zaduch Opublikowano 16 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 Witam Mam następujący problem z CDRomem. Rzecz jest najprawdopodobniej od czasu gdy zainstalowałem Windows 8 w miejsce Windows 7). W mój komputer występują dwa CD-romy oba wirtualne. Nie wykrywa mojego jednego fizycznego CD-Romu(obrazek 1). W menadżerze urządzeń wykrywa także virtualne napendy. (obrazek 2) Jak dałem właściwości CDRomu w mendżerze urządzeń wyskakuje mi coś takiego (obrazek 3 ) Czy ktoś może wie jaka może być przyczyna takiego stanu rzeczy ? Z góry dziękuję za wszelaką pomoc Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 16 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 Czy sam CD działa? Masz możliwość odpalenia z niego np. jakiegoś Live CD? Odnośnik do komentarza
zaduch Opublikowano 16 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 Czy sam CD działa? Masz możliwość odpalenia z niego np. jakiegoś Live CD? Jedyne oznaki "życia" to to że daje się go otworzyć zamknąć nie reaguje na żadną płytę... Jak wkłada się płytę to słychać że działa że płyta się kręci... jednakże nic nie zostaje uruchomione Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 16 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 Sprawdź jeszcze podłączenie do płyty/wymien kabel lub zmień gniazdo IDE o ile masz dwa. Jeśli to nie pomoże to umarł śmiercią naturalną. Odnośnik do komentarza
zaduch Opublikowano 17 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Sprawdź jeszcze podłączenie do płyty/wymien kabel lub zmień gniazdo IDE o ile masz dwa. Jeśli to nie pomoże to umarł śmiercią naturalną. niby kable wszystko ok. Poradziłem się kumpla i mówi że dziwne bo płyta niby działa w CD Romie ... ale tak jakby windows jej nie wykrywa Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 17 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Spróbuj odpalić jakieś distro live CD np Ubuntu. Odnośnik do komentarza
zaduch Opublikowano 24 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Spróbuj odpalić jakieś distro live CD np Ubuntu. Włożyłem inny CD-Rom (100% działający z komputera kolegi) i sytuacja ta sama ... płyta rusza się Windows nie wykrywa Cd-romu... Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 24 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Ponowie pytanie czy jakie kolwiek live CD linuksa, płyta ratunkowa od antywirusa czy coś startuje? Bo może jest jakiś problem z kablem/ustawieniami w BIOS a nie samym windowsie. Jak wejdziesz do BIOS to widać podłączony CD? Nie jest czasem kanał IDE wyłączony? Podaj model plyty głównej? Odnośnik do komentarza
zaduch Opublikowano 24 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Nic nie rusza żadna plytka ... Kable też ok bo zasilanie w cdromie jest ok a .kable do płyty głównej próbowałem dwa ten taśmowy i ten węższy .... bo mam dwa Cd-romy jeden z tego kompa drugi ze starszego komputera.... Bios widzi Cd-rom... Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 24 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Jak to podpinasz? Zrób fotkę. Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 24 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Dodatkowo zrób zdjęcie tylniej części CD-romu. Jak są zworki ustawione? na master? To muszisz podpiąć go złączem na samej górze. Dodatkowo poproszę fotkę z zakładki Standard CMOS Features oraz Integrated Peripherals z BIOS. Odnośnik do komentarza
zaduch Opublikowano 25 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Dodatkowo zrób zdjęcie tylniej części CD-romu. Jak są zworki ustawione? na master? To muszisz podpiąć go złączem na samej górze. Dodatkowo poproszę fotkę z zakładki Standard CMOS Features oraz Integrated Peripherals z BIOS. Wrzucam screeny. Zawierają starszy CD rom (IDE) oraz ten z tego komputera (SATA), screeny z BIOSU mam nadzieje że dobre wrzuciłem i że to o to chodziło bo szczerze na biosie słabo się znam... I w sumie jakby się dało to podłączyłbym oba na ten komputer tak żeby mieć dwa CD romy jeśli tak się w ogóle da w tym co mam Z góry dziękuję ! Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Dysk twardy masz SAT a kontroler w bios widzi go na porcie IDE. Wejdź do biosu sekcja Integrated Perypherials i wybierz ON Chip SATA Mode - jakie są opcje? Odnośnik do komentarza
zaduch Opublikowano 25 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Dysk twardy masz SAT a kontroler w bios widzi go na porcie IDE. Wejdź do biosu sekcja Integrated Perypherials i wybierz ON Chip SATA Mode - jakie są opcje? Dostępne opcje to : Disabled Auto Combined Enhanced Non-Combined Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Ustaw w biosie opcję Enhanced. Odinstaluj wirtualne napędy Widzisz różnice Odnośnik do komentarza
zaduch Opublikowano 25 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Ustaw w biosie opcję Enhanced. Odinstaluj wirtualne napędy Widzisz różnice Zdjęcie0299.jpg Dając Enhanced i restartując komputer nie włączyłbym go bo włącza się komunikat że zbiera informacje o błędzie i że trzeba zrestartować i tak w kółko Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 a opcja Combined? Odnośnik do komentarza
zaduch Opublikowano 25 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 a opcja Combined? Mam strzelać po kolei wszystkie aż mi się całkowicie zepsuje ? Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Spokojnie nic się nie zepsuje ;-) Odnośnik do komentarza
zaduch Opublikowano 26 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Spokojnie nic się nie zepsuje ;-) Ok. jak tylko wrócę do domu to spróbuje tego "Combined" i dam znać co i jak... Oby się nic nie zepsuło hehe Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 26 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Zaczyna mnie to wszystko zastanawiać bo Live CD powinno startować..szczególnie na napędzie SATA. Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 26 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Wejdz do biosu i pokaż co masz ustawione w Advence bios Features. Odnośnik do komentarza
zaduch Opublikowano 26 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Ok. jak tylko wrócę do domu to spróbuje tego "Combined" i dam znać co i jak... Oby się nic nie zepsuło hehe Przełączyłem na "Combined" cd romów nie wykryło .... :( Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 26 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 uzupełnij dane o mój post ostatni. Tu jest ewidentny problem z systemem W8. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 26 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 (edytowane) W MU rozwiń kontrolery IDE/ATAPI i pokaż obrazek. EDYTA Dołącz również obrazek z System Summary z HWInfo - KLIK. Do postu niżej. Chcę poznać czy są zainstalowane sterowniki chipsetu. Edytowane 26 Maja 2014 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi