Rucek Opublikowano 6 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Witam, Jak w temacie. Dwa dyski ze starego kompa. Jeden stary seagate drugi WD. Podłączałem jeden i drugi do laptopa pare tygodni temu - wszystko działało bez problemu. Podłączam do swojego kompa - lipa - wyskakuje ciagle komunikat ze musze sformatować dyski.... nie rozumiem, te same windowsy 7, jeden i drugi komp w miare nowy. Podłączam przez urządzenie USB 2,0 to SATA / IDE cable. Czemu wtedy działało a teraz nie chce? Co sprawdzić, co zmienić? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 6 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Pokaż jak DMDE go wykrywa - http://dmde.com/download/dmde-free-2.8.2.546-win32-gui.zip uruchom program, wybierz urządzenie fizyczne i zrób screena z tego co się pokaze później (sekcja partycje). Dyski podlaczone przez usb często maja inaczej adresowane sektory, jest róznica od jednego LBA wzwyż. To będzie można ogarnac w DMDE. Odnośnik do komentarza
Rucek Opublikowano 6 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Dodaje zdjęcia, generalnie to tak jakby dysk się podłączał i odłączał samoistnie. Za każdym razem wyskakuje kilka okienek od formatowania partycji ( 4 partycjs są na dysku ). Na jednym ze zdjęć widać ile się dego pootwierało. Wczesniej probowałem kliknąć by formatowało - ale formatować też nie chciało - wyskakiwał jakiś błąd. Dodatkowo dysk znika i pojawia się w tym programie. Chyba udało mi się kliknąć w momencie gdy był podłączony (chyba) ale wyskoczył jakiś błąd ( moze dlatego ze rozłączyło połączenie. Z ciekawości podpialem jeszcze drugi dysk - tym razem w ogóle nic sie nie zadzialo link: http://imgur.com/GeItUxy,X3nuZpn,cwYidUt,YM2STY8,9Ela8q4,WyoGLSa,IxExgUO,l7XEZuX#0 Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 6 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Rucek - miałeś dać screena zanim wybierzesz partycje! Daj mi zdalny dostęp to zerknę. Najpierw zobacz czy dysk jest widziany w menadżerze urządzeń. Potem zobacz czy wykrywany jest w diskpart - komenda list disk I profilaktycznie podaj Smart dysku, najlepiej za pomoca GSmartControl, ale przez adapter moga byc problemy. Odnośnik do komentarza
Rucek Opublikowano 6 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 8 zdjec jest w linku, dysk sie pojawia i znika generalnie... tak jakby coś go podłączało i odłączało, pojawia sie tez i znika z MOJEGO KOMPUTERA. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 6 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Przecież widzisz jak ten dysk jest rozpoznawalny. Komunikat w DMDE też przedstawia sprawę jasno - 8,59GB. Co to za przejściówka? Jaki ma kontroler w sobie? I do innych kompów ten dysk podłączałeś bezpośrednio pod płytę czy też przez ten adapter? Odnośnik do komentarza
Rucek Opublikowano 6 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Do innych kompow podłączałem przez ten sam adapter (bezposrednio pod płytą działa normalnie). Teraz właśnie jest podłączony tym samym adapterem pod lapka z win XP - działa wyśmienicie, ale chciałbym go podłączyć pod głównego kompa ( win 7 ) przejściówka (to co widze na pudełku): USB 2.9 to SATA/IDE cable, AK99A, 480Mbps, no driver needed, APT-WB (na wtyczce) - nic wiecej istotnego nie widze, Odnośnik do komentarza
Rucek Opublikowano 8 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Po dłuższej konwersacji z Groszexxx na priv - PROBLEM ROZWIAZANY. Podłączenie dysku bezpośrednio pod USB z TYŁU OBUDOWY kompa stacjonarnego rozwiązało sprawe... poprzednio podłączałem pod USB z przodu obudowy..... trywialne. Dziękuje! Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Napisałem dwie sensowne wiadomości...więc to nie była dłuższa konwersacja. Nie dokazuj mi tak! :-). I nie Master tylko Majster ;p. Co do napięcia - to to by raczej pasowało do znikania dysku w menadżerze urządzeń, ale nie tłumaczyłoby błędnej adresacji sektorów. Ciężko mi stwierdzić, to swoiste przypadki i bez dokładniejszej analizy nie pokuszę się o wskazywanie przyczyny takiego stanu rzeczy. Cieszę się, że udało się ten problem rozwiązać i nie ma problemu. Odnośnik do komentarza
Rucek Opublikowano 8 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 jeszcze raz dzieki Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi