Krzycho92 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Szukałem w googlach, na różnych forach, nawet tutaj Picasso napisała poradnik ale nic z tego mi nie działa. Nie mogę usuwać niektórych plików i folderów (konkretnie to folder po deinstalacji Adobe Acrobat Reader), bo pojawia się komunikat żebym podał uprawnienia SYSTEM. Mam konto administratora, bo sprawdzałem (w kontach użytkownika, w różnych grupach, zasadach, zarządzanie systemem, w zakładkach zabezpieczenia jakiegoś pliku) ale żeby usunąć niektóre pliki/foldery trzeba jakieś uprawnienia system podać. Żeby było śmieszniej, to nawet na koncie "super admin" (w cmd wpisałem net user administrator /active:yes), oczywiście po zalogowaniu na niego, także nie mogę usunąć tych plików. Jak to zrobić ?? Mam też drugi problem niezwiązany z tematem: mam 2 partycje (C i D), zmieniłem nazwę partycji c ale partycja d nadal ma "dysk lokalny" pomimo, że w zarządzaniu dyskami (magazyn) jest tak jak ja zmieniłem. Tylko w mój komputer jest ciągle jak było. Dodam, że dziś zainstalowałem świeży system, więc wirusy (raczej) odpadają. Odnośnik do komentarza
Traxter Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 (edytowane) Konto SYSTEM to osobne konto w Windows i posiada uprawnienia większe niż Administrator. Możesz otworzyć Manager zadań i zobaczysz kilka procesów uruchomionych z konta SYSTEM np. svchost.exe. Spróbuj nadać folderom uprawnienia dla swojego konta: tutorial Możesz uruchomić jakiś manager plików np. Free Commander z uprawnieniami konta System wykorzystując np. SysRun lub Process Hacker: menu Hacker --> Run as... --> w sekcji username ustawiamy NT/AUTHORITY SYSTEM. W obu przypadkach podajesz ścieżkę do free Commander. Niezawodną metoda jest użycie płyty Linux LiveCD np. Parted Magic. Edytowane 16 Lutego 2011 przez picasso 16.02.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi autora. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi