Skocz do zawartości
14 stycznia 2020 - Koniec wsparcia Microsoftu dla Windows 7 ×

Spowalnianie działania komputera pomimo optymalizacji

Titus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Często sprawdzam mój komputer przez programy ( CCleaner -> czyszczenie rejestru, czysczenie zbędnych plików, tuneup2013 wylączanie niepotrzebnych programów z autostartu, dezaktywacja niektórych programów, czyszczenie rejestru, defrag dysku etc. Cotygodniowe skany Norton 360 ( pełny skan) oraz SPybotem ). Te wszystkie programy są na bieżąco aktualizowane. Ostatnią deską ratunku mógł być combofiź jednak nie rozumiem jego loga. Proszę o pomoc:

Pokaż ukrytą zawartość

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Na temat używanych programów:

- ComboFix to nie jest narzędzie do przeznaczenia "optymalizacyjnego", nie służy do rozwiązywania wszystkich problemów jak leci: KLIK. Użyty kompletnie niepotrzebnie, tylko wymęczony system.

- HijackThis: 32-bitowy program w ogóle niezgodny z systemem 64-bit (przekłamania i fałszywe "mile missing"). Do wyrzucenia z dysku.

- Spybot: program przestarzały i mało dziś skuteczny, 32-bitowy czyli i ograniczona reakcyjność na systemie 64-bit. Do deinstalacji.

Zasady działu jakie raporty tu się dostarcza: KLIK (czyli FRST, OTL i GMER). Logi należy dołączyć w postaci załączników a nie wklejać w poście. A ten nieszczęsny log z ComboFix już zostaw i nie uisuwaj, bo musi być wiadome co robił.

.

Ten GMER robiłeś w złym środowisku, przy czynnym emulatorze napędów wirtualnych: KLIK.

R0 sptd; C:\Windows\System32\Drivers\sptd.sys [564824 2014-01-05] (Duplex Secure Ltd.)

U3 a8cvnxoj; C:\Windows\System32\Drivers\a8cvnxoj.sys [0 ] (Microsoft Corporation)

Ale zostaw to już. Temat nie wykazuje cech infekcyjnych, toteż przemieszczam go do działu Windows.

Cytat

Spowalnianie działania komputera pomimo optymalizacji

Czy bierzesz pod uwagę, że problemem może być instalacja Norton 360 Premier? Oprogramowanie zabezpieczające jest bardzo inwazyjne (bogaty zestaw usług i sterowników), co jest nie bez znaczenia. W przypadkach problemu z wydajnością takie oprogramowanie zwraca na siebie uwagę. Niemniej na początek zacznij od innych operacji pozbycia się zbędnych procesów:

1. Do deinstalacji: pasek AVG Security Toolbar oraz Spybot - Search & Destroy. Odpadnie kilka procesów.

2. Uruchom msconfig i odznacz następujące pozycje:

- W karcie Uruchamianie: NvBackend, NCUpdateHelper.

- W karcie Usługi: NVIDIA Network Service, NVIDIA Streamer Service, Skype Updater.

3. Po wszystkim zresetuj system i podaj czy są jakieś zmiany.

.

ok. Jest dużo lepiej. Czy mogę coś jeszcze zrobić by uniknąć podobnych problemów w przyszłości? Ogólnie to znacząco podniosła się efektywnosć całego środowiska, zaraz po zastosowaniu combofixa otl itd. Czy One mogły coś naprawić lub wylączyć? Bo z menu start zniknęło mi pare skrótów, a w tray też się uszczuplilo,

Cytat

Ogólnie to znacząco podniosła się efektywnosć całego środowiska, zaraz po zastosowaniu combofixa otl itd. Czy One mogły coś naprawić lub wylączyć? Bo z menu start zniknęło mi pare skrótów, a w tray też się uszczuplilo,

- OTL nic nie zmienia, narzędzie nieinwazyjne, więc jego użycie nia ma związku. Wg raportu ComboFix prawie nic nie usuwał (tylko jeden wpis od Spybot sklasyfikowany jako "pusty", co zresztą nie było zgodne z prawdą). Jeśli odczułeś ulgę po skanie ComboFix ale przed zadanymi przeze mnie czynnościami, to albo jest to placebo, albo wynik tego, że ComboFix tymczasowo zabijał procesy.

- "Uszczuplenie w trayu": zadane przeze mnie punkty 1 i 2 ingerowały w ten obszar.

.

Cytat

No nie wiem czy placebo, bo wiele aplikacji teraz się włącza od ręki.

Naprawdę nie wiem w czym miało tu pomóc uruchomienie ComboFix, skoro nie były usuwane żadne punkty startowe, wg raportu ComboFix nic nie robił w tym zakresie, brak adnotacji o usuwaniu czegokolwiek z dysku czy z rejestru, poza owym jednym wpisem Spybota, który notabene został zrekonstruowany przez czynnego Spybota (ów wpis "SDWinLogon" widać w później zrobionych raportach OTL i FRST). To nie ComboFix jest odpowiedzialny za redukcję ikon w trayu. Na to wpływ mogły mieć tylko i wyłącznie prowadzone samodzielnie wcześniej czynności ("Wyłączanie niepotrzebnych programów z autostartu") oraz później zadane przeze mnie operacje deinstalacji + msconfig. To te czynności odcinały ilość uruchomionych procesów.

I odinstaluj ComboFix w poprawny sposób. Klawisz z flagą Windows + R i w polu Uruchom wklej komendę:

C:\Users\USER\Desktop\ComboFix.exe /uninstall

Resztę używanych narzędzi usuń za pomocą DelFix.

Cytat

Coś jeszcze moge zrobić by odmłodzić system

Skoro jest już dobrze, to nie kombinuj, by nie przekombinować.

.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...