Crezer Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 Hej, mam pewien problem. Jeżeli nic nie robie na komputerze, to nic sie nie dzieje (czyli sie nie wyłącza), Ale jeżeli włącze, chodź najmniejszą wymagającą grę (chodzi o bardziej starsze gry), Albo wymagające (np. leauge of legends) to komputer się wyłącza. Kiedyś(pare miesięcy temu) wyłączał sie podczas grania tylko i wyłącznie leauge of legends, Ale od jakiegoś czasu (mniej więcej pół tygodnia), wyłącza sie jak już powiedziałem nawet przy mniej wymagających grach. Komputer przeczyszczałem z kurzu (jest czysty) lecz nic to nie zmieniło. Z góry dziękuje za pomoc. Odnośnik do komentarza
Crezer Opublikowano 7 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 Przepraszam że piszę drugi post, ale, czy powinnem dodać jakieś logi czy coś podobnego? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 7 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 Podaj System Summary + log z Sensors wg. opisu - KLIK. Odnośnik do komentarza
Crezer Opublikowano 7 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 System Summary jest jako g1.png, Log z Sensors jest tak: f1.png i f2.png to logi po włączeniu programu, gdzie wcześniej był w spoczynku (jedynie skype był włączony domyślnie po włączeniu systemu, i przeglądarka włączona przez mnie) f3.png to logi po graniu (5minut) i przy włączonej grze Leauge of Legends, jednocześnie mając włączoną przeglądarke, a słuchając w niej muzyki na youtube. A, i nie wiem czy to ważne, ale musze mieć zdjętą obudowe, bo inaczej, jeżeli obudowa jest założona, komputer wyłącza sie po mniej więcej 5 minutach, bez niej, tak jak pisałem w poprzednim poście. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 7 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 Zastanów się nad treścią posta. Prosiłem (dostałeś linka) o wykonanie testu w typowych warunkach kiedy występują problemy. Postąpiłeś jak pacjent, który idzie do lekarza z temperaturą i wcześniej bierze aspirynę. To co widać i co podejrzewam to temperatury i obecne warunki zewnętrzne - gorąco. Zrób test w typowych warunkach z zamkniętą budą - najlepiej do momentu kiedy komp padnie. W linku masz to opisane. Jedno jest pewne bateria na płycie do wymiany. Przy okazji zresetuje się BIOS bo masz dziwne ustawienia. Odnośnik do komentarza
Crezer Opublikowano 8 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 http://speedy.sh/P6VmD/test.CSV Komputer z założoną obudową, grałem wtedy w Leauge of Legends, komputer wyłączył sie po około 10 minutach, mam nadzieje że niczego tego nie popsułem. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Mam blokadę na pobieranie z tej strony na służbowym kompie. Poczekaj cierpliwie. Wracam po 20:00. Odpowiem. Odnośnik do komentarza
Crezer Opublikowano 8 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Dobrze, to poczekam. Chyba że Pan chce, abym wstawił na jakiś inny hosting, to mogę wstawić. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Procesor wyłącza się przy prawie 130 st. C i Twoje szczęście. Masz na nim jakiś cooler w ogóle bo nawet nie są rejestrowane jego obroty. Temperatury wewnątrz budy masakryczne. Grafika nie przegrzewa się. Pokaż fotkę otwartej budy ogólnie i dodatkowo cooler procka z wtykiem na płycie. Interesuje mnie ilość pinów. Odnośnik do komentarza
Crezer Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Hm, nie wiem czy to na pewno to co Pan chciał, bo pierwszy raz spotkałem sie z pojęciem coolera.. ale zrobiłem pare zdjęć: I przepraszam, ale szukałem w internecie, ale nie dowiedziałem sie o co chodziło Panu z pinami Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Koniecznie musisz wymienić pastę między procesorem a coolerem (układ chłodzenia procesora). Nie widzę dokładnie czy wtyk zasilania coolera jest podpięty pod CPU-Fan - sprawdź. Wentylator obudowy bardzo mały. Zamontuj np. 120 mm i podepnij go pod złącze Sys-Fan. Jeżeli planujesz dalej wykorzystywać ten komp to proponuję wymienić cooler na bardziej wydajny z konstrukcją poziomą w stosunku do płyty głównej. Nie będzie dmuchał na procesor i pośrednio na RAM. Wymień baterię na płycie. Odnośnik do komentarza
Crezer Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Ta pasta to inaczej pasta termoprzewodząca? Podpięty jest. Przepraszam, ale nie zbyt wiem jaki cooler, czy wentylator kupić. Poleciłby Pan jakiś w przystępnej cenie? Z góry dziękuje. Ps. Bateria, to może być byle jaka kupiona w sklepie informatycznym np http://www.komputronik.pl/product/25646/Akcesoria/Akcesoria_Foto/GP_Batteries_bateria_CR_2032_1szt_do_plyt_glownych.html ? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Bateria OK. Jeśli chodzi o cooler to odsyłam do www.cooling.pl . Np TEN. Tak jak pisałem jest poziomy i ma w komplecie pastę. Popatrz na wymiary i sprawdź czy zmieści się do budy. Ma dmuchać w stronę tyłu obudowy (jednocześnie studzi RAM). Na tej stronie znajdziesz również dodatkowy wentylator obudowy - sprawdź wielkość miejsca dla średnicy wentylatora. Odnośnik do komentarza
Crezer Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Wiem że zadam głupie pytanie, ale. Czy okiem kogoś, kto nigdy nie majsterkował w komputerze, instalacja będzie trudna? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Na stronie przy opisie produktu masz filmy instruktażowe montażu. Cooler jest ciężki i wymaga solidnego montażu. Sam mam taki w kompie żony i polecam. Jeżeli montaż wykonasz dokładnie jak na filmie wszystko będzie OK. Pamiętaj aby przed działaniami rozładować własny ładunek elektrostatyczny przez dotknięcie ręką do np. kuchenki elektrycznej (uziemionej) lub czegoś podobnego. Odnośnik do komentarza
Crezer Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Dziękuje. Czyli muszę kupić tak: Coorel (w tym będe miał tasmę),Baterie, I dodatkowy wentylator (Czyli tamten stary, mniejszy, wyrzucić wraz z starym coolerem?) Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 (Czyli tamten stary, mniejszy, wyrzucić wraz z starym coolerem?) Nie koniecznie wyrzucić. Po prostu należy go zdemontować. Jak nigdy nie robiłeś takich rzeczy to poszukaj kolegi który ma o tym pojęcie. Odnośnik do komentarza
Crezer Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Nie mam w znajomych informatyków, raczej bym musiał wynająć jakiegoś do zamontowania, ale nie wiadomo też ile to wyniesie.. Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Troche wyniesie z tego co się orientuję, nikt nie bedzie udzielął pomocy charytatywnej. na prawdę nie masz kolegów którzy mogli by pomóc? Do tego informatyk nie jest potrzebny. Odnośnik do komentarza
Crezer Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Hm, nie mam. Jestem w wieku gimnazjum, więc nic takiego. Znajomi, nie interesują się zbytnio komputerami. Samemu instalacja byłaby ryzykowna? Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Pobierz sobie instrukcje do płyty (wersja angielska) tam masz wszystko opisane i przedstawione na zdjęciach jak montować procesor http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-m52l-s3_20/download/ mozna potrenować zanim kupisz elementy Odnośnik do komentarza
Crezer Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Dzięki, ale muszę poczekać. Gdy dostałem tamten link, z polecanym coolerem, ponieważ piszę że dostawa będzie dopiero w sierpniu, chyba że ja źle coś przeczytałem. Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 (edytowane) Gdy dostałem tamten link, z polecanym coolerem, ponieważ piszę że dostawa będzie dopiero w sierpniu, chyba że ja źle coś przeczytałem. Coś za długa ta dostawa. Tu masz od reki http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-fortis-2-xe1226-spc097-bardziej-wydajny-nastepca-modelu-he1225-spc043-639501/ ale mnie nie chodzi o to abyś przystapił do wymiany na inny (to wykonasz jak bedziesz miał elementy) tylko o to abyś wymienił pastę na tym co masz. Dzieki temu czegoś się nauczysz. Jeszcze jedno - nikt nie zwrócił uwagi na zasilacz. A masz Modecom Feel. krótko mówiąc on też jest do wymiany Edytowane 9 Lipca 2014 przez Zappa Odnośnik do komentarza
Crezer Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Hm, sądze że chwilowo nie będę miał pieniędzy aby wymienić wszystko.. Jak Pan sądzi, co najszybciej powinienem wymienić? Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Najszybciej pastę na procesorze. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi