keramti Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Mam pytanie w sprawie rozdzielenia sygnału na dwa kompy jaki router powinienem zakupić ,gdyż chce korzystać z 8 Mb/s z oferty http://www.vectra.pl/internet/flashnet/pakiety_internetowe/osiem_mb/ Na co muszę zwrócić uwagę przy zakupię co polecacie? co się łatwo konfiguruję proszę o sugestię Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Wszystko się łatwo konfiguruje Tam jest kilka propozycji, osobiście wziąłbym jakiegoś Linksysa: https://www.fixitpc.pl/topic/2223-router/ https://www.fixitpc.pl/topic/1971-ruter-sprzetowy-do-xdsl/ Podstawowa kwestia: czy router ma mieć Wi-Fi? Odnośnik do komentarza
keramti Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Wszystko się łatwo konfiguruje Tam jest kilka propozycji, osobiście wziąłbym jakiegoś Linksysa: https://www.fixitpc.pl/topic/2223-router/ https://www.fixitpc.pl/topic/1971-ruter-sprzetowy-do-xdsl/ Podstawowa kwestia: czy router ma mieć Wi-Fi? Wi-Fi nie będzie potrzebne (przynajmniej na razie bo zamierzam rozprowadzić po kablu. Mam obecnie livebox i drugi komp łączy się się Wi-Fi,ale sygnał czasem jest bardzo słaby lub niski. no i od 31 grudnia 2010 roku kończę definitywnie współprace z Neostradą i Tepsą na rzecz Vectry. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Wi-Fi nie będzie potrzebne (przynajmniej na razie bo zamierzam rozprowadzić po kablu. To właściwie wystarczy każdy router z wejściem RJ45 (to daje 90% rynku). Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Wi-Fi nie będzie potrzebne (przynajmniej na razie bo zamierzam rozprowadzić po kablu. a potem kolejny router albo AP? Nie widzę sensu zakupu routera do domu bez WiFi. Odnośnik do komentarza
keramti Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 a potem kolejny router albo AP? Nie widzę sensu zakupu routera do domu bez WiFi. a tak jakiś konkretny model w moim przypadku? może jakieś namiary bym sobie chociaż poczytał przed zakupem? bo faktycznie kto wie czy nie będzie laptop dla zony za kilka miesięcy lub lat. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Wszystkie przeze mnie podane mają Wi-Fi. Odnośnik do komentarza
invok3d Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Żeby nie zaczynać nowego tematu i nie zaśmiecać forum to może dołączę się do pytania. Chodzi mi generalnie o to samo co Keramti, także chciałbym rozdzielić internet na dwa komputery jednak w moim przypadku jest to livebox. (nie w moim osobistym jednak pomagam komuś uzyskać takie rozwiązanie ). Sprawa wygląda tak, że w liveboxie obydwa porty ethernet są zajęte, jeden przez telewizję a drugi przez kabel internetowy do jednego z komputerów. Chciałbym aby było możliwe korzystanie z internetu także na drugim komputerze jednak rozwiązanie z kablem USB jest dla mnie mało satysfakcjonujące. Fundamentalne pytanie jest takie, czy opłaca mi się kupować jakikolwiek sprzęt typu (switch ew. router) i które z tych dwóch bedzie w tym wypadku lepsze? Dodam jeszcze że nie interesują mnie połączenia a'la "Wi Fi", wszystko ma być po kablach RJ45. Wiem że z użyciem routera moge całkowicie wykluczyć liveboxa i to mogłoby być dobrym wyjściem jednak wyczytałem do tej pory w sieci że takie zewnętrzne routery lubią się w tym "gubić" że tak to nazwę. Ze switchem mogloby być teoretycznie łatwiej jednak nie leży to w kręgu moich zainteresowań i nie wiem co byłoby lepsze. Chyba że jest jeszcze jakiś sposób podłączenia tego prosto pod liveboxa nie tracąc przy tym na szybkości internetu, byłbym wtedy bardzo zadowolony Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Wg ceny: - koncentrator (hub), - przełącznik (switch), - router. Wszystko zależy, ile chcesz podpiąc komputerów, jeśli mało i nie generujące dużego ruchu, to może byc hub. Jeśli potrzebujesz chcesz wiekszej wydajności to switch/router. Odnośnik do komentarza
invok3d Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Wg ceny: - koncentrator (hub), - przełącznik (switch), - router. Wszystko zależy, ile chcesz podpiąc komputerów, jeśli mało i nie generujące dużego ruchu, to może byc hub. Jeśli potrzebujesz chcesz wiekszej wydajności to switch/router. Nie chce podpinać pod to masy komputerów, chodzi mi jedynie o dwa komputery będące w tym samym pomieszczeniu(pokoju) Chciałbym uzyskać możliwość "odbioru" internetu w jednym i drugim komputerze niezależnie od każdego z nich. Oferta to niestety livebox gdyż ze względów technicznych nie ma możliwości korzystania od innego dostawcy internetowego. W takmi wypadku co polecałbyś osobićie? Odnośnik do komentarza
keramti Opublikowano 26 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 Wybrałem router Air live MN-200R Wireless b/g/n Broadband Router 150 Mbps za 125 zł, wybór dostawcy internetu Vectra z opcją 8 Mb/s. Po 27 grudniu przychodzi monter i podłączy modem do sieci Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi