nildenosai Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 Witam, podczas grania na laptopie, w losowych momentach komputer zacina się. Obraz staje, z głośników słychać (nazwijmy to) "buczenie", po paru sekundach ekran momentalnie robi sie czarny a dźwięk ustaje. W tym momencie nie pozostaje mi nic innego jak reset. zauważyłem że gdy używam karty zintegrowanej, problem nie występuje. proszę o pomoc! dorzucam wymagane screeny, plików z sensors nie moge wrzucić gdyż nie mam uprawnień wysyłania tego typu plików (crystaldysk info nie moglem rozwinac na caly ekran, zabralko ostatniej linijki, ale pokazywala 0 błędów CRC podczas pracy w trybie Ultra DMA) Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 (edytowane) Delikatniej z lapkiem - zarejestrowane wstrząsy (wibracje) dysku. Masz problem z RAM - do sprawdzenia montaż + test Memtestem. Pierwszy raz widzę taktowanie RAM = 50 MHz przy możliwym 666 MHz (oczywiście wszystko podwójnie). Dodatkowo Wejdź do BIOS (UEFI) i klik - Exit - wybierz Load optimized defaults - OK. Edytowane 7 Maja 2014 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
nildenosai Opublikowano 7 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 dziękuję za odpowiedź na wołanie o pomoc. w najbliższym czasie sprawdzę ram. jakie są następstwa wibracji dysku? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 jakie są następstwa wibracji dysku? Uszkodzenie, problemy z softem, systemem, utrata danych i wiele innych nieprzewidywalnych problemów. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 I niech kolega dba o kopie zapasowe swoich ważnych plików. Parametr 03 sygnalizuje problemy z silnikiem od dysku. I niech kolega się przykłada do postów, bo smart jest ucięty. Odnośnik do komentarza
nildenosai Opublikowano 9 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 wyjąłem kość ram, włożyłem spowrotem. zrobiłem także memtest, nie znalazł ani jednego błędu. w biosie zapisałem ustawienia optymalne. skoro nie ram, to co jest nie tak? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 9 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 skoro nie ram, to co jest nie tak? Skąd taki wniosek? RAM taktowany prawie 15-krotnie wolniej nie powinien wykazać błędów w memtest. Pokaż prawą dolną część obrazka z System Summary. Odnośnik do komentarza
nildenosai Opublikowano 9 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 czy mogę dla sprawdzenia mojego ramu wyjąć swoją kość i włożyć z innego laptopa jakąkolwiek DDR 3? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 10 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 Niech kolega dorzuci jeszcze testy z OCCT. Nie zaszkodzą, a może pomogą. Odnośnik do komentarza
nildenosai Opublikowano 10 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 test power supply z occt Odnośnik do komentarza
nildenosai Opublikowano 10 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 temperatury podczas power supply na occt Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 10 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 czy mogę dla sprawdzenia mojego ramu wyjąć swoją kość i włożyć z innego laptopa jakąkolwiek DDR 3? Tak i pokaż obrazek. Odnośnik do komentarza
T9K Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Z tego co widzę to ten komputer nie posiada zintegrowanej grafiki, tylko tego radeona HD 4200 (dedykowana, ale wlutowana w mobo) i obstawiałbym że się grafa lub jej pamięci się przegrzewają. Wspomniano w 1 poście coś o plikach z sensors, przydały by się... Odnośnik do komentarza
nildenosai Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 mam układ graficzny AMD M880G z Ati Mobility Radeon HD 4250. Mogę się przełączać między dedykowanym Radeonem HD 6650m a zintegrowanym HD 4250. wrzucam sensors: http://www14.zippyshare.com/v/7738903/file.html <- sensor status.CSV - pierwsze 25~ minut grania.(przerwa na zastopowanie zapisu i ponowienie zapisywania w nowym pliku) http://www14.zippyshare.com/v/18976288/file.html <- sensor status2.CSV - 5~ minut, bezpośrednio przed zawieszeniem się może wystarczyłoby zmienić taśme termoprzewodzącą pod grafiką? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Odpowiem wieczorem po 20:00 - nie mogę teraz pobierać plików - blokada firmowa. Mój post #12 - czy zmieniałeś RAM z innego laptopa? Jeśli tak pokaż obrazek. Czy status2.csv zawiera czas kiedy nastąpiło zawieszenie? Odnośnik do komentarza
nildenosai Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 wrzucam screen z inną kością RAM w moim laptopie Tak, sensor status2.CSV był zapisywany aż do momentu zawieszenia. Odnośnik do komentarza
nildenosai Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 screen z innego laptopa z włożoną moją kością RAM Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 (edytowane) RAM w innym lapku wydaje się być OK. Post #16 - masz na czerwono AMD-V. Wejdź do BIOS i znajdź coś typu AMD - Virtualization - ustaw na Enable i sprawdź czy czerwone zniknie. Na mojej płycie ta opcja to SVM. Będę analizował logi. W logach niestety nic nie wskazuje na temat zawieszenia. Jedyne co mnie zastanawia to data logów 07.05.2014 20:40. Edytowane 12 Maja 2014 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
nildenosai Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 robiłem wszystkie wymagane testy z działu https://www.fixitpc.pl/topic/155-zak%C5%82adanie-tematu-jakie-informacje-podawa%C4%87/ zanim napisałem na forum o moim problemie. SVM - Enabled. czyli grafika nie przegrzewa się? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 (edytowane) Temperatury w normie. Potestuj teraz po zmianie. Dotychczasowe obrazki z System Summary pokazujesz tylko dla karty zintegrowanej a masz problem z tzw. dedykowaną. Pokaż jak to wygląda. Edytowane 12 Maja 2014 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
nildenosai Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 no i znowu się zawiesił... Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Jedyne co mi przychodzi do cymbała to uszkodzony procek a konkretnie kontroler RAM. Obniża taktowanie w każdym przypadku niezależnie od kostki. Ale to tylko luźny wniosek. Nigdy nie spotkałem się z takim przypadkiem. Spróbuj jeszcze zrobić Memtesta z włączoną kartą dedykowaną. Może ktoś inny coś wymyśli. Ewentualnie serwis i test. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 A sterowniki są najnowsze? Autor w ogóle próbował je zmieniać? Ew. starsze jeśli są najnowsze? Czy system jest "świeży'? Pytam, bo przyczyna wcale nie musi być sprzętowa wbrew pozorom, a tylko na ten aspekt jest kładziony nacisk. Kontroler pamięci nie musi być w procku, może też być w mostku północnym. Jeszcze zapytam o zasilacz - podaj dokładny model. I niech kolega sprawdzi kondensatory na płycie - czy są spuchnięte albo wylane. Dla oszczędności czasu niech kolega zrobi najbardziej ogolny test, czyli benchmark w HDTune to tylko kilka minut. Najlepiej w trybie awaryjnym. Nie sadze zeby dysk za to odpowiadal w jakikolwiek sposob, ale to po to, zeby go skreslic z listy podejrzanych. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 Post #21 Ta grafika również ma obniżone taktowanie - powinno być 300 / 150 MHz (GPU / Memory). Nie mam więcej pomysłów. Coś jest uwalone. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 Może warto zdywersyfikować te odczyty na innym systemie? Do dyspozycji mamy dystrybucję linuxa live i windowsa PE. Można sprawdzić wersję HWInfo pod Dos. Na linuksie uruchomić Cpu-G, a na windowsie PE cpu-z. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi