Zappa Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 Zacznijmy od tego że jest to dysk o pojemności 1tb. A Ty wspominałeś w poście nr16 o pojemności 500gb. Według mnie dysk jest w dobrym stanie. Skąd zatem problemy? Sprawdź dokładnie podłączenie dysku. Dociśnij taśme i zasilanie. Przestaw w biosie kontroler w tryb AHCI i spróbuj instalacji W7. Odnośnik do komentarza
Erest Opublikowano 22 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 dysk 2.5` w laptopie wyciągałem i dociskałem kilkakrotnie też mnie zdziwiły te wartości załączam zdjęcie etykiety dysku ( sorki za jakość ) zapewniam, że zakreślone wartości to 500GB i SATA nie wydaje mi się żeby ktoś zmieniał naklejkę Sam już nie wiem pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 zapewniam, że zakreślone wartości to 500GB i SATA Zobacz na zdjecia smart, jak widzi dysk MHDD - 976,773 Sam już nie wiem Nie wnikam w pojemność moze MHDD czyta to inaczej, chociaż u mnie czyta prawidłowo. Montuj dysk. Ustawiaj w biosie tryb AHCI i zaczynaj instalację. Jak sie wykrzaczy to zapisuj komunikat. Odnośnik do komentarza
Erest Opublikowano 22 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 ok ale to jutro dziś już jestem spóźniony dzięki za zainteresowanie pozdrawiam Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 Tylko w celu sprostowania. Zobacz na zdjecia smart, jak widzi dysk MHDD - 976,773 Nie wnikam w pojemność moze MHDD czyta to inaczej, chociaż u mnie czyta prawidłowo. Jest poprawnie. Źle interpretujesz. To nie pojemność tylko ilość sektorów po 512 B. Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 o nie pojemność tylko ilość sektorów po 512 B. dzięki za wyjaśnienie. Odnośnik do komentarza
Erest Opublikowano 23 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2014 Witam Wszystkich W biosie zmienipne na AHCI i oczywiście rozruch z napędu CD/DVD Pakuję instalkę z win7 Uruchamiam komputer Czarny ekran z białą belką w dole ekranu, Windows is loading files... Słychać, że skrobie z płyty, trwa to ok. 30 sekund Zmiana ekranu na Starting Windows Po kilku sekundach blue screen z posta pierwszego Robię restart i od początku Wszystko jak wyżej, tym razem jednak blue screen pokazuje przyczynę zatrzymania procesu - BAD_POOL_HEADER Płyt z instalkami win7 mam kilka, home premium, ultimate, w różnych wersjach językowych, także wersję 30 dniowe, na wszystkich to samo Pamiętać należy, że dysk wyzerowany, żadnego ststemu akokacij plików, mbr także goły ( erase w MHDD ) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 23 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2014 Dwie opcje: - utworzyć za pomocą innego narzędzia jedną partycję w formacie NTFS pod system. - zrobic bootowalny pendrak z W7 Odnośnik do komentarza
Erest Opublikowano 25 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Witam ponownie Problemu cig dalszy Kończą mi się pomysły czym przeprowadzić fofmat Ubuntu, GPatred, Parted Magic, czyli linuksowski soft, oddaje monit kernell panic i stoi Acronis Disk Director, zatrzymuje się nie oddając żadnego komunikatu Instalki windowsowskie - Bad_Pool_Header Znalazłem w sieci podobne tematy W jedym pomógł Acronis, w innym instalka win xp ale bez SP lub z SP1, nie późniejsze Sądząc po ilości wyświetleń zainteresowanie tematem jest duże Pewnie niejedna osoba zna sposób na rozwiązanie tego węzła Prosząc o pomoc, zapraszam do dyskusji p.s. Wielka szkoda, że Pani P. pozostaje w cieniu, do tej pory byłoby już po sprawie (nigdy mnie nie zawiodły jej cenne i fachowe rady, choć pewnie to ja zawiodlem Ją nie odpisując na bardzo pomocne mi posty) Za wszystko bardzo przepraszam Serdecznie pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 (edytowane) Ale to wygląda na problem sprzetowy. Spróbuj przestawić w biosie kontroler dysku na IDE i wtedy sprawdź czy mozesz zrobic partycje Gparted. Podaj jaka jest wersja biosu w tym lapku? Na pewno to że nie starują płyty oparte na linuxie to sprawa biosu. Jest na stronie producenta jedna z aktualizacji biosu która niweluje ten problem BIOS 2031. Update EC Firmware2. Fix: System can't enter into sleep state on UBUNTU OS.3. Fix OS will blue screen when install win8.4. Show serial number in main page of setup menu.5. Fix:System sometime will hang when AC in and press power button.6. Add "Intel AES-NI" item in Advance selection of BIOS Setup Menu7. If Ctrl+Home Recovery function failed, OS will blue screen when boot first time. Edytowane 25 Lipca 2014 przez Zappa Odnośnik do komentarza
Erest Opublikowano 25 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Gparted na IDE przestawiałem - także bez efektów Bios American Megatrends, wersja 207, 2.01.1204, Vbios wersja 2111.I13K54C.001, EC wersja b12d110001 zmiany biosu nigdy nie robiłem, ale może czas spróbować pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Bios American Megatrends, wersja 207, 2.01.1204, Vbios wersja 2111.I13K54C.001, EC wersja b12d110001 Jeśli to jest wersja 207 czyli zawiera poprawki. najnowsza jest wersja 210. Na lapkach asusa aktualizacja biosu jest prosta. Plik biosu wypakuj na pendraka w formacie fat32 w biosie masz program EZFlasch w menu Tools. Podpinasz pendraka i restart wchodzisz do biosu F2 i wybierasz EZflasch. Jak zobaczy pendraka to pokaże plik biosu zaznaczasz go i potwierdzasz że chcesz wykonać aktualizację. Ale najpierw zrobił bym bootowalny pendrak z Gparted tą metodą http://www.pendrivelinux.com/install-gparted-on-usb-flash-drive-using-windows/ Odnośnik do komentarza
Erest Opublikowano 26 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 Tak też zrobię, choć nie wróżę sukcesów, nie żebym był malkontentem czy coś takiego, po prostu w biosie wogóle nie ma opcji inicjowania z usb, tylko twardziel albo cd nic więcej Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 26 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 Nie wiem czy jesteś malkontentem, ale wiem jedno, nie szukasz odpowiedzi. Mam przed soba instrukcje do Twojego lapka i taka możliwość jak boot z USB jest Add New Boot Option. Zresztą, głowny problem to ty sam. Brak wiedzy i chęci rozwiązania problemu. Liczenie na podanie dokładnej instrukcji. Wołasz na pomoc Picasso? A co zrobiłeś z w tym temacie? Nawet nie odpowiedziałeś na podane instrukcje. https://www.fixitpc.pl/topic/19199-vista-bardzo-wolny-start/?do=findComment&comment=127191 Klawisz ESC otwiera na asusach boot menu, pendrak musi byc wcześniej podpiety. F4 ładuje EzFlasch - nie chce mi sie z Tobą więcej gadać. Skocz do serwisu to ci postawią system. Odnośnik do komentarza
Erest Opublikowano 26 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 Dzięki za poświęcony czas Picasso przeprosiłem Do serwisu nie skoczę Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi