ecco Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Hej, Posiadam Windows 7 Professional 64-bit Intel Core 2 Duo 6600 @ 2.40 GHz NVIDIA GeForce 7600 GS płyta główna GA 965P DS3 Co się dzieje - system się przywiesza podczas pracy. Np. zaraz po odpaleniu coś tam włączę itp. i na chwilę wszystko się zawiesza. Raz dłużej, raz krócej. Jak już się odwiesi, to jest jakiś czas ok i znów się zawiesi. Zostawiłem go tak na parę godzin, później usiadłem do niego i jak do tej pory wszystko działa normalnie. Pytanie brzmi - jakie kroki poczynić w celu zdiagnozowania źródła takiego zachowania? Używam antywirusa Comodo IS, wyłączyłem go całkowicie (wykonałem "czysty rozruch"), ale działo się to samo. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 1. Ile masz RAMu? 2. Jakie jest ustawienie pliku wymiany (wartości)? 3. Pokaż obrazek z zarządzania dyskami. 4. Czy defragmentujesz dysk i czym? 5. Czy zasilacz jest przyzwoity czy z czarnej listy? Odnośnik do komentarza
ecco Opublikowano 18 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 1. Ile masz RAMu? 2. Jakie jest ustawienie pliku wymiany (wartości)? 3. Pokaż obrazek z zarządzania dyskami. 4. Czy defragmentujesz dysk i czym? 5. Czy zasilacz jest przyzwoity czy z czarnej listy? 1. 8 GB 2. http://img262.imageshack.us/img262/7720/virtualmemory.png 3. http://img689.imageshack.us/img689/3514/diskmgmt.png 4. Nie defragmentuję. 5. Chieftec 400W. Ogólnie komputer ma już co najmniej 3 lata i wcześniej nic takiego się z nim działo. Wczoraj zrestartowałem komputer i jak na razie nic się nie dzieje, ale wcześniej też już tak miałem - przez około godzinę łapał zwiechy, później przez 2-3 dni było ok i znów zaczynał się zwieszać. Mam w trayu cały czas Task Managera i w momencie występowania zwiech procesor nie był jakoś szczególnie obciążony. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Co się dzieje - system się przywiesza podczas pracy. Np. zaraz po odpaleniu coś tam włączę itp. i na chwilę wszystko się zawiesza A można prosić konkrety? Co włączasz? Używam antywirusa Comodo IS, wyłączyłem go całkowicie (wykonałem "czysty rozruch"), ale działo się to samo. Wyłączenie Comodo może nic nie dać. Tutaj potrzebne jest całkowite usunięcie programu. Czy przypadkiem te zawieszenia nie zaczęły pojawiać się po instalacji Comodo? 4. Nie defragmentuję. W takim razie najwyższy czas na przeprowadzenie defragmentacji. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Mając 8GB ram pozostawiasz systemowi decyzje jak duży ma być plik wymiany? Ja mam 4GB i zapodałem mu tylko 1.5GB (też zastanawiam się czy nie za dużo) , rzadko kiedy system z niej korzysta. Odnośnik do komentarza
ecco Opublikowano 18 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 A można prosić konkrety? Co włączasz? Różnie - przeglądałem foldery na jednym z dysków od razu po włączeniu, czytałem coś tam w Firefoksie albo rozpakowywałem coś 7zipem. Czyli same programy, z których korzystam cały czas. Wyłączenie Comodo może nic nie dać. Tutaj potrzebne jest całkowite usunięcie programu. Czy przypadkiem te zawieszenia nie zaczęły pojawiać się po instalacji Comodo? Nie. Z Comodo korzystam na dwóch komputerach (drugi to laptop również z Windows 7 64-bit ale PL) i nic takiego się nie dzieje. Comodo zainstalowałem od razu po instalacji Windows - ok. 2 miesiące temu. W takim razie najwyższy czas na przeprowadzenie defragmentacji. Ok. Zapoznam się z tematem. Polecisz jakąś konkretną aplikację? Mając 8GB ram pozostawiasz systemowi decyzje jak duży ma być plik wymiany? Wyłączyć w ogóle? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 (edytowane) Ok. Zapoznam się z tematem. Polecisz jakąś konkretną aplikację? komercyjny Perfect Disc darmowy Puran Defrag albo Ultimate Defrag Wyłączyć w ogóle? Możesz zmniejszyć rozmiar. Przy takiej ilości Ramu mało prawdopodobne zeby coś skorzystało z pliku wymiany. I jeszcze jedno: fakt ze na jednym kompie nic sie nie dzieje z Comodo, a na drugim sa zwiechy niejako sam mówi za siebie. Ja bym usunął Comodo i sprawdził jak bedą się zachowywać programy Edytowane 18 Grudnia 2010 przez Belfegor Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 1. 8 GB 2. http://img262.images...rtualmemory.png 3. http://img689.images...14/diskmgmt.png 4. Nie defragmentuję. 5. Chieftec 400W. Ogólnie komputer ma już co najmniej 3 lata i wcześniej nic takiego się z nim działo. Wczoraj zrestartowałem komputer i jak na razie nic się nie dzieje, ale wcześniej też już tak miałem - przez około godzinę łapał zwiechy, później przez 2-3 dni było ok i znów zaczynał się zwieszać. Mam w trayu cały czas Task Managera i w momencie występowania zwiech procesor nie był jakoś szczególnie obciążony. 1. OK 2. Wszystko zależy od tego jak pamięciożerne programy odpalasz. Ale ten temat jest ściśle związany z punktem 3 oraz 4. 2a. Jeżeli nie defragmentowałeś dotychczas dysku to ten plik jest strasznie poszatkowany (tu może być problem). 3. Nie wiem co masz na dysku D a on jest praktycznie pełny (3% free). Nawet gdybyś próbował go defragmentować to będzie droga przez mękę. 3a. Dysk systemowy też prawie na wykończeniu (aktualizacje, powiększanie katalogu Winsxs itp) (Tu może być problem) 4. Zdecydowanie zalecam i jeśli możesz sobie pozwolić to PerfectDiskiem v.11. Dodatkowo czyszczenie rejestru, defragmentacja rejestru. (Tu może być problem) 4a. Wyłącz Prefetchera (jeżeli się zdecydujesz to napiszę jak). 4b. Czy nie masz podpiętego jakiegoś urządzenia, które jest używane jako ReadyBoot (ReadyBoost)? 5. Zbyt mało informacji (potrzebne dla znawców). Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Jak widać na jednym zrzucie system "zaanektował" sobie ponad 8GB miejsca na dysku, podczas gdy w tym czasie potrzebuje zapewne 0 słownie zero, przy tej ilości pamięci ram naprawdę trudno jest zając ją całkowicie. Odnośnik do komentarza
ecco Opublikowano 19 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 Przed momentem odpaliłem PC, OS zwiesił się od razu po zalogowaniu na parę minut, po czym bez wyjaśnień sam się zrestartował (nie było BSOD-a). W Event Viewerze powtarzał się między innymi wpis: Log Name: System Source: atapi Date: 2010-12-19 18:56:41 Event ID: 11 Task Category: None Level: Error Keywords: Classic User: N/A Computer: desktop Description: The driver detected a controller error on \Device\Ide\IdePort0. Event Xml: <Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event"> <System> <Provider Name="atapi" /> <EventID Qualifiers="49156">11</EventID> <Level>2</Level> <Task>0</Task> <Keywords>0x80000000000000</Keywords> <TimeCreated SystemTime="2010-12-19T17:56:41.812500000Z" /> <EventRecordID>11954</EventRecordID> <Channel>System</Channel> <Computer>desktop</Computer> <Security /> </System> <EventData> <Data>\Device\Ide\IdePort0</Data> <Binary>0000100001000000000000000B0004C004000000850100C00000000000000000000000000000000000000000000000000000000005100000</Binary> </EventData> </Event> Widzę parę wątków w tej sprawie w Google, więc zaraz poczytam... Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 Pokaż obrazek z Menadżera Urządzeń. Odnośnik do komentarza
ecco Opublikowano 19 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 http://img88.imageshack.us/img88/4613/devicemanager.png Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 The driver detected a controller error on \Device\Ide\IdePort0. dla mnie ten komunikat dotyczy kontrolerów IDE. Rozwin gałaź kontrolera i sprawdź w jakim trybie pracuje. Klikasz PPM kanał IDE wybierasz własćiwości\Ustawienia zaawansowane. Powinien być tryb DMA. Jęsli jest PIO to przestaw. Albo drugi sposób: dajesz na odinstaluj i restart. System powinien sam wyszukać sterownik Ponadto wypada sprawdzic, czy nie ma na stronie producenta nowszych sterów do chipsetu płyty głownej Odnośnik do komentarza
ecco Opublikowano 20 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2010 Gałąź IDE: http://img694.imageshack.us/img694/694/devicemanageride.png Wszystkie IDE Channel 0 mają takie coś: http://img696.imageshack.us/img696/868/channel0.png A Channel 1 tak: http://img64.imageshack.us/img64/5985/channel1.png Przy tych 3 ostatnich nic nie ma o DMA/PIO. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2010 Przegladając fora trafiłem na identyczny przypadek KLIK, pomogła wymiana taśm Sata i IDe W drugim, nieco innym, winne było oprogramowanie zabezpieczające KLIK. Zrobisz jak uwazasz. pozdro Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 21 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 @ecco Czy kiedykolwiek robiłeś przynajmniej systemowe oczyszczanie dysku(ów)? Ile GB zajmują katalogi Temp dla poszczególnych kont użytkownika? Ile zajmuje katalog C:\Windows\Temp? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi