htw Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Witam, instalowałem ostatnio na bardzo starym komputerze Windows'a XP i niestety zainstalowałem go bez obsługi ACPI włączonej w biosie i w menedzerze zadań moj komputer widnieje jako - "Standartowy komputer" bez obsługii ACPI, samo włączenie nie zainstalowało zarzadzania enegia i za kazdym razem po wyłączeniu pali mi sie czarny ekran mowiacy o tym ze moge wlasnie bezpiecznie wylaczyc kompuer ..... mozna ACPI jakoś doinstalować bez nakładania systemu ? bo powiem szczerze komputer jest stary i sama jego aktualizacja bedzie mnie kosztowała pare godzin roboty a chciałbym tego uniknąć ...... Odnośnik do komentarza
2000Mini Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 A płyta główna na 100% obsługuje ACPI? Nie zawsze da się wymusić ACPI na komputerze, w którym płyta nie ma jego obsługi. Sam mam taki sprzęt (płyta główna MSI na socket A i SDRAM), gdzie Windows z zainstalowanym ACPI wprawdzie się zainstaluje, ale zawiesza się w trakcie pracy (twardy reset). Stabilnie działa jedynie wtedy, gdy ACPI jest wyłączone. ACPI na pewno na da się bezproblemowo zmienić w drugą strone (ACPI -> bez ACPI), jeśli chodzi o zmianę w drugą stronę to nie będzie takie proste. Odnośnik do komentarza
htw Opublikowano 18 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Czyli zostaje mi normalnie opcja naprawy systemu tzn nadpisania na aktualna wersje ? W takim razie się spytan od razu gdzie mogę się zaopatrzeć w wszystkie paczki do xp bo zrobię sobie od razu nlita. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 (edytowane) Czyli zostaje mi normalnie opcja naprawy systemu tzn nadpisania na aktualna wersje ? Opcja nakładki nic tu nie pomoże. To musi być pełna ponowna instalacja systemu, zakładając że komputer obsługuje ACPI. I najlepiej instalować system z integrowanym SP3. Edytowane 18 Grudnia 2010 przez Belfegor Odnośnik do komentarza
htw Opublikowano 22 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 spełnia na 100 %, wiec poraszka ..... myślałem, że jest jakas opcji doinstalowania ... Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi