786432 klastrze, co po przemnożeniu przez 8 (tyle sektorow ma jeden klaster - da nam: 6291456, do tego trzeba dodać sektory hidden: tu 64 - co da nam 6291520, a więc uszkodzeniu uległ najważniejsza metadana od systemu plików. DMDE pokazuje mały znacznik f - co oznacza, że jest obecna kopia MFT, a więc MFTMirr. W zasadzie trzeba przekopiować MFTMirr na miejsce MFT. Chociaż nie ukrywam, że wolałbym to zrobić sam za pomocą zdalnego połączenia. Odnośnik do komentarza
Tomektr Opublikowano 17 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Szczerze to nie za bardzo wiem o czym piszesz, ale widzę że są coraz większe szanse na to że wszystko będzie ok Niby w filmiku wszystko krok po kroku ale w razie jakiejś nietypowej sytuacji nie będę wiedział co mam zrobić I dlatego byłbym bardzo wdzięczny gdybyś zrobił to zdalnie. Może napiszesz na priv kiedy masz chwilę to się jakoś ustawimy? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi