darek Opublikowano 29 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Witam. Problem jest znany i poruszany choćby tu: https://www.fixitpc.pl/topic/18500-firefox-rozmyta-i-zniekszta%C5%82cona-czcionka/ tylko że w firefoksie 30.0 już tym sposobem rozwiązać się go nie da. Na pierwszym obrazku widać rozjechaną czcionkę. Obrazek drugi przedstawia poprawnie wyświetlane rozwijane pole. Obrazek trzeci przedstawia to samo rozwijane pole po ustawieniu gfx.direct2d.disabled na "true", natomiast pozycji gfx.content.azure.enabled w nie ma wcale. Utworzenie jej i ustawienie na "false" nic nie zmienia. Zna ktoś rozwiązanie, które naprawiając jedno nie psuje innego? Czytając w necie wypowiedzi skarżących się na ten problem wynika, że dotyka on kombinacji 64 bitowego Windows 7 z kartą grafczną od AMD. Odnośnik do komentarza
KolegaDudysa Opublikowano 30 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 A jakbyś wyłączył akcelerację sprzętową? Narzędzia -> Opcje -> Zaawansowane -> odznacz "Korzystaj z akceleracji sprzętowej jeśli jest dostępna" Jest jeszcze taki dodatek do manipulacji Anti-Aliasing Tuner (for Direct2D/DirectWrite Text Rendering), ale jak się sprawuje nie wiem bo nie miałem potrzeby używać. Odnośnik do komentarza
darek Opublikowano 30 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Tak, wyłączenie akceleracji w opcjach pomogło. W ferworze walki nie zauważyłem, że znów jest to włączone (sprawdzałem wiele kombinacji i przypadkiem tak zostawiłem). Więc tak - samo wyłączenie akceleracji nie pomaga. Żeby pozbyć się problemu należy wyłączyć i akcelerację i ustawić gfx.direct2d.disabled „true”. Szkoda tylko, że w ten sposób pozbywamy się dobrodziejstwa sprzętowej akceleracji. Odnośnik do komentarza
KolegaDudysa Opublikowano 30 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Może aktualizacja sterowników grafiki? Jeśli takowa jest dostępna. Wsparcie Firefoxa gada że gdy problemy dalej występują po update sterowników żeby spróbować wyłączyć WebGL o akceleracji też piszą, ale dla sprawdzenia włączył bym ją, a wyłączył WebGL. Upgrade your graphics drivers to use hardware acceleration and WebGL | Firefox Help Odnośnik do komentarza
darek Opublikowano 30 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Nie ma nowszych i nie ma co na nowsze sterowniki liczyć. AMD zakończyło wsparcie dla kart HD 4x i starszych, a ja mam niestety HD 4850 i na razie musi ona zostać. Tych informacji o WebGl nie znalazłem jakoś wcześniej, dzięki. Popróbuję i napiszę o efektach. Odnośnik do komentarza
darek Opublikowano 30 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Wyłączenie WebGL nic nie daje, pozostaje tylko wyłączenie akceleracji. Tak prawdę mówiac to czy akceleracja sprzetowa włączona jest, czy też nie jest, różnicy w szybkości wyświetlania stron za bardzo nie widać. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi