Yavien Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 Witam,Córka zgłosiła problem "nie działa mi internet". Okazało się, że np. działa skype w trybie komunikatora, ale głosowo już nie. Strony się nie otwierały, przy próbie wejścia na np. google.pl firefox zgłaszał błąd, że połączenie ze stroną zostało przerwane/zresetowane (nie pamiętam dokładnego komunikatu). Antywirus (Avira) nie uaktualniał się od kilku dni.Czynności, które wykonałam:Wśród ostatnio zainstalowanych programów zauważyłam BlockAndSurf, uruchomiłam więc skan Avira z opcjami domyślnymmi oraz usunęłam BlockAndSurf poprzez "Dodaj i usuń programy". Zrestartowałam komputer. Pobrałam i uruchomiłam AdwCleaner, znalazł infekcję (The file 'C:\Users\User\AppData\Local\Temp\nsr7A76.tmp' contained a virus or unwanted program 'Adware/InstallCor.osw.3') i ją usunął Strony zaczęły się wyświetlać, chyba sytuacja została jako tako opanowana. Ale oczywiście pewności nie mam, więc proszę o weryfikację. Zabrałam się za generowanie niezbędnych do diagnostyki logów, przy okazji Avira w pobranych zgłosiła niedawno ściągnięty przez córkę instalator "Gimp'a" jako zainfekowany, uruchomiłam więc skanowanie pełne, wszystkich dysków (wszystkie zdarzenia z Aviry w załączeniu) oraz ponownie AdwCleaner (logi w załączeniu) OTL, FRST i Gmer nie miały problemów przy uruchomieniu, logi załączam. i z góry dziękuję za pomoc FRST.txt Addition.txt Shortcut.txt Extras.Txt OTL.Txt gmer_full.txt gmer_preskan.txt Avira_Events.txt AdwCleanerR0.txt AdwCleanerR1.txt AdwCleanerS0.txt AdwCleanerS1.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 przy okazji Avira w pobranych zgłosiła niedawno ściągnięty przez córkę instalator "Gimp'a" jako zainfekowany To z pewnością nie był oryginalny instalator GIMP, lecz jakiś portalowy "downloader" go imitujący. Więcej na ten temat: KLIK. Tylko drobne poprawki do wdrożenia: 1. Otwórz Notatnik i wklej w nim: HKLM-x32\...\Run: [] => [X] GroupPolicy: Group Policy on Chrome detected FF Plugin HKCU: @mail.ru/GameCenter - C:\Users\User\AppData\Local\Mail.Ru\GameCenter-EU\NPDetector.dll No File FF HKLM-x32\...\Firefox\Extensions: [smartwebprinting@hp.com] - C:\Program Files (x86)\HP\Digital Imaging\Smart Web Printing\MozillaAddOn3 FF HKCU\...\Firefox\Extensions: [smartwebprinting@hp.com] - C:\Program Files (x86)\HP\Digital Imaging\Smart Web Printing\MozillaAddOn3 S3 L1C; system32\DRIVERS\L1C62x64.sys [X] S3 vm331avs; System32\Drivers\vm331avs.sys [X] C:\Users\User\AppData\Roaming\3909 C:\Users\User\AppData\Roaming\rmi C:\Windows\SysWOW64\GroupPolicy\GPT.INI Reg: reg add "HKLM\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /v DefaultScope /t REG_SZ /d {0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A} /f Reg: reg delete "HKU\S-1-5-18\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /f Reg: reg delete "HKU\S-1-5-19\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /f Reg: reg delete "HKU\S-1-5-20\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /f Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Przedstaw wynikowy fixlog.txt. 2. Uruchom TFC - Temp Cleaner. . Odnośnik do komentarza
Yavien Opublikowano 11 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 To z pewnością nie był oryginalny instalator GIMP, lecz jakiś portalowy "downloader" go imitujący. Więcej na ten temat: KLIK. Tak, niestety, ściągnęła ze strony komputerswiat.pl Temat już w niedzielę wylądował u niej na liście pod linkiem "koniecznie przeczytaj!" i ma mieć link zawsze na podorędziu ;-) Załączam fixlog. I uruchamiam TFC Fixlog.txt Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi