Erest Opublikowano 16 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Witam Laptop Asus A54C Win 7 Premium Po twardej zawieszce i wyłączeniu komputera (długo trzymając wciśnięty guzik power) system padł na dobre Stara się uruchmić, poprawiając błędy, po czym wywala niebieski ekran (w załączniku) System nie ma partycji z system recovery Próba odpalenia safe mode lub ostatniej znanej dobrej konfiguracji oddaje ten sam niebieski monit WIN 7 system repair disc (z cd), lub płyta z pełną wersją windowsa - ten sam monit tylko, że pliki systemowe ładują się nieco dłużej Nie zależy mi na danych, format jak najbardziej akceptowalny (ale jak?, czym?) Hirens 15.2 na cd nie przynosi spodziewanych efektów Większość programów nie ładuje się wywalając błąd 18 lub 15 Inne programy nie widzą dysku teardego Jedynie Volcov Commander daje możliwość wglądu (i zapisu) w dysk NTFS Jednak próby formatowania z tego poziomu jakoś mi nie wychodzą Czy widzicie jakąś szansę na reanimację ? Nie załączam żadnych plików, bo nie mam jak Serdecznie pozdrawiam czekając na fachowe porady Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 16 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Wejdź do biosu i sprawdź w jakim trybie pracuje dysk. Powinien być AHCI. Odnośnik do komentarza
Erest Opublikowano 17 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Jest AHCI. Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Jak masz dostęp do komputera stacjonarnego to wyciągnij dysk z lapka i podepnij jako drugi. Będziesz mógł wykonac skany dysku HDTune Odnośnik do komentarza
Erest Opublikowano 17 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Nie mam dostępu Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Sciągnij livecd ubuntu w wersji testowej jest mozliwość sprawdzenia dysku. Albo startuj z płytą MHDD. Tylko musisz przestawić kontroler w tryb IDE. Na temat MHDD poczytaj http://www.nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html Odnośnik do komentarza
Erest Opublikowano 17 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Bo zmieniłem na ide i staram się wystartować z ubuntu ale nie wychodzi (monit w załączniku) Drugiej opcji jeszcze nie próbowałem Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Żle zrozumiałeś. Zmiana kontrolera na IDE dotyczy MHDD. Odnośnik do komentarza
Erest Opublikowano 19 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 MHDD długo skrobał ale bez efektów Ustawiłem Erase Delays, a potem Remap Każdy z tych procesów zajął jakieś 2 godziny (wielkość dysku 500) Potem raz jeszcze wgląd na dysk z poziomu Volcow Commandera i okazało się, że nic się nie zmieniło Wszystkie stare foldery itd. ciągle są na dysku Dodaję fotkę z NTFS for Dos, może tym uda się jakoś przeprowadzić format Jeżeli tak to napiszcie jaką komendą Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 19 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 Ustawiłem Erase Delays, a potem Remap opcję Erase Delays ustawiłeś na ON? Odnośnik do komentarza
Erest Opublikowano 19 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 tak, nie jestem jednak pewien czy program nie próbowal reperować czyścić płyty cd coś to krótko trwało tak wygląda okno wyboru dysków i wybrałem 6 ale to chyba nie to Odnośnik do komentarza
Erest Opublikowano 19 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 A tak widzi to wszystko Ranish Partition Manager Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 19 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 tak wygląda okno wyboru dysków i wybrałem 6 ale to chyba nie to Dobrze wybrałeś poczytaj o erase jako komendzie http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic960084.html A tak widzi to wszystko Ranish Partition Manager nie znam programu Odnośnik do komentarza
Erest Opublikowano 20 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 Użyłem raz jeszcze MHDD loop\terst repair pracował kilka godzin następnie Fdisk połączył podzielony dysk w jedną całość funkcją Erase wyczyściłem wszystkie dane, nie był to jednak format, poleciały także dane z MBR dajcie wskazówkę jak teraz zainstalować win7 pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 funkcją Erase wyczyściłem wszystkie dane, nie był to jednak format, poleciały także dane z MBR bo ta funkcja zeruje dysk i nic nie zostawia. dajcie wskazówkę jak teraz zainstalować win7 Podziel sobie dysk za pomocą linuksa na partycje. Na system ok 100gb reszta wedle uznania. Sformatuj je w NTFS i stawiaj system. Odnośnik do komentarza
Erest Opublikowano 20 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 Dlaczego za pomocą linuksa ? Zresztą nie czcę go dzielić pojemność tylko 500 Potem tylko problemy z miejscem na aktualizacje, niektóre programy pomimo wkazania miajsca zainstalowania na innej partycji i tak dużo miejsca zajmują na dysku systemowym, zostawię tak jak jest Co myślicie o partetmagic przed instalacją systemu, cały wątek tutaj http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2399527.html Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 Dlaczego za pomocą linuksa ? Dziel czym chcesz. Mnie wsio ryba. Zresztą nie czcę go dzielić pojemność tylko 500 Wiekszej głupoty nie widziałem. Mam partycje z W7 64bit o pojemności 70 gb i połowę wolnego miejsca. jak nie korzystałeś z W7 to lepiej tak nie mów. Jest tez mozliwość przeniesienia domyślnych bibliotek Moje dokumenty na inna partycje. Ogólnie, nie szarżauj z jednym dyskiem na system bo jak ci sie wykrzaczy, możesz sie popłakać. Odnośnik do komentarza
Erest Opublikowano 20 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 Ok. Pewnie masz rację, ale to nie miejsce na takie dyskusje Na słownictwo raczej uważaj Uprzejmość jeszcze nikomu nie zaszkodziła Na drugim laptopie mam win7 dysk 1T podzielony 350/650 i na systemowym połowa miejsca zajęta Wynika to jednak z mojego lenistwa i charakteru Muszę się kiedyś za to zabrać Dzięki za pomoc POZDRAWIAM SERDECZNIE Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 Na słownictwo raczej uważaj Uprzejmość jeszcze nikomu nie zaszkodziła To ja robie tobie uprzejmość. A że masz głupie pomysły nie nalezy sie dziwić że zostały skomentowane. Na drugim laptopie mam win7 dysk 1T podzielony 350/650 i na systemowym połowa miejsca zajęta To świadczy jedynie o Twojej wiedzy, co i dlaczego powinno znajdować sie na dysku systemowym. I jak sam powiedziałeś Wynika to jednak z mojego lenistwa i charakteru Odnośnik do komentarza
Erest Opublikowano 20 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgadzam się całkowicie Odnośnik do komentarza
Erest Opublikowano 22 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 Witam ponownie Wracając do tematu Nie mogę sformatować dysku Ubuntu wypluwa ten sam komunikat ( patrz załącznik o nazwie monit1 ) Próbowałem także Parted Magic, program daje możliwość utworzenia mbr, formatowania i wiele innych, jednak nie u mnie Po załadowaniu plików ekran ekran jesy całkowicie nieczytelny, nawet przy wyborze opcji uruchomienia go w minimalnych ustawieniach sprzętowych Ostatnią opcją, która przyszla mi do głowy, było zainstalować winXP, a potem go zaktualizować nowszym systemem Początkowo wszystko szło dobrze, jednak do etapu formatowania nie doszło Poprzedził go niebieski ekran z informacją Bad_Pool_Header Czy chodzi więc w tym wszystkim o sprzęt, grafika ?, ram ?, czy jeszcze coś innego ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 Ubuntu wypluwa ten sam komunikat ( patrz załącznik o nazwie monit1 ) gdzie ten załącznik? wiesz co kolego > zrób smart tego dysku w mhdd i podaj fotkę, bo moze to jakaś padaka Odnośnik do komentarza
Erest Opublikowano 22 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 załącznik w jednym z poprzednich postów ( na czarnym tle ) Zrobię smart i podeślę Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 załącznik w jednym z poprzednich postów posty maja numery. Odnośnik do komentarza
Erest Opublikowano 22 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 post nr 7 to poniżej z mhdd odnośnie uwagi o padaczce, to liczę się z wymianą dysku, nie wiem jednak czy to wystarczy Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi