Zappa Opublikowano 26 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 W MU rozwiń kontrolery IDE/ATAPI i pokaż obrazek. Myśli Pan że to coś da? Skoro pod systemem CD nie figuruje. Może warto przyjrzeć sie stemowi zwłaszcza ze autor powiedział Rzecz jest najprawdopodobniej od czasu gdy zainstalowałem Windows 8 w miejsce Windows 7). W mój komputer występują dwa CD-romy oba wirtualne. Nie wykrywa mojego jednego fizycznego CD-Romu(obrazek 1). Płyta nie obsługuje W8, co stoi na przeszkodzie wrócić do W7? Jest też mozliwość że jakiś soft blokuje identyfikację portu z CD. Dodatkowo may możliwość bootowania z usb na tej płycie. Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Wlaśnie problem jest dziwny,..Albo autor nie mówi wszystkiego aka moje pytanie czy cokolwiek startuje z płyty (ale nie z poziomu windowsa tylko samego że tak powiem BIOS-a) albo płyta główna jest uwalona/ewentualnie RAM. Nie widzę innej możliwości.. Odnośnik do komentarza
zaduch Opublikowano 27 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Zdjęcie pierwsze (Advence bios Features) Drugie zdjęcie (jak włożę CD z Windowsem przy uruchomieniu i po ustawieniu botowania z CD-ROM, pokazuje się tylko taki obraz i nie idzie dalej) Trzecie zdjęcie ( HWINFO - mam nadzieje że to o to chodziło bo nie znam tego programu)Czwarte zdjęcie (z Menadżera urządzeń IDE ATAPI rozwinięte menu) Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Teraz w ogóle w MU nie widać CD. Coś tu się zajączkuje. Masz BIOS w wersji F8. Na stronie producenta jest F9 i chyba F10 Beta. Spróbuj zaktualizować. Producent płyty nie oferuje sterowników do W8 ale sterownik SATA do tego chipsetu jest zainstalowany w ramach W8 od MS. Zobacz czy masz taki plik: C:\Windows\System32\DriverStore\INFCACHE.1 - plik ukryty. Jeżeli tak to spróbuj go usunąć + Restart. Wszystko się odbuduje. Usunięcie pliku nie jest proste. Możesz to zrobić pod np. Linuksem lub skorzystać z tutka @Picasso - KLIK . Odnośnik do komentarza
zaduch Opublikowano 27 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Teraz w ogóle w MU nie widać CD. Coś tu się zajączkuje. Masz BIOS w wersji F8. Na stronie producenta jest F9 i chyba F10 Beta. Spróbuj zaktualizować. Producent płyty nie oferuje sterowników do W8 ale sterownik SATA do tego chipsetu jest zainstalowany w ramach W8 od MS. Zobacz czy masz taki plik: C:\Windows\System32\DriverStore\INFCACHE.1 - plik ukryty. Jeżeli tak to spróbuj go usunąć + Restart. Wszystko się odbuduje. Usunięcie pliku nie jest proste. Możesz to zrobić pod np. Linuksem lub skorzystać z tutka @Picasso - KLIK . CDromu nie widać bo odinstalowałem wirtualne dyski ... Pliku INFCACHE.1 - w pliku tym nie ma .... są 4 foldery( en-US, FileRepository, pl-PL, Temp) Biosa szczerze mówiąc samemu boję się instalować bo nie wiem co i jak a słyszałem że można napykać sobie biedy ... Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Pisałem, że normalnie jest ukryty. W eksploratorze zaznacz pokaż ukryte i odznacz Ukryj chronione pliki. Odnośnik do komentarza
zaduch Opublikowano 27 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Pisałem, że normalnie jest ukryty. W eksploratorze zaznacz pokaż ukryte i odznacz Ukryj chronione pliki. tak wiem ... odkryłem ukryte i takowego pliku tam nie ma Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Nie cytuj poprzedniego posta. Pokaż obrazek - co tam jest. Odnośnik do komentarza
zaduch Opublikowano 27 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Nie cytuj poprzedniego posta. Pokaż obrazek - co tam jest. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Mam potwierdzenie, że na W8 tak jest. Zrezygnowano z Cache sterowników w pliku INFCACHE.1. Jest tu inna organizacja a ponieważ nie mogę przetestować (brak W8) - nie mogę tego zaproponować. Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 30 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 Odpal cmd.exe z prawami administratora (robisz skrót na pulpicie wpisujesz cmd.exe a potem na nim prawo klik i uruchom jako administrator). Następnie wypróbuj te sztuczkę z Technetu ( po niej reboot) reg.exe add "HKLM\System\CurrentControlSet\Services\atapi\Controller0" /f /v EnumDevice1 /t REG_DWORD /d 0x00000001 http://social.technet.microsoft.com/Forums/windows/en-US/23edcdd2-1f93-478f-8a7b-6bbd786acbb5/windows-8-cddvdrom-disappeared-?forum=w8itproinstall Odnośnik do komentarza
zaduch Opublikowano 30 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 Odpal cmd.exe z prawami administratora (robisz skrót na pulpicie wpisujesz cmd.exe a potem na nim prawo klik i uruchom jako administrator). Następnie wypróbuj te sztuczkę z Technetu ( po niej reboot) reg.exe add "HKLM\System\CurrentControlSet\Services\atapi\Controller0" /f /v EnumDevice1 /t REG_DWORD /d 0x00000001 http://social.technet.microsoft.com/Forums/windows/en-US/23edcdd2-1f93-478f-8a7b-6bbd786acbb5/windows-8-cddvdrom-disappeared-?forum=w8itproinstall DZIAŁA ))))) WIELKIE DZIĘKI PIOTRZE !!! SATA CD ROM DZIAŁA !!! IDE NIE DZIAŁA ALE MNIEJSZA O TO WAŻNE ŻE CHOCIAŻ JEDEN HULA Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 30 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 Cieszę się iż mogłem pomóc :-) Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi